22. 3. 2022

Kolik stojí provoz elektrokola? Kolik 1 km a kolik jeden rok na něm?

Koupí elektrokola investice nekončí. Kromě klasického servisování, výměny opotřebovaných součástek či vylepšování a výměny stávajících komponentů je nutné platit ještě za nabíjení baterky. Elektrokola jsou tedy jen pro extrémně nadšené či bohaté cyklisty. Zvláště v dnešní době, kdy ceny elektřiny stoupají. Navíc vás stejně nesvezou nijak daleko – vždy je lepší spolehnout se na vlastní sílu a elektřinu používat jen doma na svícení.

Opravdu? Nebojte se, nic není tak dramatické, jak se zdá. Stačí vzít rozum do kapsy, kalkulačku do ruky a spočítat si, kolik provoz elektrokola stojí. Nebo spíš – kolik stojí jeho nabíjení a na kolik vás vyjde jeden kilometr jízdy. A abyste s tím neměli žádnou práci, provedli jsme základní výpočet za vás.

 


Kolik stojí plné nabití baterie elektrokola?
Samozřejmě není možné získat naprosto přesná data – vždy bude okolo spousta proměnných, nicméně pro orientaci náš výpočet bohatě stačí. Nejdříve je nutné určit si pravidla – vycházeli jsme ze současných průměrných cen elektřiny pro rok 2022 a tabulkových údajů výrobců e-bike systémů.

Základním měřítkem pro výpočet orientační ceny za jedno nabití baterky je její kapacita. Pro lepší představu jsme pro náš výpočet použili dva modely od značky Bosch – Bosch Power Tube 625 a Bosch Power Tube 750. První z baterií představuje svou kapacitou 625 Wh standardní velikost baterie dnes běžně dodávanou k elektrokolům. Druhá, o kapacitě 750 Wh reprezentuje vyšší třídu e-biků.

 

       

 

Průměrná cena za 1 kWh se momentálně pohybuje okolo 6 Kč. Plné nabití baterie o kapacitě 625 Wh z 0 na 100 % tedy přibližně stojí něco málo pod 4 Kč, u baterie s kapacitou 750 Wh se pak jedná zhruba o padesátník více, tedy 4,5 Kč. Mějme však na paměti, že nabíjení neprobíhá s maximální efektivitou, na druhou stranu nikdy nenabíjíme zcela prázdnou baterii. Můžeme si tedy dovolit tvrzení, že průměrně nás bude stát jedno plné nabití baterie do elektrokola okolo 4 Kč. To není zase takové drama, nemyslíte?

 

 

Na kolik vyjde 1 km jízdy na elektrokole?
Pro tento výpočet jsme použili kalkulátor dojezdu společnosti Bosch. Jako model nám posloužilo elektrokolo osazené motorem Performance CX s baterií Power Tube 625, modelový jezdec vážil 90 Kg, šlapal s kadencí 60 ot./min., a byl se projet za příznivých podmínek s jízdním režimem Eco rychlostí 22 km/h. S plně nabitou baterií by takový jezdec měl urazit přibližně 145 km.

Jestliže jsme určili průměrnou cenu jednoho nabití 4 Kč, pak jeden kilometr jízdy stojí zhruba 3 haléře. S nadsázkou tedy můžeme říct, že vás bude daleko více stát občerstvení v místě dojezdu, než jeden rok nabíjení elektrokola. To o průměrném ročním dojezdu 1 500 km vyjde přibližně na 40 Kč.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.