9. 9. 2021

Tipy na podzimní oblečení

Rána už bývají pomalu chladnější a nastává tak čas poohlédnout se po nějakém teplejším oblečení. Podle čeho vybírat a na co nezapomenout se dozvíte v tomto článku.

Oblečení rozdělte na jednotlivé vrstvy

Podzimní a zimní oblečení se dá rozdělit do tří vrstev, jakmile jednu vynecháte, neužijete si chvíle venku naplno.

  1. Spodní vrstva – přímo na těle mají všichni sportovci tenké funkční prádlo, nebo termoprádlo. Tato vrstva má za úkol udržovat příjemnou teplotu. Oblečení je nejčastěji z umělých materiálů, protože musí efektivně odvádět vlhkost dál od těla. Tento princip vás zahřívá, ale zároveň nepřehřívá. Pokud vyrážíte do prostředí s opravdu nízkými teplotami, nezapomeňte i na termoprádlo pro spodní polovinu těla.
  2. Střední vrstva – slouží převážně jako ochrana před chladem. Většinou se podle potřeby jedná o mikinu nebo tričko s dlouhými rukávy. Turisté, kteří se tolik nezahřívají, oblékají v této vrstvě svetr a dělají velmi dobře. Mezi jeho vlákny je hodně místa pro vzduch, který je tím nejlepším izolátorem. Klidně použijte i péřovou nebo softshellovou vestu, ty ve střední vrstvě hřejí příkladně. 
  3. Horní vrstva – chrání tělo před vnějšími vlivy, jako jsou vítr a déšť. Může se jednat o vestu či bundu, zásadní je opět funkčnost. Žádný studený vítr ani déšť se nesmí dostat dovnitř, zato vlhkost od těla musí stále odcházet. S deštěm je to samozřejmě těžší, jediná úplně nepromokavá je gumová pláštěnka, ale moderní materiály jsou velmi vyspělé a látky se zátěrem, tedy speciální membránou, umí zadržet vodu velmi dlouho. Takovou cyklistickou pláštěnku v reflexní barvě najdete i v sortimentu Pells.

 

Důležité doplňky

Vybavte se praktickými doplňky oblečení, které stačí sbalit do kapsy a můžete je během chvilky obléknout. Není to jen vesta, nebo lehká větrovka, která pomůže i při nečekané dešťové přeháňce. Pořiďte si návleky na ruce, kolena, nebo nohy. Jsou velmi praktické a díky využití speciální látky také zahřejí. Nezapomeňte ani na návleky na tretry. Cyklistické boty jsou udělané tak, aby v létě co nejvíce větraly, což je při nižších teplotách nežádoucí, proto naše návleky chrání před větrem i vodou.

Univerzálnost především

V zimě se nabízí celá škála sportů a je praktické pořídit si jedny univerzální zateplené kalhoty. Nejlepší jsou elasťáky, které hřejí a nepřekáží při pohybu. Verze bez výstelky se skvěle hodí na běh a výlety na běžkách, nicméně vyjížďka na kole také nebude problém. Jak si dopřát pohodlí v sedle? Stačí, když přes dlouhé kalhoty obléknete své krátké letní kalhoty s vložkou. Pro pravověrné cyklisty má Pells v nabídce samozřejmě i elasťáky s výstelkou.

Bez čepice ani krok

Dříve se říkalo, že hlavou uniká ohromné procento tělesného tepla. Až tak velká čísla to nejsou, ale vyrazit bez čepice není zrovna dobrý nápad. Na běh do lesa si můžete vzít v podstatě jakoukoliv čepici, ale pod helmu už se jen tak každá nehodí. Doporučujeme pořídit čepici pod helmu, ideálně se speciální NO WIND úpravou. Stejně myslete i na ruce, rukavice od Pells s membránou proti větru můžete využít na kolo i na běžky.

Buďte vidět

Na podzim i v zimě se brzy stmívá, proto má většina oblečení reflexní prvky. Pokud se tedy budete pohybovat po silnici, na světla určitě nezapomeňte a reflexní prvky použijte jako doplněk pro svou vlastní bezpečnost.


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.