27. 4. 2024

Jak vybrat horské kolo?

Horská cyklistika je po právu nesmírně populárním sportem. Na biku si užijete svobodu, bezprostřední kontakt s přírodou a čerstvý vzduch v plicích i ve vlasech. Nebo aspoň v helmě. Na horském kole můžete aktivně odpočívat, objevovat nová místa, trénovat nebo rovnou závodit. Možná se ale ztrácíte v záplavě jejich druhů, kategorií a disciplín. Jak správně vybrat bike a nešlápnout přitom vedle?

 

Přinášíme článek, který vám pomůže ujasnit si pojmy a zorientovat se ve světě horské cyklistiky . Ten je nesmírně pestrý, ale pro začátečníka může být matoucí, že horská kola lze rozdělit podle tolika různých hledisek. Věříme, že vám to následující přehled usnadní.

Horská kola podle uživatele

S ohledem na cílovou skupinu a zamýšlené použití se biky často dělí na:

  • Rekreační horská kola – Jsou určena pro příležitostné cyklisty, cykloturistiku a výlety po cyklostezkách, polních nebo lesních cestách. Vyznačují se pohodlnou jízdní pozicí, komfortním sedlem a levnějším osazením.
  • Sportovní horská kola – Do této kategorie spadají dobře vybavené modely s nižší hmotností, které umožňují výkonnostní biking i občasné závodní použití.
  • Závodní horská kola – Nejvyšší MTB kategorie, která zahrnuje špičkové modely osazené nejlepšími komponenty. Závodní bike má obvykle lehký a tuhý rám navržený pro položenou a aerodynamickou jízdní pozici. Vše je podřízeno klíčovému cíli: dosahovat co nejlepších časů.

Horská kola podle disciplíny

Často se můžete setkat s dělením plným zkratek a pojmů, které začátečníkovi mohou docela zamotat hlavu. MTB je poměrně široký pojem, který pokrývá cross-country i nejostřejší sjezdy. Proto je vhodné ujasnit si, kam se v tomto spektru zařadíte:

  • XC neboli cross-country – Tato velmi populární disciplína označuje jízdu po stezkách a cestách, které nejsou příliš náročné a nevyžadují pokročilejší technické dovednosti. Spadají sem například lesní a polní cesty nebo nezpevněné cyklostezky. XC závody pak zahrnují i techničtější překážky nebo menší skoky. Cross-country bike musí zvládat stoupání i méně náročné sjezdy, proto mezi jeho důležité parametry patří hmotnost a rozsah převodů. Odpružení mívá nejčastěji zdvih 100 mm.
  • Trail – Označení horských kol vhodných pro náročnější terén a techničtější jízdu. Mají proto zpravidla vyšší zdvihy odpružení, agresivnější a širší pláště a zvládají drsnější překážky a skoky.
  • Enduro/All-Mountain – V případě enduro kol se zdvihy odpružení posouvají do rozmezí 140-170 mm, brzdové kotouče jsou větší a odolnější musí být také výbava jezdce. Pro enduro jsou typické integrální helmy, chrániče a páteřáky.
  • Downhill neboli sjezd je nejdrsnější podobou horské cyklistiky. Vše je zde podřízeno jízdě z kopce, proto mají sjezdová kola nejvyšší zdvihy odpružení, výkonné brzdy, specifickou geometrii a omezený rozsah převodů. Vybavení DH jezdce si nezadá s výzbrojí motokrosového závodníka.

Horská kola podle odpružení

Podle zamýšleného použití je vhodné volit odpružení horského kola. Obě varianty mají své přednosti i nevýhody.

  • Pevná horská kola (hardtail) mají pevnou zadní stavbu a odpruženou přední vidlici. Jsou levnější, lehčí, méně náročná na údržbu a poskytují vyšší efektivitu šlapání. Nevýhodou je naopak nižší komfort a horší kontakt zadního kola s nerovným povrchem.
  • Celoodpružená horská kola (full) poskytují vyšší míru komfortu i kontroly v terénu. Moderní celoodpružená horská kola výrazně eliminují energetické ztráty při šlapání. Je ale potřeba počítat s vyšší cenou, dodatečnou hmotností a do plánu údržby zahrnout také zadní odpružení.

Horská kola podle materiálu

Když pomineme v dnešní době ojedinělé materiály, jako je ocel nebo titan, stojí před vámi co do materiálu rámu volba ze dvou možností.

  • Hliník je nejobvyklejším řešením pro cenově dostupná horská kola. Je poměrně lehký, není drahý a nepodléhá korozi. Díky moderním slitinám a pokročilým technologiím odlehčování se na hliníkových rámech staví i dobře vybavené modely středních a vyšších tříd.
  • Karbon je pak volbou pro cyklisty, kteří nemají hluboko do kapsy a chtějí to nejlepší. Rámy z uhlíkových vláken kombinují řadu vlastností, které jsou pro konstrukci kol ideální. Vyznačují se velmi nízkou hmotností a pevností, přitom však velmi dobře absorbují rázy a vibrace. Karbon může působit jako dokonalý materiál, má ale svá negativa. Patří mezi ně vysoká cena a vyšší náchylnost na poškození. Třeba náraz do kamene při pádu může znamenat fatální destrukci celého rámu.

Horská kola podle velikosti kol

Velikost samotných kol a plášťů je klíčovým parametrem určujícím charakter kola. Z čeho můžete vybírat?

  • Jednoznačně nejlepší volbou pro většinu bikerů vyšších než 170 cm jsou v dnešní době 29“ kola. Ta nahradila dříve obvyklý rozměr 26“, proti němuž přinášejí řadu výhod. Lépe překonávají nerovnosti, mají větší styčnou plochu s podkladem a dávají kolu nižší těžiště. Proto poskytují v terénu mnohem více komfortu a jistoty.
  • Pokud je pro vás ale prioritou obratnost anebo nízká váha, případně měříte méně než 170 cm, zvažte horské kolo 27,5“. Jejich nabídka se v dnešní době u většiny výrobců ztenčuje, to ale neznamená, že nemají pro některé jezdce své opodstatnění.
  • Specialitou pro ty, kdo si chtějí užít spoustu zábavy a pohodlí v drsnějším terénu, je rozměr 27,5“+. Takové „pluskové“ kolo dokáže hravě absorbovat i velmi náročný terén a nabídnout spoustu zábavy i ve sněhu, blátě a divoké přírodě.

Pánská a dámská horská kola

Toto rozdělení se zdá být nejjednodušší. Většina horských kol je navržena jako unisex, tedy pro obě pohlaví. Ženy ale mohou kromě toho do svého výběru zahrnout také specificky dámské varianty, které jim vycházejí vstříc svým komfortem, volbou osazení a samozřejmě designem. Pokud ale nepotřebujete specificky dámské barvy, sedlo nebo třeba gripy, klidně zvolte kolo, které není specificky dámské, ale cítíte se na něm dobře.

To je ostatně ten nejdůležitější parametr.

Už jste si ve výběru jistější? Podívejte se do našeho e-shopu a prohlédněte si horská kola Pells.