16. 3. 2023

9 chyb při výběru elektrokola

Díky článku „3 otázky, které si zodpovědět při výběru elektrokola” už víte, co od elektrokola očekáváte a jak jej chcete používat. To je základ. Teď je potřeba zjistit, čeho se při jeho výběru vyvarovat. Spousta zájemců udělá při koupi nového e-biku řadu chyb. Ostatně jako každý, kdo si vybírá produkt, se kterým ještě nemá žádné zkušenosti. Připravili jsme proto stručný seznam chyb, kterým se při výběru kola s elektrickou přípomocí vyhnout.

 

 

1. Nezodpovědět si upřímně, na co chci kolo používat

Noví e-bikeři mají často tendence kupovat zajíce v pytli ne kvůli nedostatečným informacím o e-kolech, ale kvůli mylné představě o tom, co od e-biku vlastně chtějí. Tomu se lze vyhnout zodpovězením 3 jednoduchých otázek, které jsme pro vás připravili v minulém článku. Ačkoliv se to zdá jako banální úkol, i řada zkušených cyklistů má tendence podceňovat nebo přeceňovat své síly. Často se tak stane, že si vyberou elektrokolo, které jim nevyhovuje. Zodpovězte si proto upřímně nejzákladnější otázku ze všech: Co od nového e-kola očekávám?

2. Nedbat rady odborníků

Ve specializovaných prodejnách většinou nepracují „prodavači“. Naleznete tam cyklisty a bikery, pro které je kolo životní smysl, ne objekt prodeje. O kola se sami zajímají, jezdí na nich, žijí s nimi. Dokáží vám proto poradit nejen po technické stránce, ale také předat řadu postřehů coby zkušenější jezdec začátečníkovi. Naopak řada zákazníků v cyklistice nekovaných má tendence spoléhat se na minimum informací získaných z neověřených zdrojů a soustředí se na nepodstatné maličkosti, místo celkového pohledu na nové elektrokolo. Ten vám může poskytnout prodejce ve specializované prodejně. Poslouchejte je.

3. Neotestovat si zvažovaný model elektrokola

Odborník vám může vysvětlovat vše o elektrokolech hodiny, nakonec ale vždy rozhoduje vaše potřeba. Jakmile na e-kolo nasednete, budete vědět. Zkušební jízda je proto žádoucí.

 

   

 

4. Orientovat se dle ceny

Jistě. I u elektrokol platí: čím lepší výbava a použité materiály, tím vyšší cena. To ovšem neznamená, že dražší kolo je nutně to lepší pro vás. Šetřit se vám rozhodně nevyplatí. Na druhou stranu přeplácet za kolo, které nikdy nevyužijete, je zbytečné.

5. Nakupovat u neautorizovaného prodejce

Extrémní dostupnost láká k pohodlnosti a nákupu produktů u neautorizovaných, nespecializovaných prodejců. Pohodlnost a často i nižší cena se ale v kontextu s nákupem elektrokola nemusí vyplatit. Především ze servisních důvodů. Autorizovaní prodejci vám vždy zaručí nejlepší péči, kterou e-kola vyžadují stejně jako kola jízdní.

6. Očekávat vlastnosti elektrokola od přestavěného jízdního kola

Přestavená kola mají své kouzlo. Máte-li doma staré kolo a patříte k příznivcům lidové zručnosti, proč ne? Nicméně přestavbou kola nikdy nedosáhnete jízdních vlastností elektrokola, které už je s elektrickou přípomocí vyrobeno – zejména rám a geometrie přizpůsobená elektromotoru i baterii dělají své.

 

   

 

7. Koupit více kol různých výrobců a technologií

Často se stává, že si elektrokolo pořizují partneři či celé rodiny. Někdy najednou, někdy postupně poté, co díky blízkému poznají jeho výhody. Často se také stane, že si nakonec vyberou odlišného výrobce používajícího rozdílné technologie. Tím se ale připraví o řadu výhod. Máte-li doma více elektrokol, které užívají stejné technologie, například od firmy Bosch či Bafang, můžete v rámci dané značky využívat jejich kompatibilitu. Například na delším cyklovýletě vám bude stačit jedna nabíječka, nebo pokud vyrazíte sami, můžete se si s sebou přibalit náhradní baterku od partnera a zdvojnásobit tak svůj dojezd. Koupit více elektrokol různých značek není chybou, připravujete se ale o řadu výhod.

 

   

 

8. Porovnávat špatné veličiny

U elektrokola je nejdůležitější motor a baterie. To jistě. Nicméně větší kapacita baterie se často nerovná většímu dojezdu. Každý motor má různou spotřebu, stejně tak i systém, kterým jej ovládáte, o rozdílné váze a komponentech ani nemluvě. Proto se na elektrokolo vždy dívejte jako na celek a nezaměřujte se příliš na jednotlivé detaily bez kontextu. Zkušený prodejce vám s tímto pomůže.

9. Podlehnout nabídce, kterou nelze odmítnout

Elektrokola jsou drahá. To je fakt. Za kvalitu se platí a naleznete-li na internetu příliš lákavou nabídku, hledejte, kde je háček. Navíc – šetřit se vám nevyplatí. Kolo není záležitostí na sezonu. Často spolu budete trávit roky, investice se vám vždy vyplatí.

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.