27. 1. 2022

Jak sestavit jízdní kolo Pells

Máte vybrané vysněné kolo Pells, na kterém budete brázdit lesní stezky, traily či jezdit do práce. Chcete si jej koupit a složit sami, ale nevíte jak na to? Nevadí. Můžete buď využít naší služby Pells bez Starostí, kdy vám kolo pošleme již připravené k jízdě – kompletně složené a seřízené – stačí jen nasednout. Pokud jste ale zruční srdcaři a kolo si chcete složit sami, sestavili jsme pro vás jednoduchý návod, jak na to.

Každé kolo, které opouští naše sklady je pečlivě zkontrolováno našimi mechaniky, kteří jej seřídí, případně namontují doplňky, které jste si k němu objednali. Základní návod na jeho sestavení je součástí každého balení, pomůže vám i následující video:

 

 

Nové kolo vám pošleme v krabici, kterou v žádném případě nepokládejte na bok – mohli byste jej poškodit. Za zadní kolo a představec jej opatrně vyjměte z krabice a opatrně odstraňte pěnové výstelky i ostatní obalový materiál, ve kterém je kolo zabaleno. Vhodnými nástroji jsou odlamovací nůž nebo nůžky. Dávejte přitom pozor, abyste nepoškodili lak kola. Připravte si momentový klíč, hustilku s manometrem a vazelínu. K sestavení kola je budete potřebovat.

 

     

 

Jízdní kolo Pells si sestavíte ve čtyřech nenáročných krocích:

1. Montáž řídítek
2. Montáž pedálů
3. Montáž sedla
4. Kontrola tlaku plášťů a tlumičů

 

1. Montáž řídítek

Jako první namontujte řídítka na představec: odmontujte čelo představce a řídítka nasaďte tak, aby byla uprostřed a dotáhněte všechny šrouby na požadovaný moment. Následně povolte šrouby brzdových pák či dalších ovládacích prvků a nastavte jejich sklon – ideálně tak, aby směřovaly zlehka dolů, přibližně ve 40 ° a dotáhněte všechny šrouby.

 

     

 

Řídítka srovnejte tak, aby představec a přední kolo byly v jedné lince (lehce povolte dva boční šrouby na představci, aby s ním šlo otočit). Toto srovnání provedete nejlépe tak, stoupnete-li si nad rám, přední kolo podržíte koleny a oběma rukama představec posunete do stejné linie, v jaké je přední kolo.

 

 

Teď je potřeba zkontrolovat správné seřízení hlavového složení – řídítka se musí otáčet lehce, plynule, řízení nesmí mít vůli. Tu poznáte, když si stoupnete nad rám, levou rukou zmáčknete přední brzdu a pravou obejmete horní misku hlavového složení. Pohyby dopředu a dozadu pravou rukou byste neměli cítit žádnou vůli (vidlice v hlavovém složení neklepe, není volná).

Druhý způsob, jak vůli poznat, je pustit kolo z přibližně 20 cm na zem – pokud neuslyšíte klepavý zvuk, je vše v pořádku.

 

 

Pakliže rozpoznáte, že v hlavovém složení vůle je, dotáhněte horní šroub u představce o čtvrt otáčky a vše zkontrolujte znovu, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Nakonec, až se budou řídítka otáčet volně a plynule, dotáhněte boční šrouby představce pomocí momentového klíče.

 

2. Montáž pedálů

V první řadě je nutné dát si pozor na rozdíl mezi pravým a levým pedálem! Pravý pedál (Na pravé straně převodníků) má standardní pravý závit a utahuje se doprava. Levý pedállevý závit a utahuje se doleva. Každý z pedálů je označen u závitu osy – R – pravý a L – levý.

 

 

Když jste se ujistili o správné straně pedálu, otevřete balíček s vazelínou a oba závity pedálů potřete – je to důležité proto, aby závity po čase nezatuhly a šly sundat, když bude potřeba.


 

 

Závity v klikách jsou velmi jemné, pedály proto dotahujte velmi opatrně, abyste je nepoškodili. Nejprve je montujte ručně, dokud si nebudete jisti, že jsou v závitu opravdu správně umístěny. Teprve poté použijte momentový klíč a pevně je utáhněte.

 

3. Montáž sedla

Pomocí momentového klíče povolte dva šrouby na konci sedlovky. Mezi dva protiskluzy vložte sedlo a lehce dotáhněte tak, abyste s ním mohli hýbat.

 

 

Následně použijte vazelínu (u karbonových rámů použijte speciální směs na karbon) – do rámu naneste malou vrstvu – opět z důvodu zatuhnutí, a zasuňte sedlovku se sedlem.

 

 

Sedlo nastavte do požadované výšky a podsedlovou objímku utáhněte momentovým klíčem na doporučené hodnoty. K pohodlnému posedu doporučujeme nastavit sedlo do vodorovné polohy.

Sedlovku nikdy nevysouvejte nad minimální limit zasunutí – mohli byste poškodit rámové i sedlové trubky.

 

 

4. Kontrola tlaku plášťů a tlumičů

Za pomocí hustilky s manometrem zkontrolujte správný tlak v pláštích – minimální a maximální hodnotu tlaku najdete na boku pláště v jednotkách PSI nebo BAR.

Následně pomocí hustilky na tlumiče zkontrolujte tlak ve vidlici i v zadním tlumiči, pokud jimi vaše kolo disponuje. Doporučené hodnoty tlaku u vzduchových vidlic naleznete zpravidla v tabulce na spodní noze vidlice. Tlak v tlumiči nastavíte podle zanoření tlumiče v klidovém stavu, tzv. hodnoty SAG, která by měla být mezi 25-35%. Tlak nastavujte vždy při plně otevřeném zamykání odpružení.

 

     

 

A je to, gratulujeme! Úspěšně jste složili své nové kolo. Ani to nebylo náročné! Teď si oblečte vhodné oblečení, nasaďte helmu a vyrazte si užívat dobrodružství, jaké můžete zažít jen na kole!

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.