8. 3. 2022

Kdo maže, ten jede. Aneb příprava kola na sezonu

 

Cyklistická sezona klepe na dveře. Sníh dávno zmizel, první odvážlivci už jezdí na kole do práce i na kratší výlety. Je nejvyšší čas vzbudit kolo ze zimního spánku. Před tím, než na něj nasednete, je ale potřeba jej pečlivě vyčistit a promazat, aby vše šlapalo, jak má. Ne nadarmo se totiž říká: kdo maže, ten jede!

Kolo nejprve důsledně očistěte
I když jste své kolo perfektně zazimovali, je potřeba mytí, mazání a kontrolování podstoupit znovu. Nezoufejte ale. Pokud jste celý proces na podzim neodbyli a své kolo čistíte pravidelně, půjde to raz dva. Navíc se se svým dvoukolým ořem po zimě pořádně přivítáte. Celý rám umyjte, ideálně pouze tekoucí vodou – nepodřete si tak lak. Pokud to nebude možné, použijte hadřík a vlažnou vodu. Na mastnější části kola jako jsou brzdy, přehazovačka nebo kazeta můžete použít čistič na kola. Následně kolo opláchněte mírným proudem vlažné vody.

 


Poté vyčistěte nejexponovanější část kola, tedy řetěz. Bajkerská rada zní: použijte kartáček na zuby. Daleko efektivnější a účinnější je však použít pračku na řetěz. Použijte různé nástavce, mycí prostředek, párkrát otočte klikou, a máte hotovo.


Nezapomeňte věnovat pozornost také kazetě, převodníku i brzdovým kotoučům. Na tyto komponenty se nejlépe hodí kartáč s jemnými štětinami či štětec. Mírné nečistoty zvládne odstranit standardní čistící prostředek. Na zažranou špínu a mastné skvrny použijte speciální přípravek určený k odstraňování silných nečistot.

 


Po umytí kolo osušte – profesionálové používají vzduchový kompresor. Doma si ale určitě vystačíte s vysavačem přepnutým na režim foukání, výkonným fénem či obyčejným suchým hadrem. Samozřejmě můžete kolo nechat jen tak uschnout. V tom případě ale kromě skvrn na laku riskujete zatékání vody do ložisek, čemuž se chcete vyhnout.

 

Následně jej pečlivě naolejujte
Vaše milované kolo je čisté a leskne se jedna radost. Paráda. Teď je čas jej namazat. Pokud si na tuto činnost netroufáte, je možné využít služeb servisu – kromě promazání kola vám odborník kolo zkontroluje a kompletně připraví na sezonu. S trochou zručnosti však lze vše zvládnout doma.


V první řadě se zaměřte na řetěz. Pokud je nepromazaný, opotřebuje se značně rychleji a nebudou se vám dobře řadit rychlosti. Navíc půjde nepříjemně slyšet. Při mazání řetězu máte dvě možnosti. Můžete použít kapátko. Poměr je jednoduchý – jedna kapka na jeden článek řetězu. Nebo využijte olej ve spreji. Během jeho aplikace přidržte za řetězem karton či jinou překážku tak, aby se nedostal na ostatní komponenty. V každém případě se vyhněte kladkám přehazovačky, převodníkům i kazetě – kvůli oleji by se tam mohly usadit nečistoty, které by dané komponenty následně poškodily.
Po nanesení oleje pomalu točte klikami, aby se olej rovnoměrně roznesl mezi jednotlivé články řetězu. Mazivo nechte penetrovat ideálně přes noc. Před vyjetím pak řetěz, převodník i kazetu otřete hadrem, abyste odstranili přebytky oleje.

 

 

Důležité je nezapomenout na kluzáky odpružené vidlice. Péči vyžadují především gufery – malé gumové kroužky zabraňující vniknutí nečistot do noh skrze pracující kluzáky. Na jejich ošetření se nejlépe hodí silikonový olej, díky kterému si gufery udrží pružnost a budou déle funkční. Poté, co na ně olej nanesete, se opřete do řídítek a s vidlicí několikrát zapružte. Mazivo se tak dostane, kam potřebuje. Stejně jako u řetězu – nechte penetrovat a před vyjetím odstraňte přebytky oleje hadrem.

 

 

Ačkoliv se dnes používají zejména zapouzdřená ložiska nevyžadující údržbu, můžete alkoholem očistit jejich okolí a vše promazat vazelínou. Zejména pokud při šlapání slyšíte křupání – znamení, že se zde dostaly nečistoty. Vazelínu využijete i při údržbě sedlovky, kterou je dobré jednou za čas promazat, aby nezatuhla. Stejně tak je vhodná k promazání závitů, které nepovolujete často a mají tak rovněž tendence k zatuhnutí. Například pedály.

Tak, a kolo máte vyčištěné a promazané, radost pohledět! Teď už jen stačí zkontrolovat pláště, brzdy, světla a vyrazit za dobrodružstvím!
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.