29. 3. 2022

Proč si pořídit elektrokolo?

 

E-bike stojí více než klasické jízdní kolo. Kromě počáteční investice je nutné jej mimo klasického servisu ještě nabíjet. To je sice finančně zanedbatelné, stále se však jedná o starost navíc.

Vyplatí se tedy pořídit si jej? Záleží na tom, co od něj očekáváte. V mnoha případech jde o dobrou koupi; Pokoříte nejen pro vás nepokořitelné trasy, udržíte tempo se zdatnějším partnerem či partnerkou, můžete aktivně sportovat v každém věku nebo se dokážete dostat do práce ekologicky a bez pocení.

 

Dostanete se dále, než předtím
Pamatujete si na ten strmý trail, o kterém jste si řekli, že jej v žádném případě nevyjedete nahoru? S pořádným E-MTB je čas na přehodnocení vašeho názoru. Nejen že díky elektronické přípomoci dokážete vyjet trasy, o kterých jste si mysleli, že jsou nezdolatelné. Ujedete také daleko delší vzdálenosti.

Že vám nebude stačit kapacita baterie? Vyzkoušeli jsme, jak daleko se dostanete s plnou baterií. V kalkulátoru dojezdu společnosti Bosch jsme posadili 90kg jezdce na elektrokolo osazené motorem Performance CX s baterií Power Tube 625 a on průměrnou rychlostí 22km/h ujel zhruba 145 Km. To není zrovna málo. Pokud máte přesto obavu, že by vám baterie s dnes běžnou kapacitou 625 Wh nestačila, poohlédněte se po kolech s prémiovou kapacitou baterie nad 720 Wh. Ty vás dovezou ještě dál!

 

 

Můžete si užít výlet s trénovanějším partnerem
Znáte to. Chcete spolu strávit příjemné odpoledne na kolech, ale váš partner či kamarád je prostě biker na slovo vzatý a vy jeho natrénovaným lýtkům prostě nestačíte. S elektrokolem žádný problém. Správně zvolená přípomoc vyrovná rozdíl mezi vaší fyzičkou a výlet si všichni užijete do sytosti.

 

 

Dokážete aktivně sportovat i ve vyšším věku
Ještě nedávno jste aktivně sportovali a rádi byste v tom pokračovali i dnes. Jenže už to moc nejde. Zvládáte čím dál tím méně náročné trasy, které vás navíc ani nebaví. Především, když si vzpomenete na divoké mládí a možná i cyklistické závody. Řešení se nabízí samo. A nebojte, pořídit si elektrokolo není žádná ostuda. Právě naopak! Elektrická přípomoc vám vlije do žil novou energii. Zvláště, když se vrátíte zpět na náročnější stezky a budete předjíždět o ročník mladší cyklisty. Jako bonus získáte skvělý dopravní prostředek na dojíždění pro nákup. Prostě výhra na všech frontách.

 

 

Do práce ekologicky, ekonomicky, rychle a bez pocení
Rádi byste sportovali, ale nemáte čas? Zkusili jste dojíždět do práce na kole? My víme – je to daleko, cesta je náročná, v kanceláři by bylo dobré podat také nějaký výkon a ideálně neobtěžovat kolegy nepříjemným zápachem potu.

Zkuste vyměnit kolo za elektrokolo. Dojíždět na něm do práce má řadu výhod. V první řadě ušetříte. Ano, jednorázová investice bude mnohonásobně větší, než jedna cesta autem či hromadnou dopravou, nicméně z dlouhodobého hlediska jsou počty jasné.

Ačkoliv budete automaticky trénovat dvakrát denně, se vším vám pomůže elektromotor. Díky němu se nesedřete z kůže a k práci vám zbyde dostatek sil. Nezpotíte se tak silně jako na běžném kole, takže nebude nutné urgovat vedení firmy, aby postavilo sprchy. Odpoledne si zase s dobrým pocitem budete moct dát pauzu a „nehrotit“ ještě fitko. V neposlední řadě se budete chovat ekologicky – elektromotor neznečišťuje ovzduší tak, jako motory spalovací.

To už stojí za vyzkoušení, nemyslíte?

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.