10. 10. 2022

Podzim a bezpečnost na kole

Jak se obléci na podzimní vyjížďku, jak na ni připravit své kolo a jak se o něj starat jsme probrali v minulých článcích na našem blogu. Taky už víte, jaké nástrahy vás při takové vyjížďce čekají – proměny počasí, vlhko, vítr, zima, námraza a zhoršená viditelnost. Tentokrát se spolu podíváme, jak při podzimní jízdě na kole zvýšit svou bezpečnost.

 

Rizika


Ačkoliv jsme je zmínili již v minulém článku, ve stručnosti si je zopakujme. Vlhko na podzim není žádným překvapením. Slunečné dny střídá vydatný, i několikadenní déšť. V jeho důsledku se tvoří kaluže, bahno a vlhne listí. Nejvýraznějším následkem vlhka je zhoršená ovladatelnost kola, zejména při brzdění. Tento neduh kromě zvýšené pozornosti omezíte uzpůsobením brzd práci ve vlhku a zvětšením styčné plochy, tedy nasazením plášťů s hrubším vroubkováním a zmenšením tlaku v nich. Tyto kroky vám také pomůžou lépe jezdit a brzdit i v případě námrazy. Větru a zimě zase předejdete správným oblečením, tedy takovým, které bude voděodolné a větruvzdorné, zároveň ale bude dobře odvádět přebytečné vlhko a horko od vašeho těla. Vše praktické spojené s jízdou samotnou tedy máte vyřešeno. Teď je potřeba zvýšit svou bezpečnost.

 

 

Bezpečná podzimní jízda


Většinu vybavení, díky kterému bude vaše jízda bezpečnější, již máte jako zodpovědní cyklisté doma. Podívejme se ale na jejich význam v kontextu jízdy na podzim.

 

Helma


Naprostý základ, bez kterého byste na kolo neměli nasednout nikdy. Na podzim to platí dvojnásob. Kluzký povrch, námraza a štěrk, stejně jako snížená viditelnost možnost i drobné nehody jen přitahují. Hlava je bezesporu to nejcennější, co máte, a proto byste ji měli řádně chránit. Nebojte se, nemusíte se rozhodovat mezi helmou a čepicí. Cyklistické pokrývky hlavy, které vás ochrání před zimou, jsou vhodné i pod helmu, která vám zase pomůže v případě karambolu. Pokud se cítíte v čepce a helmě nepohodlně, zvolte alternativní řešení – multifunkční šátek. Použít jej můžete nejen k ochraně krku, ale také hlavy před zimou. Obavu z přílišného zateplení mít taky nemusíte – současné helmy jsou vyráběny s dostatkem větracích otvorů, které přebytečné teplo odvedou pryč. Zároveň si dejte pozor na to, aby vaše helma nebyla poškozená – jen přilba v dobrém stavu vám dokáže zaručit daný stupeň ochrany. Toho jsme si v Pells vědomi, stejně jako toho, že bezpečnost je základ. Proto naše helmy nabízíme v programu Stay Safe, kdy vám poškozenou helmu Pells vyměníme za novou za polovinu původní ceny. Helmu noste v každém případě a na podzim zvláště!

 

 

 

Rukavice


Přesně tak! Rukavice vás totiž neochrání jen před zimou, či před odřeninami v případě pádu. Na podzim jsou stěžejním vybavením kvůli přilnavosti. Díky správně vybraným rukavicím vám bude nejen teplo, ale především se vám bude kolo lépe ovládat. Dlaně nebudou klouzat z řídítek, prsty z ovládacích páček brzd, převodníku a dalších komponentů. Váš dohmat bude jistější, pevnější a kolo lépe ovladatelné.

 

 

Světla


Pozdní svítání, brzké stmívání, šero a mlhy. Taková podzimní klasika. Ostatní účastníci nejen silničního provozu jsou stále navyklí na dobrou viditelnost a jejich pozornost je tedy zatím ještě mírně snížená. V podzimním období je být dobře viděn stěžejní. Do své výbavy zapojte oblečení i obuv s reflexními prvky, odrazky na kole jistě máte, jelikož jsou součástí povinné výbavy. Rozhodně nezapomeňte na světla. Čím více, tím lépe. Nemusíte vypadat jako vánoční stromeček, ale výkonné přední bílé a zadní červené světlo by mělo být samozřejmostí. Pod sedadlo umístěte dostatečně výkonnou červenou blikačku, dopředu zase připevněte světlo bílé barvy, díky kterému vás nejen uvidí protijedoucí řidiči či cyklisté a díky kterému dobře uvidíte i vy. V každém případě nesviťte pouze zrána či k večeru, kdy padne tma, nýbrž rozsviťte světla pokaždé, když na kolo nasednete – tedy i přes den! Nebudete vypadat divně, naopak: budete více v bezpečí a ostatní účastníci silničního provozu to ocení.

 

 

Lékárnička


Nebudeme malovat čerta na zeď. Ačkoliv budete sebeopatrnější, nehoda se může přihodit vždy. Je tedy dobré být připraven i na tuto nepříjemnou událost. Vozit s sebou lékárničku se základním vybavením vám umožní pomoci sobě i ostatním. Připravenou byste ji měli mít na nejčastější zranění na kole, tedy odřeniny, tržné rány, zlomeniny a úrazy hlavy. Vybavena by měla být rychloobvazem, náplastí s polštářkem, kompresním obvazem, sterilním obvazem, trojcípým šátkem, případně i rouškou na dýchání z plic do plic.

 

 

Nestresujte se


Vybavíte-li se uvedenými drobnostmi, udělali jste pro svou bezpečnost maximum. Spoustu věcí sice ovlivnit nemůžete, je ale zbytečné se stresovat. Raději nasedněte na kolo a užívejte si cyklistická dobrodružství, které podzimní jízda nabízí.
 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.