1. 10. 2021

Jak vybrat ty správné blatníky

Podzim je tady a s ním přichází také častější přeháňky. Oblíbené lesní cesty se tak jednoduše promění v blátivé stezky, které nás po projetí změní k nepoznání. Blatníky na kole neslouží pouze k ochraně jezdce před blátem a vodou, odlétající z plášťů kol, ale také chrání důležité komponenty (čepy, kluzáky tlumičů, těsnění atd.) před jejich poškozením. Jedná se tak o velmi praktický doplněk, který může také ovlivnit životnost našeho kola.

Podle čeho vybírat a na co se při výběru zaměřit se společně podíváme v tomto článku.

 

Nouzové a plnohodnotné

Nejprve se pojďme seznámit s tím, jaké druhy blatníků vlastně existují, jelikož už dávno neplatí, že se musí jednat o dlouhý nevzhledný kus plastu, který bude celou cestu klepat.

Nouzové blatníky se většinou upínají přímo pod sedlo či na přední vidlici. Nabízí malé rozměry a nízkou hmotnost, ale ochrana jezdce je značně nižší než u blatníků plnohodnotných.

Plnohodnotné blatníky díky svým větším rozměrům lépe chrání před vodou a blátem, ale zároveň jsou těžší a výrazněji zasahují do vzhledu kola.

 

Druh kola

Zásadní roli při výběru blatníků má druh kola, na kterém jezdíme. Pro každou kategorii výrobce nabízí uzpůsobené blatníky tak, aby vyhovovaly potřebám daného segmentu cyklistiky.

Pro MTB se často jedná o menší a lehčí plastové blatníky, zatímco v kategorii gravel a silničních kol narazíme často na dlouhé plnohodnotné blatníky s perfektní ochranou nejen samotného jezdce, ale také zbytku skupiny.

 

Materiál

V dnešní době pravděpodobně narazíme nejčastěji na blatníky z odolné umělé hmoty, a to především kvůli nižší hmotnosti a pružnosti, kterou v případě pádu u MTB kol jistě oceníme. U gravel a silničních kol se však můžeme běžně setkat i s hliníkovými blatníky. V podstatě se v případě výběru materiálu jedná spíše o osobní preference.

 

Blatníky dle průměru kol

Velice důležité je myslet na náš rozměr kol. Podle toho se totiž odvíjí tvar i velikost jednotlivých blatníků. Některé modely blatníků mohou pasovat pro více průměrů (například 29“ a 27,5“), ale vždy je dobré si ověřit, pro jaký průměr jsou blatníky určeny.

 

Způsob upnutí

Přední blatníky se u MTB kol nejčastěji upevňují na vidlici pomocí jednoduchých zip pásek nebo rychloupínacího mechanismu. Pokud plánujete blatníky často sundávat, pak rozhodně doporučujeme zvolit některý z rychloupínacích systémů, díky kterým můžete blatník v případě potřeby během několika sekund z kola sundat. 

Pro gravel a silniční kola, kde se často využívá delších blatníků s lepším krytím, se běžně volí uchycení pomocí šroubu v kombinaci se vzpěrami, které například u modelu SKS Raceblade Long umožňuje také rychlou demontáž blatníků z kola.

Uchycení zadního blatníku býval u celoodpružených kol problém, proto se v poslední době nejčastěji setkáme s upevněním na sedlovce nebo přímo pod sedlem, aby měla zadní stavba při jízdě v terénu neomezené možnosti pohybu. S příchodem modelu SKS Mudrocker se však vše mění a tento blatník poskytuje jednoduchou montáž na zadní stavbu pomocí pásku na suchý zip. Poskytuje tak skvělou ochranu a zároveň neomezují pohyb zadní stavby.

 

Závěr

V kategorii MTB můžeme doporučit sadu SKS Mudrocker, která nabízí skvělou ochranu a jednoduchou a rychlou montáž. Jako alternativa se nabízí zadní blatník SKS X-Blade v kombinaci s předním blatníkem SKS Shockblade. Obě možnosti navíc umožňují použití také u celoodpružených kol. Pro kola s pevnou zadní stavbou pak můžeme doporučit sadu SKS Veloflexx s jednoduchým upínáním.

Obsah obrázku černá, nástrojPopis byl vytvořen automaticky

Pro kategorii gravel pak určitě nepřehlédněte sadu SKS Speedrocker.

Silničářům budou skvěle vyhovovat dlouhé hliníkové blatníky SKS Raceblade Long. Za zmínku stojí také oblíbená sada S-Blade a S-Board pro univerzálnější použití.

Obsah obrázku koloPopis byl vytvořen automaticky

Nejste si jistí výběrem vhodných blatníků? Zastavte se se svým kolem na jedné z našich prodejen, kde vám naši odborníci pomohou s výběrem ideálního příslušenství přímo pro vaše kolo.


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.