22. 11. 2022

Zimování (e)kola. Prakticky a efektivně.

Druhá polovina podzimu znamená pro většinu cyklistů jediné – konec sezony. S ním přichází pro mnohé nepříjemná záležitost – zimování kola. Naposledy se polaskat se svým cyklomazlem a věnovat mu před zimním spánkem trochu péče nemusí být nepříjemnou povinností. Právě naopak. Věnujete-li mu dostatek péče, odvděčí se vám na jaře perfektní funkčností a kvalitní jízdou, až na něj znovu nasednete. Sestavili jsme pro vás stručný návod, jak na to.


Na zimování kola nehledejte žádnou vědu. Spočívá pouze v jeho uložení do sucha a tepla tak, aby v pořádku přečkalo zimu. Pokud tedy nepatříte k srdcařům, kteří jezdí celoročně.

 


 
Očistit, usušit


Své kolo jistě myjete pravidelně, před jeho odložením na delší čas je ale vhodné provést jeho „generální očistu“. Kromě hrubých nečistot se zaměřte i na detaily. Pokud máte stojan, je ideální do něj kolo upnout a sundat kola, abyste se dostali do všech zákoutí. K mytí se vám bude hodit kvalitní čistící prostředek, hadr nebo houba. Máte-li wapku, použijte ji na rám – proud vody jej dokonale vyčistí a snížíte možnost jeho poškrábání při mytí hadrem, kterým byste mohli nabrat drobný kamínek.


Po vyčištění rámu se pusťte do komponentů – především do exponovaných, hybných částí – řetězu, kazety, přesmykače, převodníků i pastorků. Na ně použijte odmašťovač, kartáček na zuby, u řetězu ideálně pračku určenou k jeho údržbě.


Po pečlivém vyčištění nechejte kolo důkladně uschnout. Pokud chcete proces schnutí urychlit, můžete si při sušení pomoci například zpětným chodem na vysavači. Mějte na paměti, že jakákoliv voda, která utkví v rámu či komponentech, dokáže způsobit nepříjemné problémy.

 


 
Důkladně prohlédnout


Po pečlivém umytí, nebo už během něj, celé kolo důkladně zkontrolujte. Jako každá jiná věc se při aktivním používání opotřebovává a některé vzniklé vady může během sezony zakrýt špína.
 
Rám
 U rámu pátrejte především po výraznějších škrábancích či nedej bože prasklinách. Kontrola škrábanců je důležitá kvůli korozi. Šťastlivce s karbonovým rámem se korodování netýká, majitelů hliníkových a všech ostatních rámů už ano. Pokud najdete výraznou odřeninu laku, natřete ji protikorozním přípravkem, například syntetickou barvou.
 
Kola
U kol zkontrolujte duše, zda nikde neunikají. Pokud ano, zalepte je, nebo rovnou vyměňte. Používáte-li bezdušový systém, těsnící mléko nedolévejte, ale počkejte na jaro. Zbytečně by vám během zimy zestárlo. Nezapomeňte také zkontrolovat pláště, zda nejsou natržené. Pokud jste během čištění kola sundali, usaďte je zpět do rámu.
 
Řetěz
Řetěz zkontrolujte měrkou. Pokud je příliš vytahaný, neváhejte a vyměňte jej.
 
Ložiska, tlumič a další komponenty
Prohlédněte hlavové a středové složení. V ideálním případě je rozložte, odstraňte starou vazelínu a aplikujte novou. Následně vše sestavte zpět do původního stavu. Dbejte na to, abyste všechny spoje utáhli tak, že v nich zůstane vůle. Zkontrolujte vidlici i tlumič. Ty je dobré poslat do autorizovaného servisu, i když se na jejich údržbu cítíte.
 
Brzdy
Zde zkontrolujte především opotřebení destiček, házení disku i vystředění třmene. Zjištění opotřebení kapaliny či odvzdušnění v bowdenech je záležitostí profesionálního servisu.
 


Dobře promazat


Po umytí a zkontrolování je vhodné kolo důkladně promazat. Začít můžete u řetězu. Použijte olej k tomuto účelu určený a nebojte se nechat jej přes noc „zaschnout“. Poté se věnujte vnitřním nohám vidlice i pístnici tlumiče. Na ně použijte ideálně silikonový olej. Na závěr promažte vazelínou všechny plochy, kde dochází ke tření a kterým jste se ještě nevěnovali, tedy náboje, pedály … Mazat nemusíte čepy na zadní stavbě, pokud jsou kryty pouzdrem. Pokud ne, namažte i je.
 
Lanka a bowdeny naopak nemažte vůbec. Ačkoliv v dobách, kdy se používala běžná ocelová lanka, bylo jejich mazání poměrně rozšířenou praxí, dnes je situace jiná. Většina lanek i vnitřních částí bowdenů je potažená teflonem nebo promazaná speciálními prostředky s dlouhou výdrží. Proto ve chvíli, kdy se lanka vašeho kola začnou zasekávat, vyměňte je. Promazáním sice krátce prodloužíte jejich životnost, jedná se ale o mírné oddálení nevyhnutelného, ne o vyřešení situace.

 


Pro e-bikery


Zimování elektrokola naštěstí není o nic náročnější než zimování běžného jízdního kola. Motor a elektronické součástky jsou totiž v podstatě bezúdržbové. Rozdíl je tak pouze ve způsobu mytí a jednom úkolu navíc – důsledně se postarat o baterii.


Takže pěkně popořádku – elektrokolo umyjte a promažte stejně jako kolo jízdní, při jeho mytí ale nepoužívejte wapku. Její silný tlak by mohl dostat vodu do elektromotoru a poškodit jej.


Nejdůležitější je postarat se o baterii. Nebudete-li jezdit v zimě, baterii vyjměte a skladujte na suchém místě s teplotou v rozmezí 10-20 °C, nabitou přibližně na 60 %. Nezapomeňte ji pravidelně kontrolovat – v žádném případě by neměla být nabitá na 100 % či vybitá úplně na nulu. Při dlouhodobém skladování se plně nabitá baterie ničí – nedochází-li k jejímu okamžitému vybíjení ježděním, degradují chemické části akumulátoru. Ideální je zkontrolovat ji jednou za měsíc, a pokud bude vybitá pod 40 %, dobijte ji na doporučovaných 60 %.
 


Dobrou noc a spát


Tak jste to zvládli. Letos naposledy jste se věnovali svému kolu a nyní jej můžete s klidem uložit k zimnímu spánku, než jej na jaře zase probudíte. Pláště nechte běžně nafouknuté, řazení můžete lehce povolit, aby se nenamáhalo. Kolo uložte na bezpečné místo, kde je sucho a rozumná teplota. Například do sklepa, kde nemrzne, nebo na držák do pokoje, kde se jím přes zimu můžete alespoň kochat. Rozhodně kolo nevystavujte teplotám klesajícím pod nulu nebo vlivům počasí - například na balkoně.
 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.