30. 12. 2022

13 Cyklopředsevzetí. O co se v novém roce budete snažit vy?

Předsevzetí – zajímavý novoroční zvyk, o kterém se dají s jistotou tvrdit pouze dvě věci: téměř každý si nějaké předsevzetí do nového roku dá. Skoro nikdo jej nedodrží. V každém případě se jedná o milou tradici, která má potenciál posunout nás dál. Například v cyklistice. Přesně tak bereme předsevzetí v PELLS. S kolegy jsme dali hlavy dohromady, sestavili seznam nejzajímavějších předsevzetí cyklistů a přidali své nápady. Některé z nich padly na úrodnou půdu – rovnou jsme si je rozebrali a rozhodli se vás o našem postupu informovat. Přidáte se? Vymyslete si to své, nebo se nechte inspirovat.

 


1. Strava přizpůsobená výkonu


Po vánočních bramborových salátech, kaprech, kachnách, cukroví, zákuscích a chlebíčcích jemné klišé s cyklistikou zdánlivě nesouvisející. Opak je však pravdou. Jídlo je základ a pro sportovce to platí dvojnásob. Makali jste celý rok, a přesto jste to na své postavě nepoznali? A co hůř, nekonal se ani žádný „osobák“? Problém může být právě v nevhodném a nepravidelném stravování. Nemusíte hned hledat výživového poradce. Pro začátek bude stačit zamyslet se nad svými potřebami, do diety zařadit vyváženou stravu a pravidelnost.

 

2. Najděte si trenéra


Nikdy není na škodu nechat si poradit. Jistě, tohle předsevzetí vás levně nevyjde. Na druhou stranu máte možnost posunout se mílovými kroky dopředu. Kvalitní trenér vám sestaví tréninkový plán šitý na míru, který bude pružně reagovat na vaši aktuální kondici a zdravotní stav. O motivaci ani nemluvě.

 

3. Najděte si parťáka


Sport je o propojování lidí a cyklistika není výjimkou. Pokud žádného nemáte, můžete si najít parťáka nebo rovnou sparingpartnera. Vaše motivace stoupne na maximum, vzájemně se podržíte a nebudete se ani muset tak moc tlačit ke švihu, na který se vám zrovna nechce. Sdílení zkušeností je taky k nezaplacení.

 

 

4. Zasvěťte nováčka


Skvělý pocit s předávání zkušeností a vědomostí je nenahraditelný. Pošlete ty své dál. Zaučte partnera, partnerku či kamaráda. Co víte, třeba se ještě více sblížíte a získáte parťáka na pravidelné tréninky (a rovnou splníte předsevzetí č. 3).

 

5. Poznejte své kolo


Profesionální servis je profesionální servis. Každý srdcař by se ale ve svém kole vyznat měl. Aspoň trochu. Začněte zlehka a naučte se jeden úkon, který vás s vašim cyklomazlem sblíží ještě více. Například výměnu duše.

 


6. Dobrovolný (amatérský) závod


Jezdíte už roky, ale nikdy jste nezávodili? Tohle by váš vztah k cyklistice mohlo okořenit. Nebo v sobě objevíte nepoznaného mistra. Kdo ví? V České republice se koná dlouhá řada amatérských cyklistických závodů. Na některé je startovné dražší, některé jsou zase pořádané pro dobrou věc v rámci sbírky či charity. Záleží jen na vás, jaký závod si vyberete. V každém případě to pro vás bude jedinečný a dobrodružný zážitek, kde poznáte sami sebe. A taky spoustu nových nadšenců se stejným mindsetem, jako máte vy.

 

 

7. Změna


Šviháte 15 let v kuse silničku a už to nějak není ono? Nebo vás už nevzruší ani ten nejhustší trail, kde se brodíte bahnem a přes spleť kořenů, větví a kamení není vidět na dva metry dopředu? Možná je čas na změnu. Zkuste novou disciplínu. Nemusíte být hned radikální a měnit kolo i vybavení – zkuste například vyrazit na několikadenní výlet a nechte se unést kouzlem bikepackingu.

 

8. Jeďte opravdu dlouho a daleko


Vyrážíte na kolo vždy na pár hodin, maximálně na víkend, autem a jezdíte jen v okolí momentálního pobytu? Co takhle pořídit si brašny, outdoorové vybavení a vyrazit na řádně dlouhý, několikadenní bikepakingový trip?

 

 

9. Zapisujte si kilometry, nebo naopak měření úplně vypusťte


Jezdíte jen tak bez cíle, nebo naopak šviháte jen čísla? Udělejte pravý opak! Nepočítáte-li vzdálenosti, zkuste si jeden měsíc zapisovat přesně, kolik jste ujeli. Získáte přehled, nemluvě o nově nabyté motivaci urazit co nejvíce. Pokud se vám ze sportu naopak stala čistá matematika, zvolněte a alespoň jednou týdně vyražte na kolo jen tak, bez měření. Uvidíte, jak se vám uleví a lépe pojede.

 

10. Jezděte do práce na kole


Jste cyklisté na slovo vzatí, ale do práce jezdíte autem? Dejte si předsevzetí, že budete jezdit na kole! Počet ujetých kilometrů se zvýší, ráno se během jízdy proberete, odpoledne zase pročistíte hlavu. Pro lepší motivaci se můžete zapojit například do každoroční výzvy dopracenakole.cz.

 

11. Nevěnujte kolu veškerý svůj volný čas


Trávíte na kole všechen volný čas, a přitom nejste profesionální sportovec? Chápeme a rozumíme, řada z nás to má stejně. Nicméně nic není dobré přehánět. Slibte sobě, a především vašim blízkým, že s cyklistikou trochu (ale opravdu jen trochu) zvolníte a budete trávit více času s nimi.

 

12. Pusťte ego


Jistě. Máte prvotřídní výbavu, životosprávu i výkony. Na kolo sedáte pro kilometry, cyklistika přece není žádná sranda. Na hobbíky jezdící na obyčejném kole s obyčejnou výbavou a jen občas se díváte shora a e-bikery rovnou ignorujete – ti přece podvádějí! Pokud jste se poznali alespoň v jednom z uvedených tvrzení, možná je tohle předsevzetí pro vás to pravé. Pusťte ego. Na kolo nasedněte jen tak, pro radost z jízdy. Kilometry pusťte z hlavy a kochejte se krajinou. Po cestě se usmějte na e-bikera a začínajícímu zelenáčovi dejte dobře míněnou radu ohledně techniky jízdy či správného vybavení. Cyklistika i sport všeobecně přece není v první řadě o výkonech, ale o spojení sama se sebou a s ostatními. Nebuďte cyklonácek.

 

13. Objevujte nová místa i trasy


#RideToExplore. Kolo bylo vždy prostředkem dobrodružného objevování nového. Kroutíte-li pořád stejné trasy, je možná na čase, abyste v novém roce objevili nějakou novou. Vydejte se na neprozkoumanou stezku, vyrazte do neznáma a zažijte pořádné dobrodružství jako v dobách, kdy cyklistika začínala. Nebo alespoň objevte novou zkušenost – například při jízdě za nepříznivých zimních podmínek.

 

 

Možností, jak se v cyklistice posunout v příštím roce je celá řada. Záleží jen na tom, chcete-li se někam hýbat, nebo ne. U nás je to jasné, my šlapeme kupředu! Kterou cestou se vydáte vy?
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.