24. 1. 2022

Proč si pořídit momentový klíč?

Preferujete servisování vašeho kola u profesionálů, a nevidíte proto důvod vlastnit rozsáhlou sadu nářadí? Nebo se řadíte mezi zručné domácí kutily a veškerou údržbu i opravy zvládnete doma jen s pomocí švýcarského nože? Ať už patříte do kterékoliv z uvedených skupin, při manipulaci s kolem vždy uplatníte momentový klíč. Ano, obejdete se bez něj, nicméně pokud vaše ruka neumí určit moment síly v Newton metrech, velmi pravděpodobně nenávratně poškozujete své milované kolo. Ba co hůř, dost možná jej děláte pro sebe a své okolí potenciálně nebezpečným. Ale popořádku:

 

Co je momentový klíč a k čemu slouží?

Pokud si pozorně prohlédnete vaše kolo, zjistíte, že je na něm řada spojů. Ty je nutné utáhnout na správnou hodnotu, která se udává v Newton metrech (Nm). Pokud by totiž byly utaženy málo, nebo naopak příliš, hrozila by nejen jejich špatná funkce, ale také rychlejší opotřebení či dokonce poškození. K tomu, abyste dokázali tyto spoje utáhnout správně, vám pomůže právě momentový klíč.

Jedná se o mechanický klíč, na kterém dokážete nastavit moment síly, do jakého chcete konkrétní spoj utáhnout. Na trhu existuje momentových klíčů celá řada – dělí se na ohybové, torzní a ráčnové. Dále pak na analogové a digitální. Popravdě si ale s tímto nemusíte příliš lámat hlavu, všechny by totiž měly odvést stejnou práci.

Údržba „momenťáku“ je stejně jednoduchá, jako jeho výběr či užívání. Stačí dbát na to, aby nedošlo ke znehodnocení pružiny. Není tedy vhodné jej skladovat v extrémních chladech ani přílišném horku a po práci nastavit točivý moment na nejnižší hodnotu.

 

 

 

Pells momentum

 

 

 

 

Kdy jako cyklista využiji momentový klíč?

Ve zkratce – v jednom kuse. Při každé manipulaci s kolem, kdy potřebujete něco složit, rozložit, utáhnout, povolit nebo vyměnit. Momentový klíč tedy využijete při sestavování svého nového kola, při jeho převozu či při nastavování správného posedu na něm.

Pro majitele odpružených kol je pak vlastnictví momentového klíče téměř povinností. Aby totiž odpružené kolo dobře fungovalo, musí být spoje na jeho zadní stavbě správně utažené. Ve chvíli, kdy by byly utažené málo, docházelo by ke zbytečnému opotřebení čepů. Pokud by však byly utaženy příliš, kolo by bylo tuhé, nereagovalo by na terén dle potřeby a celkově by nepracovalo tak, jak je od něj požadováno.

 

Co se stane, když místo momentového klíče použiji klíč obyčejný?

Ve chvíli, kdy na spoj, který je potřeba utáhnout na danou hodnotu Nm, použijete obyčejný klíč či ráčnu, téměř jistě nedokážete určit jakou silou má být utažen. V lepším případě vás pak čeká méně příjemný zážitek z jízdy, než jaký by vám kolo se správně utaženými komponenty dokázalo poskytnout.

V horším případě pak hrozí nenávratné poškození kola. Zvláště citlivé jsou na přílišné utažení spojů karbonové komponenty – například přetažená sedlovka dokáže prasknout téměř po celé své délce. Ve chvíli, kdy dojde vlivem špatného utažení k defektu na některém z komponentů během jízdy, je reálně ohroženo také zdraví vaše i vašeho okolí. Momentový klíč tedy dokáže zajistit správnou funkci vašeho kola a pomáhá předejít jeho poškození.

 

Je potřeba vlastnit i jiné nářadí na kolo?

Zde záleží, jak jste zkušení, do jaké míry chcete být samostatní a za jakým účelem si nářadí chcete pořídit. Jistě ale vždy využijete sadu imbusových klíčů, při výměně duše montpáku či hustilku, při údržbě řetězu upotřebíte pračku na řetěz i nýtovačku. Pokud holdujete několikadenním výjezdům na kole, bezpochyby se vám bude hodit lehké a kompaktní nářadí na cesty. Za tímto účelem si můžete pořídit například multiklíč, který většinou obsahuje sadu šroubováků a imbusových klíčů ve skladné podobě (některé modely disponují dokonce i nýtovačkou).


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.