18. 6. 2021

Bezduše – jak na ně?

Do kol u aut už nedáváme duše dlouhé roky. Přijde tato doba i do cyklistiky? Čím dál více cyklistů na bezduších jezdí – pojďme si tento systém včetně hlavních výhod popsat.

 

Šetřím gramy

Nejčastějším omylem rozšířeným kolem bezduší je, že jejich výhoda je pouze úspora hmotnosti. Také jste slyšeli, že duše zahazují pouze závodníci, protože jim jde o každý gram váhy? Tento argument se dá podpořit ještě tím, že právě na kolech se hmotnost při jejich rychlém pohybu násobí a je opravdu důležité její snížení.

To ale není pravda – úspora hmotnosti je sice super, ale rozhodně není nijak přelomová. Těch necelých 400 gramů není ani tolik, kolik má váš bidon s vodou. Proč se tedy vyplatí vyzout duše a používat výhradně bezdušové pláště?

 

Jezděte pohodlněji a neřešte defekty

Hlavní výhoda, kvůli které se nikdo od bezdušového řešení zpět ke klasickému nevrátí, je zvýšení pohodlí při jízdě v terénu. Můžete začít jezdit s nižšími tlaky v pláštích a díky tomu si užít méně drncání a odskakování. Nikdy se vám totiž nestane, že byste prosekli duši, když ji zkrátka nemáte.

Nejčastěji dochází k proseknutí duše o hranu ráfku při najetí na vyčnívající kámen, obrubník nebo jinou terénní nerovnost. Takovou díru nebo několik děr za sebou už mnohdy ani neopravíte a duše je zralá na vyhození. Pláště na bezdušový systém jsou naproti tomu odolnější než klasické a vydrží opravdu těžké zacházení.

Dívali jste se někdy na závodníky, kteří projíždějí technicky velmi náročné úseky, divácky oblíbené rock garden? Jak je možné, že zvládnou na takovém povrchu kolo s přehledem ovládat a ještě třeba přidat mocným šlápnutím do pedálů? Tajemství je ve správném nahuštění, respektive nenahuštění plášťů. Když to na horském kole přeženete s vysokým tlakem, kolo jen uskakuje a skoro se s ním nedá jet, s nízkým tlakem toho ale zvládnete překvapivě hodně. Závodníci mají samozřejmě přesně odzkoušené jednotlivé tlaky pro jejich pláště a všichni jezdí na bezdušových systémech. Najděte hodnotu, která je ideální zrovna pro vás.

 

Zvládnu zprovoznit bezdušový systém doma?

Je to velmi jednoduché a zvládnete to, stačí si pořídit všechno potřebné, na našem e-shopu nabízíme kompletní sadu, se kterou je celá operace rychlá a efektivní. Jaký je postup?

 

1. Ráfky

Ráfky musí být připravené pro bezdušový systém tím, že mají celou vnitřní stranu zalepenou páskou. Drtivá většina dnešních ráfků je takto vybavená přímo z výroby, pokud máte nějaký starší model, stačí pásku vlepit. Pokud do toho půjdete, nezapomeňte nechat několik centimetrů na překrytí v místě, kde se páska setká a tohle překrytí ještě dodatečně zalepte, ať pořádně drží. Také vyřízněte malou díru pro ventilek.

 

2. Ventilek

Ventilek se dodává zvlášť a má v místě styku s ráfkem těsnění. Vsuňte ho zevnitř a z vnější strany ho upevněte stahovacím kolečkem.

 

 

3. Nasazení pláště

Nyní nasaďte na ráfek pláště. Tubeless ready pláště jsou připravené na bezdušový systém a práce s nimi bude nejjednodušší, dají se ale použít i klasické. Při práci s montpákami dejte pozor, abyste si neodlepili pásku v ráfku, přes kterou by vám následně utíkal vzduch. Vždy začínejte u ventilku, aby se kolem něj správně usadily patky. Jakmile plášť sedne, nafoukněte ho. Nejlépe to jde kompresorem, zvládnete to i dílenskou pumpou. Nebojte se dát vyšší tlak, je potřeba, aby patky pláště zapadly do hran ráfku.

 

 

 

4. Nalití tmelu

Po nasazení plášťů nalijte do kol tmel, mezi cyklisty známější jako „mlíko“. Nejlepší je vymontovat vnitřní část ventilku a využít úzké hrdlo lahvičky. Pokud máte tmel v jiné nádobě, použijte stříkačku. Lepkavý tmel se vám nevylije a nebudete se muset starat o jeho umývání. Do pláště na horské kolo přijde zhruba 100 ml, pokud ani po několika dnech a projížďkách nebude systém těsnit, přidejte další tmel.

 

 

 

5. Dofouknutí a správné rozprostření tmelu

Jakmile se plášť nafoukne, zkontrolujte po jeho obvodu, jestli jsou patky správně zaskočené. Poznáte to také při dofukování, protože zaskočení patky provází hlasité lupnutí.

Tmel se musí pořádně rozprostřít po celém plášti. Jak na to? Někteří cyklisté tančí s nově nazutými plášti rituální tance a snaží se kola náležitě protřepávat, nejjednodušší je prostě vyrazit na pořádnou vyjížďku. Jednoznačně doporučujeme přibrat kapesní pumpu, protože přes dosud nezalepené malé díry může unikat vzduch. Také si začněte hledat ideální hodnotu tlaku a experimentujte.

 

 

Na jaký tlak bezdušové pláště foukat?

Jednoznačnou hodnotu rozhodně určit nemůžeme, záleží na druhu plášťů, vaší hmotnosti, druhu povrchu a dalších faktorech. Při prvním nafouknutí tlak určitě přeženete, protože je potřeba, aby patky pláště opravdu pevně zaskočily do hran ráfků. Pak už ale jen budete upouštět. Pokud máte rádi čísla a nespokojíte se jen s pocitem, který z kola máte, doporučujeme pumpu s kvalitním manometrem nebo samostatný měřič tlaku. Je jen na vás, na jak nízký tlak s co nejvyšší úrovní pohodlí a gripu se dostanete.

 

Existuje ještě jedno řešení – ultralehké duše s vysokou odolností proti defektu

Přišel vám návod složitý a stále jste k bezdušovému systému skeptičtí? V tom případě vyzkoušejte ultralehké duše značky Tubolito. Jsou o více než polovinu lehčí než klasické duše a jejich speciální materiál také lépe vzdoruje propíchnutí a procvaknutí. Na našem e-shopu najdete modely pro horská i silniční kola a můžete pořídit i speciální sadu lepení.