1. 12. 2021

Jak zabezpečit kolo

Poptávka po kolech ve světě stále roste a vzhledem k současné době, kdy se zpomalila výroba a kol je málo, číhá riziko krádeže bohužel už na každém rohu. Jak tedy své kolo co nejlépe ochránit před odcizením nebo alespoň snížit šanci, že se o to někdo pokusí? Na to se společně podíváme v tomto článku.

Jak zamknout kolo?

Možná si říkáte, že je to jednoduchá a zbytečná otázka, ale opak je pravdou. Z velké části můžete snížit riziko krádeže už pouhým výběrem vhodného místa.

Zamykejte na přehledných místech

Nabízí se myšlenka zamknout kolo co nejdál od lidí v nějakém zapadlém místě, aby zbytečně nepoutalo pozornost. Kromě toho, že zloděje nikdo neuvidí a nevyruší, tato možnost žádné další „výhody“ nenabízí.

Mnohem lépe uděláte, když zvolíte frekventovanější místo, které je přehledné, osvětlené a nejlépe poblíž kamer. Zvýšíte tím šanci, že si to nenechavý lupič rozmyslí nebo ho alespoň někdo uvidí při činu. Při umístění do stojanu na kola myslete na to, že čím méně prostoru okolo kola bude zloděj mít, tím hůře a déle bude překonávat všechny bezpečnostní prvky. Pokud to situace dovolí, vybírejte místa spíše mezi ostatními koly než výstavní krajní pozice.

Používejte vhodný zámek

Je jasné, že zvolit zámek dražší, než je samotné kolo je nesmysl, na druhou stranu „zabezpečit“ kolo za desítky tisíc zámkem za 150 Kč je na tom podobně. Proto si rozmyslete, v jakém místě budete kolo pravděpodobně zamykat a na jak dlouho ho opustíte. Při krátké zastávce v nějaké venkovní restauraci v průběhu výletu, pravděpodobně postačí běžný lankový zámek, jako je například Pells Forto, ale pro delší odstavení někde ve městě už se určitě vyplatí sáhnout po skládacích nebo U zámcích. Značka Kryptonite uvádí u svých zámků třídu bezpečnosti, podle které můžete vybrat vhodný zámek právě pro své využití.

Kryptonite - jak si vybrat správný zámek na kolo?

Zvolte nejvhodnější kotvící objekt v okolí

Jak poznáte takový objekt? Pokud poblíž zrovna není rozumně vypadající stojan na kola, poohlížejte se po dobře ukotvených místech jako jsou sloupy veřejného osvětlení, zabetonovaná zábradlí (nikoliv jejich konce) a další. Rozhodně se vyhněte dopravním značkám a plotům ze dřeva nebo pletiva.

Nelákejte na doplňky

Světla a další příslušenství na kole jsou určitě vítanou výbavou nejen ke zvýšení bezpečnosti, ale ne v době, kdy na kole nesedíte. V takovém případě jen zbytečně přitahují pozornost a při nejlepším přijdete jen o blikačku za pár stovek korun. Sundejte z kola co možná nejvíce doplňků, které by mohly zaujmout, ať už se jedná o blikačky, držáky, brašny nebo helmy.

Hlavně chraňte rám

Nejdražší částí na kole totiž bývá právě rám, proto ho zamkněte jako první a pokud máte možnost, pak k němu také zadní kolo, které je kvůli kazetě hodnotnější než přední.

Ideálně upínejte rám za sedlovou nebo spodní rámovou trubku, aby nebylo možné samotné kolo použít jako páku pro rozbití zámku. To by hrozilo ve chvíli, kdy by bylo kolo zamknuté za horní rámovou trubku.

Nenechte zámek ležet

Pokud zámek leží na pevném podkladu, je mnohem snazší jej poškodit například kladivem, proto při zamykání myslete na to, aby byl zámek v rámci možností ve větší vzdálenosti od země.

Typy zámků

Na trhu najdeme spoustu různých zámků, které se mohou lišit nejen cenou, ale také provedením. V první řadě bychom chtěli dbát na to, abyste při výběru zámku nehleděli jen na cenu a uvědomili si, že čím kvalitnější zámek budete mít, tím déle bude trvat kolo ukrást.

Zámky Pells

Lankový zámek

Lankový zámek je asi nejběžnější zámek a každý ho už určitě měl. Je spolehlivý? Pokud s ním zamknete levnější kolo na pár minut někde u obchodu na vesnici, asi splní svou funkci. Ale ve chvíli, kdy je někdo vybaven obyčejnými pákovými štípačkami, krádež vašeho kola nebude trvat ani 5 sekund.

Řetězový zámek

Tento typ zámku už nabízí mnohem lepší ochranu, ale s tím souvisí jeho vyšší hmotnost, která může mnoho lidí odradit od jeho používání. Skvěle se hodí například pro zabezpečení kola ve sdílených sklepních prostorech. V naší nabídce najdete například zámek Kryptonite Keeper 785.

Skládací zámek

Na první pohled možná trochu netradiční, zato velice spolehlivý. Tento typ zámku, připomínající skládací zednický metr, tvoří poměrně tlusté kovové lamely a nabízí tak velmi dobrou ochranu, která je ale vykoupena vyšší hmotností a cenou. Většina skládacích zámků se dá pomocí držáku jednoduše připevnit na kolo.

U-zámek

Tyto zámky nabídnou nejlepší ochranu díky masivní konstrukci, která má pevně daný tvar písmena U. Bývají lehčí než skládací zámky, ale vzhledem ke své konstrukci méně skladné. Zároveň může být náročnější najít to pravé místo pro upnutí kola tímto zámkem.

KRYPTONITE Zámek Keeper 12 Standard

Kryptonite ATPO a speciální programy

Mezi přední výrobce zámků nejen pro kola patří značka Kryptonite, která se věnuje tomuto oboru již od roku 1971. Jako záruku kvality poskytuje u konkrétních zámků kompenzaci v případě krádeže, tzv. ATPO. Tato služba byla vytvořena společností Kryptonite již v roce 1978 a umožňuje zákazníkovi získat odškodnění v případě odcizení kola otevřením nebo zlomením zámku silou. Zároveň v rámci ATPO Kryptonite rozděluje své zámky do jednotlivých úrovní ochrany (1–10).

Kryptonite - výše krytí

Kromě ATPO můžete u většiny zámků využít například program Key Safe, který zajistí, že v případě ztráty klíče vám výrobce zašle jeden pár zdarma. Podporované zámky poznáte podle speciálního loga na obalu zámku.
Obdobou Key Safe je program Combo Safe – zaslání kódu v případě zapomenutí.

Do všech programů je samozřejmě nutná registrace zákazníka a produktu. Kromě těchto výhod Kryptonite také automaticky nabízí doživotní záruku na své zámky.