6. 8. 2021

Jak vybrat pedály

S vývojem jezdce a jeho postupným objevováním nových odvětví cyklistiky přichází menší i větší obměna výbavy. Pro každý styl jízdy se hodí jiný typ pedálů, takže dříve či později tak každého cyklistu čeká jejich výběr. Nejzákladnější a nejuniverzálnější jsou klasické pedály. Zkušenější jezdci poté většinou volí možnost nášlapných pedálů, které se skvěle hodí pro lepší přenos síly, ať už na horských, či silničních kolech. Poslední možností jsou platformové pedály, které využívají především jezdci BMX a vyznavači sjezdů, jelikož nabízí dobrou stabilitu.

Klasické pedály

Jsou univerzální – v tom spočívá jejich kouzlo. Bez ohledu na to, kam vás cesta zavede, klasické pedály vás vždy podrží. Kromě této nesporné výhody však nemají zkušenějším jezdcům co nabídnout. Proto bychom je doporučili spíše začínajícím jezdcům, případně pokud je pro vás univerzálnost klíčovou vlastností.

Nášlapné pedály

Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější typ, jaký na kolech střední a vyšší třídy najdeme. Pevné spojení nohy jezdce s pedálem, poskytuje lepší kontrolu nad kolem a podstatně vyšší efektivitu šlapání, díky možnosti záběru i při pohybu nahoru. Nášlapný systém se skládá ze dvou základních dílů, kterými je samotný pedál a takzvaný kufr, který je přišroubovaný na podrážce cyklistické tretry. Kufr se nacvakne do speciálně tvarovaného otvoru v pedálu a můžeme jet. Pro uvolnění nohy pak stačí pohnout patou směrem od kola a kufr vyskočí. V případě pádu tak není třeba se obávat, jelikož pohyb chodidla do strany je v kritických situacích poměrně intuitivní záležitostí. Síla, potřebná k uvolnění, je volitelná a může si ji tak každý jednoduše nastavit přesně podle svých preferencí a potřeb.
Je důležité rozlišovat pedály pro horská kola a pro ty silniční. U těch pro silniční cyklistiku většinou narazíme na větší opěrnou plochu pro lepší přenos síly.
Existuje více druhů nášlapných systému, z nichž největší zastoupení na trhu má v současností SPD od značky Shimano. Dále mnoho jezdců preferuje například Crankbrothers, kvůli jejich nízké váze, případně další značky jako Look, Speedplay a další. V oblasti kompatibility se není čeho obávat. Správné kufry jsou vždy součástí balení pedálů, a nikoliv treter.

Platformové pedály

Díky rostoucí popularitě bikeparků a trailového ježdění, platformové pedály volí na své kolo stále větší množství jezdců. Větší plocha pedálu poskytuje skvělou oporu a stabilitu při jízdě. Navíc jsou vybaveny malými výstupky (piny), které zajišťují, že noha bude na pedálu držet i v náročném terénu. U dražších pedálů je možnost piny v případě potřeby vyměnit. Výhodou také je, že můžeme jezdit v běžných botech, nicméně pro náročnější sjezdy určitě doporučujeme pořídit MTB boty se speciální podrážkou pro platformové pedály, která je přilnavá a pružná, ale zároveň odolná.

Kombinované pedály

Poslední možností jsou kombinované pedály, které nabízí kompromis mezi nášlapnými a klasickými, případně platformovými pedály. Z jedné strany pedálu se nachází nášlapný mechanismus a na z druhé klasický pedál. Toto řešení je vhodné pro jezdce, kteří potřebují univerzálnější pedály, ale zároveň často jezdí v tretrách. Nevýhodou kombinovaných pedálů může být pro někoho vyšší hmotnost.


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.