27. 4. 2024

Jak se v zimě obléct na sportování

„Hlavně se pořádně obleč“ – tuhle radu slyšíte od každého, kdo vás doma sleduje, jak se připravujete na vyjížďku nebo výběh. Tak to pojďme vzít více prakticky, připravili jsme několik tipů pro to, aby vám při sportu v nízkých teplotách nebyla zima.

Oblečení rozdělte na jednotlivé vrstvy

Zimní oblečení se dá rozdělit do tří vrstev, jakmile jednu vynecháte, neužijete si chvíle venku naplno. Na tohle základní pravidlo myslí také všichni výrobci funkčního oblečení včetně Pells, nyní vám tedy pomůžeme při výběru.

  1. Spodní vrstva – přímo na těle mají všichni sportovci tenké funkční prádlo, nebo termoprádlo. Tato vrstva musí umět udržovat příjemnou teplotu přímo tam, kde ji cítíte, tedy na vaší pokožce. Oblečení je nejčastěji z umělých materiálů, protože musí efektivně odvádět vlhkost dál od těla. Tento princip vás zahřívá, ale zároveň nepřehřívá. Platí pro horní i spodní část těla, pokud vyrážíte do prostředí s opravdu nízkými teplotami, nezapomeňte i na termoprádlo pro spodní polovinu těla.
  2. Střední vrstva – tu si oblékáme proto, aby nás chránila před chladem. Většinou se jedná o hrubší mikinu, nebo triko s dlouhými rukávy. Turisté, kteří se tolik nezahřívají, oblékají v této vrstvě svetr a dělají velmi dobře. Mezi jeho vlákny je hodně místa pro vzduch, který je vlastně tím nejlepším izolátorem. Klidně použijte i péřovou nebo softshellovou vestu, ty ve střední vrstvě hřejí příkladně. Pro fyzicky náročnější sporty je důležité myslet na obecné pravidlo z ostatních vrstev – funkční materiály umí odvádět vlhkost a díky tomu výborně hřejí.
  3. Horní vrstva – chrání tělo před vnějšími vlivy, jako jsou vítr a déšť. Může se jednat o vestu nebo bundu, zásadní je opět funkčnost. Žádný studený vítr nesmí dovnitř, k tělu se ani nesmí dostávat déšť, zato vlhkost od těla musí stále odcházet. S deštěm je to samozřejmě těžší, jediná úplně nepromokavá je gumová pláštěnka, ale moderní materiály jsou velmi vyspělé a látky se zátěrem, tedy speciální membránou, umí zadržet vodu velmi dlouho. Takovou cyklistickou pláštěnku v reflexní barvě najdete i v sortimentu Pells.

 

Mějte vždy schované eso v rukávu (spíš tedy v kapse)

To nejhorší, co můžete zažít na zimní vyjížďce je, že vám bude zima. Tak se vybavte praktickými doplňky oblečení, které stačí sbalit do kapsy a které si můžete během chvilky obléknout. Není to jen vesta, nebo lehká větrovka, která pomůže i při nečekané dešťové přeháňce. Pořiďte si návleky na ruce, kolena, nebo nohy. Jsou velmi praktické a ty s logem Pells jsou ze speciální látky, která velmi hřeje. A samozřejmě nezapomeňte vozit návleky na tretry, protože cyklistické boty jsou udělané tak, aby v létě co nejvíce větraly. To je v zimě nežádoucí, proto naše návleky chrání před větrem i vodou.

 

Univerzálnost především

V zimě se věnujeme různým sportům a je praktické pořídit si jedny univerzální zateplené kalhoty. Nejlepší jsou elasťáky, které hřejí a nepřekáží při pohybu. Když zvolíte verzi bez výstelky, můžete vyrazit běhat a projet se na běžkách, dá se s nimi zvládnout i vyjížďka na kole. Jak si dopřát pohodlí v sedle? Stačí, když přes dlouhé kalhoty obléknete své krátké letní kalhoty s vložkou. Pro pravověrné cyklisty má Pells v nabídce samozřejmě i elasťáky s výstelkou.

 

Kolik procent tepla tedy utíká hlavou?

Dříve se říkalo, že hlavou utíká ohromné procento tělesného tepla. Až tak velká čísla to nejsou, vyrazit bez čepice je ale úplný nesmysl. Na výběh do lesa si můžete v zimě vzít klidně i svého oblíbeného kulicha od babičky, pod helmu ale neschováte jeho velkou bambuli. Tak si pořiďte čepici pod helmu, ideálně se speciální NO WIND úpravou. Uši vám rozhodně mrznout nebudou. Stejně myslete i na ruce, rukavice od Pells můžete využít na kolo i na běžky a membránu proti větru mají také.

 

Buďte vidět

Na podzim i v zimě se brzy stmívá, většina zimního oblečení má proto na sobě reflexní prvky. Při sportu se přece pohybujeme často kolem cest, přechodů pro chodce a dalších míst, po kterých jezdí auta. A to, aby nás i za zhoršených podmínek řidiči viděli, je velmi důležité. Pokud se tedy budete pohybovat po cestě, na světla určitě nezapomeňte a reflexní prvky použijte jako doplněk pro svou vlastní bezpečnost.