20. 4. 2023

Jak na bezpečnou jízdu na kole?

Své kolo jste už odzimovali, nebo se na to chystáte v nejbližší době. Ačkoliv si jsme jistí, že budete jako vždy jezdit bezpečně a ohleduplně k sobě i ostatním, nikdy není na škodu zopakovat si pár zásad bezpečného pohybu na něm.

 

 

Rad a doporučení, jak na kole bezpečně brázdit města, silnice, cyklostezky či traily existuje snad více než cyklistů samotných. Každý si je dle vlastních zkušeností a jezdeckých schopností přizpůsobuje a doplňuje. Základy jsou však stejné všem. Přehledně je shrnul BESIP do cyklistického desatera. Pojďme se si jej společně projít:


1. Kolo mějte vždy seřízené a s povinnou výbavou

První bod snad žádnému srdcaři problém nedělá. Jelikož svého cyklomazla nade vše zbožňujete, určitě se staráte o to, aby byl v co nejlepším stavu. Pouze pojízdný stav prostě nestačí. Vždy dbejte na to, aby bylo kolo správně seřízené a servisované. Ideální je alespoň zběžně jej kontrolovat před a po každé jízdě, minimálně jednou za rok servisovat a pravidelně čistit. Skvělým okamžikem k velkému servisu je začátek sezony a její konec. Pokud si jej netroufnete seřídit sami, případně chcete mít jistotu, že i náročnější servisní úkony byly provedeny správně, objednejte se na jeho odbornou „prohlídku“.

Nedílnou součástí kola dobře připraveného na pořádný švih není jen jeho dobrý stav, ale také správné vybavení, resp. povinná výbava – máte na něm světla, správně umístěné odrazky, zabezpečená řídítka a dvě nezávislé účinné brzdy?

A co vaše výbava? Jistě, helma je povinná pouze do 18 let. My ji ale nesundáváme z hlavy ani v jednaosmdesáti. A to samé doporučujeme všem, kdo sedají do sedla pravidelně i sporadicky – bez helmy na kole ani ránu!

 


2. Buďte vidět

Snad žádný účastník silničního provozu vás nesrazí úmyslně. Většinou se tak děje proto, že vás jednoduše přehlédne. Proto vždy dbejte na to, abyste byli dobře vidět – ostatní to ocení a velmi rádi se vám vyhnou. Cyklooblečení výrazných barev opatřené reflexními prvky možná nemusí korespondovat s vašim módním vkusem, má ale smysl a může vám zachránit život.

V žádném případě také nepodceňujte svícení – především zadní blikačku mějte zapnutou i ve dne. Nespoléhejte se na to, že je slunečno – v lese, tunelu či ve stínu budete bez světla vždy hůře viditelní. Nepodceňujte to, zapněte světlo!

 

   


3. Na kole jedině s čistou hlavou

Alkohol za volant prostě nepatří a za řídítka taky ne! A nejen alkohol … jakákoliv omamná látka omezuje vaši schopnost předvídat, snižuje reakční dobu a zhoršuje vaši stabilitu. Jste-li na cyklovýletě, dejte si během zastávky kávu, ionťák, v létě nealkoholický nápoj – osvěží vás stejně dobře, ne-li lépe než cokoliv s obsahem alkoholu. Nehledě na to, že alkohol má celou řadu neblahých dopadů na vaše tělo, které negativně ovlivňují na kole těžce vydobytou fyzičku. Přece si krom zvýšení rizika nechcete navíc dobrovolně snižovat výkon.

 


4. Pokud máte možnost, vyhněte se frekventovaným cestám

Vždy volte trasu, kde je minimální provoz. Maximálně využívejte cyklostezky, koridory a pruhy vyhrazené pro jízdu na kole. Pokud šviháte na silničce, nic jiného, než vyjet na vozovku vám nezbývá. I tak se ale snažte volit trasy, kde je co nejméně aut a pokud možno žádné nákladní automobily.

 


5. Buďte ohleduplní a předvídejte

Vzájemná ohleduplnost je základem veškeré bezpečné jízdy. Ať už na kole, nebo autem. Rozhodně se na ni ale nespoléhejte. Vždy předvídejte situace a nevjíždějte bezhlavě do míst, kde nevidíte – argument „já to tu znám, tady nic nejezdí“ je to nejhorší, co si při řízení jakéhokoliv dopravního prostředku můžete myslet. Vždy buďte ve střehu, řiďte se dopravními předpisy a nepodceňujte žádnou situaci. Dvojnásob to platí při jízdě na silnici. Díky novým technologiím už existují zařízení, které vás při tréninku na silničce upozorní i na auta, která jedou za vámi a budou vás předjíždět.

 


6. Komunikujte s okolím

Předpokládáme, že jízda na kole je pro vás zábavou, sportem a požitkem, ne únikem před zákonem. Proto vždy ostatním účastníkům nejen silničního provozu, ale také na cyklostezkách a jiných trasách, dávejte vědět, co se zrovna chystáte udělat. Změnu směru oznamujte s dostatečným předstihem pochopitelným a viditelným signálem – zvednutou paží. Pečlivě při tom sledujte své okolí i trasu, po které se pohybujete – není ve vaší bezprostřední blízkosti výmol, kanál, koleje či jiná překážka, která by mohla mít negativní vliv na manévr, který se chystáte vykonat? Sluchátka v uších, telefonování či psaní SMS je tabu!

 


7. Držte se vpravo a za sebou!

Abychom se všichni pohodlně a bezpečně vešli na komunikaci, kterou využíváme, existuje jednoduché pravidlo – pokud to situace umožňuje, jeďte vždy vpravo a držte si dostatečný odstup od překážek na trase, ostatních jezdců, řidičů i chodců. Také sledujte, zda někdo před vámi nezastavuje, neotevírá dveře auta nebo se nechystá přejít trasu, po které zrovna jedete. Při běžné vyjížďce či tréninku s přáteli na silnici nejezděte v pelotonu. Nejste na Tour de France ale na místní okresce!

 


8. Pozor na mrtvé úhly!

Mějte na paměti, že každé vozidlo má mrtvý úhel. Myslete tedy na to, že vás řidič nemusí vidět, ani když jste osvětlení jako vánoční stromeček a na sobě máte reflexní vestu. Jedná se především o problém větších aut – čím je větší, tím méně okolí z něj řidič vidí. Nikdy proto nepředjíždějte vozidlo signalizující levým blinkrem odbočení či výjezd z parkovacího místa. Stejně tak se snažte auto předjíždět vždy ze strany řidiče. Z druhé strany by vás nemusel vidět a vaše jednání by mohlo mít fatální následky. Nikoliv však pro auto či motoristu …

 


9. Nezapomeňte kromě sebe zabezpečit i kolo

Důvěra je krásná věc, ale váš bike si zaslouží víc. Dáváte-li si pauzu, nebo si potřebujete odskočit do obchodu, vždy své kolo zamkněte. Přestože je každý zámek překonatelný, jeho přítomnost zloděje nezřídka odradí. Čím je zámek silnější, tím bude muset případný lapka vynaložit větší úsilí na jeho zcizení a kolo s viditelně bytelným zámkem často raději nechá být. Vyplatí se proto připlatit. Kolo vždy zamykejte na frekventovaných místech a k překážce, která je pevně připevněná k zemi. Jak na to se dočtete v článku o zabezpečení kola na našem blogu.

 

   


10. Nepodceňujte zranění a nahlaste jej

Když jde o zdraví, není na místě hrát si na hrdinu. Dokončení tréninku se zlomenýma rukama může znít jako dobrá historka do místního sportovního baru, těch pět minut slávy za ní ale nestojí. Jste-li svědky dopravní nehody, nebo patříte nedej Bože mezi její účastníky, situaci nikdy nepodceňujte. Vozte s sebou lékárničku, vždy poskytněte první pomoc a pamatujte si čísla na policii (158) a především na záchrannou službu (155) – i v případě, že si v první pomoci nevěříte, dokáží vás její asistenti telefonicky navigovat tak, abyste dokázali zraněnému zajistit potřebnou péči, než dorazí sanitka.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.