26. 9. 2022

Co si obléct na podzimní vyjížďku na kole

Všemi barvami hrající podzimní krajina s příjemně mírným sluncem přímo láká na cyklovýlet. Jak si ale poradit se zhoršenou viditelností či proměnlivým počasím, kdy ve chvíli výjezdu z domu nevíte, zda se zpotíte, zmrznete, ofoukne vás či zmoknete?

 


 

Horní polovina těla

Základem jsou vrstvy a připravenost. Jako první vrstvu určitě použijte funkční prádlo – dobře izoluje, spolehlivě odvádí pot a dodává pocit tepla i sucha.

Druhou vrstvu by měl tvořit dres. Při jeho výběru výrazně záleží na počasí a jeho stálosti. Pokud je počasí vlídné – přes den se teploty pohybují okolo 20°, k večeru klesají na 15° – zvolte dres s krátkým rukávem a přibalte s sebou návleky na ruce. Ty si natáhněte, až se večer ochladí.

 

 

Když začnou teploty přes den klesat pod 15°, nic nepodceňujte a sáhněte po dresu s dlouhým rukávem. I za slunného listopadového dne se dá jet pohodlně pouze v něm a funkčním prádle

V případě chladnějšího počasí se sluncem schovaným za mraky přidejte další vrstvu – vestičku proti větru. Ochrání vás nejen proti němu, ale také proti chladu. Zároveň má síťované bloky na zádech, díky kterým odvádí přebytečné teplo pryč.

 

 

Vestičku proti větru mějte na podzim neustále u sebe, i když je zrovna relativní teplo – neváží totiž téměř nic a vleze se do kapsy. Budete tak připraveni na případné výkyvy počasí. Do kapsy si můžete přibalit i kompaktní voděodolnou větrovku či pláštěnku. Zahřejí více než vestička a ochrání vás před deštěm.

 


 

Spodní polovina těla

Ačkoliv nohy snesou více chladu než trup, je třeba je teple obléct také. Proti zimě a větru byste měli chránit zejména klouby.

V rozmezí 15°–20° bohatě vystačíte s cyklistickými kraťasy, které zkombinujte s návleky na kolena. Pod 15° se už nebojte tenkých návleků na nohy, pod 10° volte v každém případě minimálně zateplené návleky na nohy.

Druhou možností je zvolit ¾ kalhoty, se kterými byste měli vystačit i v teplotách okolo 12° – často už bývají lehce zateplené.

Zimní cyklistické kalhoty – tzv. čapáky – je dobré obléct při teplotách nižších než 10°. Jedná se většinou o období prosince až přelomu února a března.

 


 

Doplňky

Nezapomeňte, že samotné teplé oblečení vám stačit nebude. Potřebujete také zamezit úniku tepla z dalších exponovaných částí tělahlavy a rukou. Zde jsou doplňky jasné – na hlavu čepici, na ruce rukavice.

Čepici si vyberte takovou, aby se vám vlezla pod helmu, popřípadě zvolte čelenku. Většinou bývá méně objemná a použít ji můžete i jako šátek. Rukavice si určitě vyberte dlouhoprsté – s krátkoprstými byste v zimě ztratili cit v rukou a kolo by se vám neovládalo pohodlně, řazení i manipulace s brzdami by byla obtížná a vysoce riziková.

 


 

Pozor na špatnou viditelnost

Kromě často nevlídného počasí má podzim ještě jednu charakteristiku – sníženou viditelnost. Mimo kratší doby, po kterou svítí slunce přicházejí také mlhy, opary a dlouhotrvající šera. Řidiči už nejsou zvyklí na zvýšený cyklistický provoz a bývají méně pozorní.
Být dobře viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu by proto mělo být prioritou. I za dne používejte kvalitní světlo na kolo a nezapomeňte podzimní cyklooblečení pořídit s reflexními prvky. Pokud je nemá, můžete je vždy dokoupit zvlášť.

 

 

 

Tip na závěr

Podzimní oblečení na kolo jsme kalibrovali dle jízdy na klasickém kole, na kterém se zahřejete více než na e-biku. Plánujete-li projezdit podzim na elektrokole, měli byste vzít v potaz další dva faktory: 

1. Namáhat se budete méně než na standardním kole, proto se oblečte tepleji.

2. Jako u všech elektronických zařízení klesá s teplotou i u e-biku výkon, konkrétně výdrž baterie. Mráz zpomaluje chemické procesy, které v ní probíhají a snižuje tak především její výdrž. Při dlouhodobém vystavení baterie mrazu může dokonce dojít k jejímu nevratnému poškození. To se ale týká spíše jízdy na elektrokole v zimě, než na podzim.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.