23. 2. 2021

Přehled pump Pells

Provedení pumpy

Malá ruční verze

Máte už jasno, jak budete hustilku používat? Ruční modely jsou velmi praktické, protože je můžete vozit v batohu nebo rámové brašně, všechny malé jsme vyvinuli se sofistikovaným systémem na uchycení k rámu. Budete je tak mít po ruce v případě defektu, ať už ta smůla potká vás, kamaráda který jede s vámi, nebo cizího sportovce, kterého potkáte na cestě. I když je to pracnější, tuhle pumpu můžete používat i na takové to domácí foukání, svoji práci zvládne udělat. Na dvě věci vás ale malá hustilka limituje vždy, s těmi pomůže jen větší model.

Dílenská pumpa

Velká dílenská pumpa umí foukat nejen větší objem vzduchu, ale hlavně zvládá vyšší tlaky. Ona malá ruční pumpa ten vyšší tlak vyvine také, jen to většinou není v silách obyčejného smrtelníka. K nafoukání silničního kola tak, abyste letěli s větrem o závod, je zkrátka velká pumpa nejlepší. Druhá výhoda spočívá v tom, že dílenská pumpa umí při správném pumpování vypouštět velký objem vzduchu – to se hodí při nahazování bezdušových plášťů. Když si plášť do ráfku správně usadíte, zvládnete s pořádnou dílenskou pumpou kolo nafouknout a nepotřebujete ani kompresor nebo speciální vysokotlakou nádobu, která se k některým bezdušovým sadám dodává. Její cena je ale velmi vysoká a použijete ji jednou za pár let, po zbytek času bude ležet v dílně.

Pumpa na tlumiče

Existuje ještě jedna verze hustilky, kterou cyklisté používají – je to malá pumpa na tlumiče. Umí vytvořit opravdu vysoký tlak a má také ventil, který pomocí jednoduchého stisknutí tlačítka tlak zase sníží. Vy jen sledujete manometr a tlumič nafoukáte přesně na svoji váhu, tak aby byla jízda na horském kole komfortní. Vzduchové tlumiče mají většinou autoventil, takže se pumpa může lehce shodovat s ostatními modely. V Pells jsme vyvinuli model, který je doslova chameleon. Jak vypadá a co všechno umí? To se dozvíte v další části textu, která se věnuje jednotlivým modelům naší kolekce.

Konkrétní modely pump pod drobnohledem

Praktické ruční pumpy Pells
Velmi krátká a skladná ruční hustilka je model MTB Dual, zkrácená díky použití duálního pístu na 19 cm. Přepínáním režimů „velký objem“ nebo „vysoký tlak vzduchu“ můžete nafoukat až 120 psi. Má samozřejmě koncovku na oba druhy ventilků a dostanete ji i s držákem na kolo.

Vyšší třídu zastupuje model Wand s odolným CNC tělem, její hlavní výhodou je nižší hmotnost – váží jen 108 gramů. Maximální tlak je 80 psi, držák na rám kola je opět součástí balení.

Nejvyšší model nabídky ručních pump je Snake s velmi sofistikovaným prvkem rozkládání. Hadička je totiž výsuvná a usnadňuje tak nafukování. Mezi galuskovým a autoventilkem přepnete jednoduchým pootočením koncovky a hustilka zvládá nejvyšší tlak 120 psi. Držák na kolo dostanete také, navíc tahle štíhlá matně černá pumpa vypadá opravdu dobře.

Robustní dílenské pumpy

Velká dílenská pumpa je stvořená k tomu, aby rychle nafoukala velký objem vzduchu. Má ocelové tělo, takže opravdu hodně vydrží a s velkým přehledným manometrem si zkontrolujete, jestli jste svůj horský nebo silniční plášť nahustili na správný tlak. Maximální hodnota je 160 psi.

 

Jedna šikovná univerzálka na konec

Pells má v sortimentu i pumpu, se kterou nafoukáte vzduchové tlumiče. Chameleon má přesný manometr, se kterým můžete sledovat aktuální tlak a v případě přehuštění otevřete stisknutím tlačítka pojistný ventil a na tlaku uberete. Díky malému preciznímu pístu si pohodlně nafoukáte tolik vzduchu, kolik budete potřebovat. Tuhle hustilku ale můžete vzít i na výjezd – jednoduchým pootočením kolečka v horní části odjistíte druhý větší píst, který umí foukat větší objemy vzduchu. Zachrání vás na výjezdu když dostanete defekt, dodáváme ji včetně držáku pod košík na lahev. Kolo nebo tlumič dofouknete pohodlně díky hadičce, koncovka se dá našroubovat na autoventil (mají ho tlumiče a spousta duší) i galuskový ventilek (ten vozí silničáři a hodně milovníků MTB).