6. 4. 2023

Co s kolem na jaře aneb rychlokurz přípravy na novou cyklistickou sezonu

Odzimovat, oprášit, seřídit, případně servisovat a s chutí poprvé šlápnout do pedálů svého milovaného cyklomazla. Sen každého cyklisty, který své kolo uložil k zimnímu spánku. 

Jarní příprava vašeho kola se bude odvíjet od toho, jak pečlivě jste jej zazimovali. Ne, opravdu se žádnému z následujících kroků nevyhnete. Nicméně vám jistě dají méně práce a zaberou méně času, pokud jste na podzim byli ke svému kolu zodpovědní. Pojďme na to!

 

 

1. Umyjte jej

V první řadě kolo pořádně umyjte. I když vám přes zimu hrdě viselo v obýváku na nástěnném držáku a vy jste z něj s láskou pravidelně otírali prach. Mytí vám poslouží nejen k jeho rozzáření a prodloužení životnosti rámu a komponentů, ale také k důkladné prohlídce, kdy zjistíte, zda jste při zimování nepřehlédli nějakou vadu – například hlubokou oděrku či prasklinu.

Kolo ideálně zavěste na držák nebo aspoň za sedlo. Připravte si teplou vodu, hadr a vhodný čistící prostředek určený k mytí kol. Vysokotlakým hadicím se vyvarujte – mohli by protlačit vodu až tam, kde nemá co dělat – například do ložisek komponentů.

 

     

 

Při mytí nezapomeňte na špatně dostupné části, kterým se při běžné očistě v sezoně řada cyklistů vyhýbá. Přední i zadní kolo nejlépe umyjete, když je sundáte. Díky tomu se dostanete lépe k dalším komponentům. Pečlivě vypucujte všechny zuby na převodníku i kazetě. Použít můžete speciální kartáč, popřípadě kartáček na zuby. Nezapomeňte na řetěz – ten nejlépe vyčistí pračka uzpůsobená k tomuto účelu. Poté jej důkladně lubrikujte speciálním mazivem a otřete hadrem. V neposlední řadě jej také zkontrolujte, zda nepotřebuje vyměnit – ideálně pomocí měrky na řetěz.

Celé kolo nezapomeňte dobře osušit – čistým a suchým hadrem. Pro vlastníky vysavačů existuje skvělý trik v podobě zpětného chodu – svého cyklomazla tak vysušíte rychleji a efektivněji.

Na závěr můžete dle libosti použít speciální leštící či impregnační přípravek – nejen za účelem blyštivého vzhledu, ale především prodloužení životnosti.

 

2. Zkontrolujte kola, pláště a centrování

Prohlédněte pláště – jsou-li značně opotřebované, zpuchřelé, popraskané nebo se vám nezdají jakýmkoliv způsobem, vyměňte je. Jednoduše namontujte nový pár a dohustěte duše na požadovaný tlak.

Zkontrolujte také ráfky, především zda neutíkají do stran, na výšku atd. Pokud objevíte „osmičku“, můžete ji napravit centrklíčem. Nemáte-li však dostatečné zkušenosti, potlačte ego a zavezte kolo do odborného servisu.

 

     

 

3. Pečlivě prohlédněte řazení a brzdy

Bezpečnost především. Proto věnujte brzdám speciální pozornost. Prohlédněte brzdové destičky, zda nejsou příliš opotřebované – pokud jsou, vyměňte je. Brzdový třmen vycentrujte vůči kotouči. Seřiďte chod brzdových páček prostřednictvím regulačního šroubku. Jestliže máte dojem, že je nutné odvzdušnit brzdový systém nebo rovnou vyměnit brzdovou kapalinu, obraťte se na odborný servis.

Není neobvyklé, že po delším odstavení kola může dojít k zatuhnutí lanek i bowdenů. Proto pořádně zkontrolujte řazení a pro větší jistotu také rozsah krajních poloh přehazovačky i přesmykače.

 

     


4. Prohlédněte rám, vůle, tlumiče i nášlapné pedály

Nakonec zkontrolujte všechny spoje, šrouby a šroubky. Pozornost věnujte hlavovému složení, řidítkům, všem čepům a šroubům na zadní stavbě, tlumiči … Nezapomeňte zkontrolovat správný tlak vidlice i tlumičů – ty by měly projít pravidelnou kontrolou ideálně každý rok, přestože výrobci většinou uvádějí roky dva.

 

5. Nejprve se projeďte jen zkusmo

Na kole se poté krátce projeďte, například okolo bloku. Pečlivě poslouchejte, pozorujte. Cokoliv co se vám nezdá – hlasité cvakání, špatné řazení apod. může být důsledkem skryté závady.

 

 

6. Směle do sedla!

Shledání se starým dobrým přítelem máte za sebou. Ani to nebylo příliš náročné, spíše naopak. Teď už jen zbývá konečně vyrazit na pořádný švih. A jen tak mimochodem – pokud jste si kolo na sezonu poctivě připravili sami, můžete si s hrdostí odškrtnout 5. bod novoročního předsevzetí – Poznejte své kolo.

 

Jestliže si na svém biku nejste čímkoliv jistí, neváhejte a rezervujte si termín odborného servisu. Budete tak mít 100% jistotu, že máte kolo na sezonu dokonale připraveno.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.