11. 3. 2022

Tuning kola před sezonou

Své kolo jste vyčistili, promazali a zkontrolovali, ale stále máte pocit, že něco chybí? No jasně – nové doplňky! Není nad to si čekání na příznivé cyklistické počasí zkrátit vylepšením vašeho cyklomazla. Pro inspiraci jsme pro vás připravili předsezonní výběr nejžádanějších cyklistických doplňků a komponentů.

 

Pláště
Pohyblivé části kola se opotřebovávají nejrychleji. Proto byste jim měli věnovat zvýšenou pozornost nejen během údržby, ale také pečlivě zvážit, kdy je vyměnit. A pláště patří mezi nejzatěžovanější části kola. Nový, a především kvalitní, plášť pozvedne váš zážitek z jízdy o několik levelů výše.
Mezi světově nejuznávanější výrobce tohoto sortimentu bezesporu řadíme německou firmu Continental. Nabízí širokou škálu plášťů (i stále oblíbenějších bezduší) využitelných ve všech cyklistických disciplínách, jak v rámci MTB tak silniček.

 

 

Gripy
Doplněk druhé řady? V žádném případě! Nejenže díky dobře vybranému gripu vaše kolo prokoukne, ale dodá vaší jízdě ten správný komfort. Řídítka se vám budou lépe držet a kolo bude ovladatelnější. Největší výhodou solidních gripů je však tlumení nárazů a nerovností v terénu, které způsobují nepříjemné brnění v rukou. Doporučujeme poohlédnout se například po produktech léty ověřené americké firmy ESIgrips, která kromě gripů nejrůznější tvarů, tlouštěk a velikostí nabízí také pohodlné omotávky pro vyznavače silniček i gravelů.

 

         

 

Světla a Zvonky
Bezpečnost především. Cyklistika je životní styl a nádherný sport. Je plná adrenalinu a přiznejme si, i nebezpečí. Proto byste na kole měli vždy nejen nosit helmu, ale také být vidět a slyšet. Ani takové nutnosti jako je světlo či zvonek však nemusí být jen všedními doplňky. To již léta dokazuje inovativní australská firma Knog. Její světla a zvonky nejsou „jen“ funkční a spolehlivé. Zejména se jedná doslova o designové lahůdky.
Příkladem je jejich patentovaný zvonek s unikátním dlouhotrvajícím zvukem držícím výrazný tón. Provedený je navíc v minimalistickém designu, který nenaruší vzhled vašeho kola.

 


Světla Knog jsou pak samostatnou kapitolou. Široká nabídka obsahuje jak stylová přední vodotěsná světla, tak zadní blikačky unikátního vzhledu se světelným pokrytím 330° či s možností jednoduchého odejmutí a využití coby reflexního prvku při běhání.

 

 

Blatníky
Zejména během jarních a následně podzimních vyjížděk oceníte kvalitní blatníky. Tradiční německá firma SKS Germany vyrábí již léta tu nejkvalitnější ochranu kola a jezdce před blátem a vodou, jakou si lze pořídit. Ať už řádíte na horách a MTB je vaše srdcová záležitost, nebo se proháníte po silnicích, popřípadě vyrážíte na několikadenní výlety a gravel je vaše disciplína, v nabídce SKS naleznete specifické blatníky právě pro vás.

 

        

 

Brašny
Obliba bikepackingu stoupá. Sbalit si vše potřebné a soběstačně vyrazit na několik dní na cesty je nenahraditelný zážitek. V takovém případě je ideální využít brašny určené k připnutí přímo na kolo. Existuje spousta typů s nejrůznějšími možnostmi upevnění na rám, řídítka či pod sedlo kola. Velikostí je také celá řada – od kompaktního voděodolného pouzdra na telefon až po objemnou 15 l brašnu na nosič. Můžete si tak s nimi vybavit celé kolo, které zavazadla ponese a vy se budete moci kochat krajinou okolo.

 

 

My už máme svá kola připravená, vytuněná a nemůžeme se dočkat přicházející sezony. A co vy, přidáte se?
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.