21. 9. 2023

Proč a jak udržovat řetěz?

Pravidelná péče o jízdní kolo je nedílnou součástí života každého cyklisty. Aby byly zachovány co nejlepší jízdní vlastnosti a kolo podávalo dlouhodobě perfektní výkon je nutné věnovat pozornost všem jeho částem bez rozdílu. Pojďme se podívat na to, jak čistit a udržovat jeden z nejexponovanějších a nejnamáhanějších komponentů jízdního kola – řetěz.

 

 

Proč je nezbytné udržovat řetěz?

Pravidelná údržba řetězu jízdního kola je důležitá především ze dvou důvodů, a sice výkonu a výdrže. Tedy – pokud budete udržovat řetěz čistý a dobře promazaný, budete podávat lepší výkony a prodloužíte jeho životnost. Nehledě na to, že vaše jízda bude plynulejší, méně namáhavá a tišší. To už jsou docela pádné důvody, proč řetězu dopřát čas od času pár minut péče, nemyslíte?

 

Jak často provádět údržbu řetězu?

Záleží především na typu kola a stylu vaší jízdy. Na kolech, se kterými se pohybujete v terénu, tedy na MTBčkách a gravelech, je řetěz silně namáhán vnějšími vlivy, jako je prach, bahno, voda nebo případné boční nárazy. Zvláště nepříjemný je štěrk. V dlouhodobém časovém horizontu způsobí na řetězu odřeny tření, které ztěžují šlapání i řazení. Kvůli mechanickému poškození, které při takto divokém užívání nutně následuje, je jeho životnost bez pravidelné péče výrazně nižší.

 

 

U silničních kol naopak není znečištění a mechanické poškození tolik akutní, nicméně asfalt není operační stůl a pravidelná péče o řetěz je stále nutná.

Velkou roli při údržbě řetězu hraje také jakost mazacích přípravků, kterými řetěz ošetřujete. Ty kvalitnější chrání řetěz dlouhodobě. Po nanesení na něm totiž vytváří ochranný film, který jej dlouhodobě chrání a zároveň zabraňuje přilnutí prachu a dalších nečistot.

Ideální frekvence údržby řetězu tedy neexistuje, ale je přímo odvislá na způsobu a frekvenci jízdy, stejně jako na péči, kterou řetězu věnujete a přípravkům, které používáte. Obecně se dá říct, že pokud na kolo nasedáte pravidelně, údržbu řetězu byste měli provádět alespoň jednou za měsíc. Řádíte-li často v terénu, kde je bahno, voda a celkově náročnější podmínky, měli byste údržbu provádět častěji.

 

Jaké čistící a mazací prostředky na řetěz používat?

Vždy záleží na osobní preferenci. My používáme na čištění řetězu Čistič PELLS Cleaner Bio, který krom čištění také odmašťuje, je šetrný k životnímu prostředí, stáčí ho pár kapek a je vhodný k mytí i silně znečištěných dílů, jako je kazeta, přehazovačka, nebo právě řetěz.

K mazání řetězu pak používáme olej na bázi vosku PELLS Chain Lube Wax. Jedná se o unikátní tekuté mazivo, které nešpiní řetěz ani kazetu a snadno se aplikuje. Po jednoduchém nanesení pomocí kapátka vytvoří PELLS Chain Lube Wax na řetězu onen žádoucí, jemný, ochranný film s dlouhou životností, který na sebe nelepí nečistoty, a přesto je biologicky odbouratelný.

 

 

Je nutné řetěz před čištěním sundat z kola?

Ne. Nutné to opravdu není. Přestože většina srdcařů řetěz před čištěním z kola sundává, nejedná se o povinnost, která by zásadně bránila v jeho důkladném vyčištění. Popravdě se jedná o složitější proces, protože většina řetězů není pro snadné sundávání a nandávání designována. Zvláště u elektrokol je řetěz hůře přístupný a jeho sejmutí vyžaduje určité technické znalosti, kterými běžní cyklisté většinou nedisponují. Není tedy nic proti ničemu, když řetěz před čištěním necháte na kole.

 

Jakou zvolit techniku čištění?

Profíci jistě radit nepotřebují, zaměřme se proto na běžného cyklonadšence, který nechá řetěz před čištěním na kole. Klasická babská rada pro bajkery zní: použij zubní kartáček. Účinnější a pohodlnější je však pračka na řetěz; malá plastová krabička, kterou naplníte vhodným čistícím prostředkem, připevníte na řetěz a pak už jen stačí otáčet klikou směrem dozadu – řetěz se sám zbaví nečistot, které skončí na dně její nádržky. Pro důkladné vyčištění řetězu opakujte proces dvakrát. Jednou pomocí vhodného odmašťovače a podruhé s mycím prostředkem určeným pro tyto účely. Nakonec řetěz stačí osušit suchým hadrem.

 

   

 

Pokud chcete ušetřit, nebo cyklistiku prostě jen zásadně nehrotíte, stačí po jízdě otřít řetěz vlhkým hadrem a jednou za čas jej pomocí již zmíněného zubního kartáčku odmastit a následně umýt vhodným čistícím prostředkem. Stejně jako u čištění řetězu pračkou jej po umytí nezapomeňte řádně osušit.

Po vyschnutí už stačí řetěz jen promazat vhodným přípravkem. Pomocí kapátka naneste vždy malou kapku na horní část každého článku řetězu. Snažte se, aby zvolené mazivo směřovalo vždy přímo na jednotlivé válečky. Následně přebytečné mazivo otřete suchým hadrem a máte hotovo.

 

 

Co s řetězem při čištění rozhodně nedělat?

Řetěz kola nikdy neponořujte do odmašťovače. Ve chvíli, kdy je v něm ponořen příliš dlouho, koroduje a mohou se na něm objevit i drobné praskliny.

Na řetěz používejte vždy čistící a odmašťovací prostředky speciálně vyvinuté pro jízdní kola a jejich komponenty. Vyvarujte se všem ostatním přípravkům, zejména těm, které využívají agresivní chemii. Mohli byste nenávratně poškodit nejen řetěz, ale také ostatní komponenty svého cyklomazla.

Po umytí je nutné nechat řetěz vždy řádně vyschnout a následně promazat kvalitním mazivem (do něj řetěz také nikdy nenamáčejte).

Stejně jako na jízdní kolo, ani na řetěz nepoužívejte vysokotlaké čističe. Díky vysokému tlaku může dojít k nenávratnému poškození kola zanesením nejrůznějších nečistot a vody hluboko do jeho pohyblivých součástí.

Přestože malé množství špíny nemá zásadní vliv na výkon ani životnost řetězu, časem se hromadí a neblaze působí na výkon i výdrž. Budete-li udržovat řetěz čistý a dobře promazaný, vydrží vám mnohem déle, ušetříte a především – pojede se vám výrazně lépe.
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.