8. 2. 2022

Jak si doma udržet či zvýšit kondici?

Znáte to. Chcete nasednout na své kolo, vyrazit ven, s větrem ve vlasech a potem ve tváři se projet svou oblíbenou trasou. Venku ale mrzne až praští, za okny řádí vánice a hromadí se kopy sněhu. Popřípadě prší, je sychravo a všude na zemi je bahno. V horším případě na vás byla uvalena karanténa, je vyhlášen lockdown, nebo jste jen přišli pozdě z práce, je už tma a vy máte pouze omezený čas na trénink.

Pokud chcete i tak nasednout na svůj oblíbený stroj, nabízí se vám dvě možnosti (resp. tři, ale porušování zákona podporovat nebudeme). Jestliže nejste v karanténě, můžete si pořídit zimní či nepromokavou výbavu a vyrazit za dobrodružstvím do nepohody, nebo se můžete poohlédnout po vhodném trenažéru či válcích a trénovat v pohodlí domova.

Jakmile vám vaše nová cvičební pomůcka dorazí domů, vůbec ji nemusíte používat pouze nouzově za nepříznivé situace. Právě naopak – trenažér i válce můžete s přehledem zařadit do vašeho standardního tréninkového plánu či je používat na rozježdění před vyražením na trasu a posunout tak své cyklistické schopnosti o úroveň výše.

Skvělou výhodou je, že budete stále trénovat na svém vlastním kole. Tedy na kole, na které jste zvyklí. O poškození vašeho bicyklu také nemusíte mít obavu. Ačkoliv je pravdou, že použitím trenažéru je rám kola zatížen téměř výhradně na jednom místě, při standardním užívání by nemělo dojít k jeho poškození (Tip: Jestliže máte obavu, že by ke znehodnocení nějakým nedopatřením opravdu dojít mohlo, použijte při jízdě na trenažéru některé z vašich starších modelů kol, které již tolik nepoužíváte).

Trenažéry střední až vyšší třídy navíc můžete připojit k řadě aplikací, jako jsou Rouvy, Trainer Road, Zwift, BikeEvo, FulGaz a další, které vám trénink zpříjemní a oživí – můžete se tak ve virtuálním světě projet po imaginárních i reálných trasách, nebo závodit s virtuálními cyklisty či s vašimi přáteli.

 

 

A jak si takový trenažér vybrat, když jich je na trhu celá řada? Pojďme si projít základní kategorie, abyste se mohli lépe zorientovat.

 

Mezi základní modely trenažérů řadíme ELITE Novo Force. Je dobrou volbou v duchu pragmatického poměru cena/výkon. Výhodou trenažéru této kategorie je jednoduchá manipulace a nastavení – zadní kolo jednoduše a bez nářadí uchytíte do trenažéru úchytným systémem, nastavíte si jednu z osmi možných zátěží a jedete (Tip: Ačkoliv do trenažéru ELITE Novo Force dokážete upevnit jakýkoliv typ kola, doporučujeme užívat primárně silničky, které mají kola obecně užší a jsou proto tišší). Všeobecným nedostatkem této kategorie trenažérů je nemožnost jeho připojení k aplikaci a vyšší hlučnost.

 

Klasickým zástupcem střední třídy je trenažér ELITE Turno, který využívá technologie přímého náhonu. Příprava na trénink na něm je tedy mírně náročnější – vyžaduje totiž vyjmutí zadního kola a jeho nahrazení trenažérem, na který připojíte své kazety s přehazovačkou (Tip: většina trenažérů využívajících přímého náhonu je kompatibilních s kazetami SHIMANO, kazety CAMPAGNOLO jsou u nich všeobecně využívány v menším množství). Tím je zaručen 100% přenos energie šlapání. Vaše cvičení bude efektivnější a zážitek z jízdy reálnější. Trénink vám pak ještě více zefektivní a požitek z jízdy umocní řada aplikací, ke kterým se připojíte pomocí Bluetooth či ANT+.

 

Lepším standardem mezi trenažéry je pak ELITE Didero XR-T, který posouvá všechny výhody ELITE Turno na vyšší úroveň. Zátěž je při jízdě možné ovládat elektronicky, dokonale simuluje stoupání, vhodný je pro silniční i horská kola. Možnost připojení k aplikaci je u něj samozřejmostí.

 

Klasické trenažéry jsou jistě skvělou volbou, jestliže však stojíte o reálnější zážitek z vašeho tréninku, měli byste se poohlédnout po válcích. Ty díky své konstrukci skládající se z rámu a tří válců navozují téměř skutečný pocit jízdy. Nedisponují nastavením zátěže, ani není potřeba na ně kolo připevňovat a složitě přizpůsobovat. Válce jen rozložíte, své kolo na ně umístíte, a začnete trénovat. Jedná se o plnohodnotnou cvičící pomůcku, která vám pomůže zdokonalit techniku šlapání, zvýšit efektivitu jízdy a zejména posílit rovnováhu (Tip: První okamžiky jízdy na válcích mohou být náročné, je proto dobré opřít se o sparingpartnera, zeď, či umístit válce do rámu dveří, abyste minimalizovali počáteční pády). Stejně jako trenažéry, i válce střední a vyšší třídy lze připojit k mnoha aplikacím, které vám trénink nejen zpříjemní, ale především zefektivní.

 

A jaké válce si vybrat? To záleží na tom, zda chcete pouze trénovat, nebo se i bavit či jaký komfort při cvičení vyžadujete.

 

V jednoduchosti je síla. Tak by se daly popsat základní modely válců, k nimž jistě náleží také ELITE Arion. Jedná se o jednoduchou a účinnou konstrukci, na které se rozjedete na svém kole u sebe v obýváku. Nenabídne vám žádné volby zátěže, aplikace a další mnohdy zbytečné vymoženosti. Jen dřinu, díky které si dokonale natrénujete techniku šlapání a především rovnováhu. Dokonalý tréninkový stroj.

 

Pro náročnější je nakonec nutné zmínit válce ELITE Nero. Ty nesporné tréninkové kvality válců obohatily o bezdrátovou komunikaci ANT+ a Bluetooth a jsou kompatibilní s operačními systémy IOS, MacOS, Windows i Android. Můžete je tedy připojit k dlouhé řadě aplikací, které posunou váš trénink i požitek z něj o několik úrovní výš.

 

(Tip na závěr: Pro lepší stabilitu na válcích, ale také pro jejich tišší chod či pro tišší chod trenažéru, lze na vaše kolo použít speciální plášť. Jeho pořízení není nutné, trénink je pak ale komfortnější).

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.