15. 6. 2021

Jak a čím mazat jízdní kola a elektrokola?

Co všechno na kole je potřeba mazat a jak to dělat nejefektivněji? Na ověřené rady a triky jsme se ptali zkušených servisních techniků. Které postupy už znáte a které pro vás budou úplnou novinkou?

 

Řetěz mažte opatrně

Mazat řetěz zkrátka musíme – když to neuděláme, rozhodně to uslyšíme my i naše okolí. Nepromazaný řetěz se navíc rychleji opotřebuje a způsobí horší řazení rychlostí. Při mazání použijte ideálně kapátko, stačí jedna kapka na každý článek. Pokud používáte olej ve spreji, podržte za řetězem kus kartonu, aby se kapky oleje nedostaly na pláště, rám a další komponenty. Olej nestříkejte ani na kazetu, převodníky a kladky přehazovačky. Každé místo, na kterém zůstane mazivo, na sebe bude lepit nečistoty.

Po promazání řetězu pomalu otáčejte klikami, olej se dostane mezi jednotlivé články. Nechejte mazivo napenetrovat aspoň několik minut, ideálně přes noc. Před vyjetím řetěz pečlivě otřete hadrem, přebytky oleje zkuste očistit i z převodníku a kazety, na kterých se promazaný řetěz točil. Nejdéle vydrží mazivo na čistém řetězu, před samotným mazáním je nejjednodušší použít myčku. Následně mažte vždy vysušený řetěz.

 

 

Starejte se o kluzáky odpružené vidlice

Dnešní odpružené vidlice mají odhalené kluzáky, velké gumové prachovky se už dávno nepoužívají. Aby se do vidlice nedostaly nečistoty, mezi kluzákem a nohou je gufero. Tato gumová stěrka na sobě zachytává prach a bláto z cest, je tedy důležité se o ni starat. Ideální je k jejímu promazávání používat silikonový olej, který gumu oživuje a udržuje její pružnost.

Nejprve jemným kartáčkem nebo hadrem kluzáky s gufery pořádně umyjte. Potom na gumové kroužky naneste silikonový olej a několikrát vidlici propružte tím, že se pořádně opřete do řídítek a do sedla, pokud máte i zadní tlumič. Několik minut počkejte, aby se olej správně napenetroval. Před vyjetím zbytky oleje pečlivě otřete.

 

 

Je důležité mazat bowdeny, aby lanka lehce chodila?

Ne, bowdeny a lanka nemažte. Dříve se používala běžná ocelová lanka a všichni se snažili využít díly na svém jízdním kole na maximum, proto vedení promazávali. Nyní je ale většina používaných lanek a vnitřních částí bowdenů potažená teflonem, popřípadě promazaná speciálními prostředky, které umí vydržet opravdu dlouho. Jakmile se tedy lanka na vašem kole začnou zasekávat, rovnou je vyměňte za nové. Promazáním totiž docílíte pouze krátkodobého efektu, olej po chvíli nachytá nečistoty a dostane je dovnitř.

 

Jak se starat o ložiska a osy

Tento úkon provádí naši servisní technici v rámci pravidelné roční prohlídky jízdního kola. Pokud jste ale šikovní, údržbu zvládnete i sami doma. Abyste zabránili vniknutí nečistot do ložisek v hlavovém složení, budete muset sundat vidlici. Odmontujte horní šroub na představci, poté celý představec a vidlici vysuňte z hlavové trubky. Vyjměte ložiska hlavového složení, očistěte je, pořádně potřete novou vazelínou a ve správném pořadí je vraťte do misek. Tento postup platí pro klasická ložiska, pokud máte zapouzdřená, ta takovou údržbu nevyžadují. Následně vraťte vidlici a podle předepsaných hodnot dotáhněte představec.

Stejný postup platí i pro středové složení, promazávat jde hlavně u starších modelů kol. Dnes se už převážně používají zapouzdřená ložiska, která nevyžadují údržbu. Pořádně očistit alkoholem a namazat vazelínou jejich okolí ale nikdy není na škodu, zvláště, pokud se k nim dostane nečistota a při šlapání slyšíte křupání.

 

 

Když vám zatuhne některý závit, s jeho povolením se natrápíte

Vazelínou je dobré mít promazané všechny závity, které běžně nepovolujete, ale jednou za čas to zkrátka musíte udělat. Jedná se třeba o pedály, které rády zatuhnou.

 

Možná ani některá z těchto míst neznáte a ani na jejich údržbu nechcete myslet. Tak svěřte své jízdní kolo profesionálům a pravidelně navštěvujte některý z našich značkových servisů. Technici podle servisního plánu provedou v rámci údržby všechny výše uvedené práce a mnoho dalších.