20. 5. 2021

5 tipů pro rychlou a jednoduchou údržbu jízdního kola

Kolikrát za rok myjete své kolo? Očista jde zvládnout rychle a efektivně – stačí se držet několika osvědčených triků. Nezapomeňte ani na správné promazání pohonu a dalších částí, při správné péči o kolo prodloužíte životnost komponentů a vyhnete se zbytečným návštěvám servisu.

 

1. Pokuste se toho co nejvíc umýt pouze proudem vody

 

Rám a kola se pokuste jako první umýt proudem vody. Je to lepší, než si poškrábat lak blátem, které má v sobě písek a malé kamínky. Na nejmastnější místa, jako jsou kazeta, přehazovačka a brzdy, nastříkejte také čisticí přípravek. Je dobré nechat ho několik minut působit. Pro Pells BIO Cleaner jsme vyvinuli nový rozprašovač, který rovnou vytváří pěnu. Ta nestéká a drží na komponentech. Hadrem nebo houbou v rychlosti očistěte všechna místa, která jste odmočili. Proud vody rozhodně nestříkejte do obložení, kde může zatéct do ložisek.

 

 

2. Na pohon použijte pračku řetězu a menším kartáčkem vyčistěte zuby převodníků

 

Dříve se na čištění řetězu doporučovaly staré kartáčky na zuby, to je ale velmi neefektivní způsob. Přitom stačí do pračky Pells Lago nalít čistič BIO cleaner, napojit na řetěz a zatočit klikami. Čtyři kola s různými kartáčovými profily se postarají o práci sama a takového výsledku nedosáhnete ani po hodinovém mytí kartáčkem na zuby. Pokud je řetěz opravdu hodně zanedbaný, stačí několikrát vyměnit čisticí lázeň, špína se totiž sama zachytává přímo v pračce. Jednotlivé převodníky očistěte hadrem, speciálním kartáčkem nebo štětcem.

 

 

3. Umyjte pořádně úplně celé kolo

 

Nyní je ta největší špína pryč, na řadě je pořádná očista celého kola. Při tomto kroku velmi pomůže štětec nebo kartáč s jemnými štětinami. Stačí i houba nebo mokrý hadr, nejdůležitější je, že všechna místa, která ručně umyjete, budou hezky čistá. Samozřejmě s použitím účinného BIO cleaneru Pells. Místa, která vynecháte, zůstanou po uschnutí špinavá. Zvýšenou pozornost věnujte i brzdám, pokud máte kotoučové, brzdný prach z destiček pokryje jejich okolí šedým povlakem. Pískání brzd a špatnému brzdnému výkonu předejdete umytím kotoučů Pells Ultimate cleanerem ve spreji. Efektivně umyje i lepidlo z odlepených samolepek a další nečistoty, u kterých jste si mysleli, že se jich zbavíte jedině kovovým kartáčem.

 

 

4. Vysušení – jak na to?

 

Po umytí je dobré kolo vysušit. Vyhnete se zatékání vody do ložisek a také se vám nevytvoří na rámu „mapy“ z uschlých kapek. Profesionálové suší kola po mytí vzduchem z kompresoru, doma to ale zvládnete také díky vysavači, který má přepínání směru proudu vzduchu – umí zkrátka vysávat i foukat. Nejjednodušší je použít suchý hadr, kterou ve své dílně najdete stoprocentně. A ani k tomu nepotřebujete elektrickou zásuvku, na rozdíl od předchozích řešení.

 

5. Správné přípravky pro péči o kolo prodlouží efekt po čištění

 

Namazání pohonu je samozřejmost. Nestříkejte olej na kazetu, aplikujte ho přímo na řetěz. Pokud používáte sprej, podložte řetěz kartonem. Nejlépe se pracuje s kapátkem, kterým namažete každý díl řetězu zvlášť. V Pells mícháme oleje z biologicky odbouratelných složek a doplňujeme je tuhými mazivy. Díky tomu je Chain Lube BIO vhodný do suchých i mokrých podmínek, voda ho jen tak nevyplaví. Olej nechte po namazání do řetězu vždy napenetrovat aspoň na několik minut, ideálně přes noc. A před vyjetím nezapomeňte zbytky oleje setřít hadrem.

 

 

Sluneční paprsky se budou na vašem kole pěkně zrcadlit, pokud si vyhrajete i s dalšími doplňky. Leštěnka Pells Brilliancy doladí vzhled vašeho rámu i ostatních komponentů, jako je třeba kožené sedlo. Tak nechte kolo zazářit ve světle svých sportovních výkonů.