14. 2. 2023

3 otázky, které si zodpovědět při výběru elektrokola

Popularita elektrokol v posledních letech stoupá. Zarytí odpůrci elektrické přípomoci začínají poznávat její výhody a e-biky sedlají dokonce i profesionální závodníci MTB disciplín, od kterých bychom to dříve nečekali. Klady jízdy na kole s elektromotorem jsou zkrátka srozumitelnější stále širšímu okruhu cyklistů. Možná i vy zvažujete, že na e-bike nasednete. Jak ale elektrokolo vybrat? Připravili jsme pro vás tři základní otázky, které vám ve správném výběru pomohou.

 

 

Kategorie elektrokol jsou stejné, jako kategorie kol bez elektrické přípomoci. V závislosti na tom, jakou disciplínu chcete pěstovat, se budete rozhodovat mezi MTB, silničními, trekovými či urban, tedy městskými, modely.


Při výběru elektrokola se nebude vše točit pouze okolo kvality komponentů, materiálu či geometrie rámu, jako při výběru klasického jízdního kola, ale také okolo výkonu elektromotoru a výdrže baterky. Kvalita spolu s cenou budou stoupat úměrně k vašim nárokům a očekáváním od nového e-biku. Abyste co nejlépe určili, proč a na co jej chcete, zodpovězte si následující otázky:

 

1. Kde s e-kolem plánuji jezdit?


V první řadě je třeba si uvědomit, kde s elektrokolem plánujete jezdit. Zda vás lákají divoké traily, horské trasy, cyklostezky, nebo chcete kolo s elektrickou přípomocí jen jako městský dopravní prostředek. Na dojíždění do práce či do obchodu nepotřebujete prvotřídní celoodpruženou mašinu, v horách vám zase bude obyčejný urban model s nižším výkonem motoru i slabší výdrží baterie spíše na obtíž.

 

2. Jak často nasednu do sedla e-biku?


Ať už se chcete prohánět po horách, nebo do obchodu, čas, který se na e-biku chystáte strávit, je při jeho výběru důležitý. Nemá totiž smysl pořizovat si prvotřídní stroj za desítky tisíc, byť do hor, když na něj nasednete dvakrát za rok. Na druhou stranu budete-li denně dojíždět po městě, kvalitnější komponenty vám budou vždy k dobru – nejen kvůli pohodlnosti jízdy, ale také kvůli spolehlivosti a životnosti.

 

3. Jakým způsobem na kole plánuju jezdit a jak dlouhé trasy chci absolvovat?


Možná obdobná otázka jako předchozí, ale neméně důležitá. Plánujete-li jezdit delší trasy, měli byste zvážit výběr elektrokola s delší výdrží baterie. Stejně tak budete potřebovat silnější motor, pokud se hodláte vydat do prudkých kopců, či za kolo připojit dětskou sedačku.

 

 

Proč si výše uvedené otázky zodpovědět upřímně?

Čím jasnější budete mít představu o tom, co očekáváte, tím lépe si můžete vybrat elektrokolo ve zlatém poměru cena/výkon.

 

Ve zkratce:


Silnější motor s větší kapacitou baterky byste měli volit v případě, že plánujete jezdit delší trasy, řádit v náročném terénu nebo vést větší zátěž v podobě dětského vozíku, popřípadě jste-li udělaný muž, který neváží 70 kg i s postelí.


Naopak pokud se chcete pohybovat na jednoduchých trasách, například ve městě a jeho okolí, není nutné, abyste si pořizovali špičkový celoodpružený model s nejvyšším vybavením – nikdy byste jej nevyužili, tedy krom chlubení se kolegům či kamarádkám na kávě.

 

 

Jak tedy nejlépe vybrat elektrokolo?


Pokud stále nemáte jasno, neváhejte se na nás obrátit. Nejlépe osobně, přímo v brněnské prodejně Pells. Naši zkušení kolegové vám se správným výběrem rádi pomohou. À propos – ptát se vás budou na stejné otázky, jen vám je pomohu lépe zodpovědět, dodají detailní technické specifikace a vyberou vám model elektrokola na míru.

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.