14. 6. 2022

Jak se vybavit na cyklodovolenou?

Cyklistika zažívá v posledních letech obrovský boom. Pro řadu nadšenců i lajků je nejen sportem, ale také způsobem relaxace a odpočinku. Není proto divu, že stále více aktivních jedinců volí cyklodovolenou jako ideálně strávený odpočinkový čas, ať už ve společnosti rodiny či přátel, doma nebo v zahraničí. Podlehli jste také jejímu kouzlu, chcete na kole strávit svou dovolenou, jedete však poprvé a nevíte, co si s sebou sbalit? Nejen pro vás jsme připravili několik tipů.

 

 

Kolo 


Pojďme pěkně popořádku. Jestliže chcete na cyklodovolenou, zcela jistě potřebujete kolo. Pokud ještě žádné nemáte, je nejvyšší čas si jej pořídit. Výběr záleží především na vás a na tom, kde a jak s ním chcete jezdit.

Pokud jste začátečníci a chcete univerzálnější kolo na kterém zvládnete pohodlně výlet s celou rodinou v nenáročném terénu, podívejte se na kola krosová.

Jestliže vás spíše láká dobrodružství v lese či na horách, hádáte správně, že pro vás budou ideální horská kola. Poohlédnout se můžete například po oblíbených Razzerech, které nabízí perfektně vyvážený poměr ceny a výkonu. Jste-li však zkušenější, máte rádi adrenalin a chcete zkusit něco nového, neváhejte se podívat po trialových či XC speciálech.

Pro vyznavače rychlosti a dlouhých tratí doporučujeme tzv. kolo silničku. Přizpůsobená je jízdě na asfaltovém povrchu tak, aby dosahovala co nejvyšších rychlostí.

Chcete-li vyrazit za dobrodružstvím jen na kole a hned na několik dní, pak je pro vás nejlepší volbou kolo gravelové. To perfektně kombinuje vlastnosti silničky a MTB. Dobře se vám pojede jak po asfaltu, tak po zpevněných cestách. Posed je navíc pohodlný a přizpůsobený dlouhému pobytu v sedle.

No a pokud se necítíte na velké výkony, máte zkušenější kamarády-zaryté cyklisty, nebo se jen chcete dostat dále než ostatní, neváhejte a osedlejte elektrokolo. S jeho elektrickou přípomocí zdoláte trasy, na které byste si jinak netroufli.

Ačkoliv každé z těchto kol nabízí rozličné zážitky, jedno mají společné – užijete si kopec zábavy!

 

       

 

Základní vybavení


Rozhodně nezapomeňte na základní vybavení kola: přední bílou a zadní červenou odrazku, oranžové odrazky v paprscích kol a na pedálech a dvě na sobě nezávislé brzdy (přední a zadní). Za snížené viditelnosti je také potřeba zapnout světlo bílé barvy – tudíž potřebujete bílý světlomet. Bezpečnosti není nikdy dost, proto doporučujeme svítit i ve dne!

Skvělým doplňkem, zvláště během deštivého období, jsou blatníky. K dispozici jich je celá řada, opět v závislosti na typu kola.

Vždy se vám bude hodit drobné nářadí na základní opravu kola a zcela jistě hustilka. Obojí je možné pořídit v kompaktní velikosti, nářadí schovat do brašny pod sedlo a hustilku připevnit přímo na kolo.

O helmě snad ani nemusíme referovat. Noste ji! Ve všech případech! Účes se vám stejně větrem rozcuchá a potem umastí. To riziko za to nestojí. Vyberete-li si helmu, která dobře padne k vašemu tvaru hlavy i obličeje, budete naopak krásnější! Z přílišného horka či váhy taky nemusíte mít strach. Například helma Nesto má hned 36 větracích otvorů a váží pouhých 254 g - určitě ji uvezete a hlava se vám v ní taky neuvaří.

Skvělým doplňkem jsou pak sluneční brýleochrání vás před sluncem i hmyzem.

V neposlední řadě pak nezapomeňte na kvalitní zámek na kolo. Ve společné kolárně, ale i během zastávky na občerstvení jistě oceníte pocit bezpečí, který vám poskytne. Na trhu jsou různé druhy, od lehkých, ale méně bezpečných lankových zámků, přes robustní skládací zámky až po zámky typu U, kterými dokážete zabezpečit i motocykl.

 

       

 

Brašny


Kam tu horu věcí uložíte? Ne, ani do batohu, ani do kufru. Nejlepší je připevnit je přímo na kolo – do brašen, které připnete na rám, nosič či řídítka. Zejména pokud jedete na několikadenní výjezd můžete využít všechny typy brašen. Kolo tak náklad poveze za vás a vy si nebudete namáhat záda, jen se pokocháte krajinou.

Dobrou volbou je také držák na telefon, popřípadě držák na telefon kombinovaný s nepromokavým obalem. Můžete tak sledovat svou polohu i výkon a nebát se, že rozmary počasí váš mobil poškodí.

 

       

 

Oblečení


Oblečení na kolo není radno podcenit. Zapomeňte na konvenční tričko a kraťasy, ve kterých se budete na delších trasách cítit nepohodlně. Ideální je pořídit si dres šitý za těmito účely. Má pohodlný střih určený k sezení na kole, dobře odvádí vlhkost i izoluje. A nezapomeňte, že se může kdykoliv ochladit – funkčním prádlem, vestou či větrovkou nic nezkazíte!

 

       

 

Ratolesti


Pokud jedete s dětmi, neměli byste opomíjet ani jejich pohodlí. Na delší trasy bude jistě lepší volbou vozík za kolo. Poohlédněte se po nějakém kvalitním, například od značky Qeridoo, který je nejen pohodlný, ale především bezpečný.

Jestliže už máte staršího caparta, nebojte se jej posadit do sedačky na kolo. Bezpečné a pohodlné nabízí například firma Hamax, a to v řadě cenových kategorií.

Aby vaším potomkům nebylo líto, že se projedete jen vy, přibalte s sebou na večer dětské odrážedlo. Vy si po náročném dni sednete ke kávě a ratolesti se mohou prohánět okolo. Alespoň se na večer unaví.

 

       

 

Přeprava kola


V neposlední řadě se na místo určení taky musíte dostat. Pokud jste se nerozhodli pro bikepacking a nejedete na kole rovnou z domu, je ideální pořídit si na auto nosič na kolo. Můžete si zvolit ze dvou tipů – na střechu a na tažné zařízení. Oba mají své výhody a nevýhody, které jsme již probrali v jednom z předešlých článků.

Drobností a doplňků, které vám cestu zpříjemní, je celá řada. Záleží jen na vás, které se rozhodnete použít a které uznáte za vhodné. Jednu věc ale budete potřebovat zcela určitě a doma byste ji zapomenout neměli v žádném případě - dobrou náladu!

 

 

Tip na závěr: obezřetnost je vždy na místě. Kromě dobrého osvětlení a ochranných pomůcek byste se měli mít na pozoru a být vždy připraveni na všechny eventuality. Skvělým pomocníkem v případě nečekaných situací vám může být spolehlivá aplikace záchrankaapp, díky které dokážete potřebnému rychle zavolat pomoc.

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.