8. 4. 2021

8 nejčastějších mýtů o elektrokolech

Na českých silnicích vnímáme elektrokola jako novinku, přitom se na jejich předchůdcích proháněli cyklisté v Americe už mezi světovými válkami a první jízdní kolo s elektrickým pohonem si patentoval Američan Ogden Bolton už v roce 1895. E-biky jsou neobvyklé a možná i díky tomu kolem nich existují různé fámy.

 

V Česku jezdí podle odhadů obchodníků zhruba 400 000 elektrokol. Kolem takových počtů se točí hodně polopravd a mýtů, my jsme vybrali 8 nejčastějších a podívali jsme se na ně zblízka.

 

1. Mýtus: Elektrokola jsou jen pro starší lidi a není s nimi zábava

Na kole s elektromotorem si může zajezdit každý. Starším a méně pohyblivým lidem pomáhají e-biky žít aktivnější život, někteří jezdci si je pořizují do města jako alternativu k hromadné dopravě. Dojedete dál a méně se u toho zapotíte, což je pro všechny pracovníky z kanceláří velmi důležité. Další sportovce můžete potkat v terénu a na trailech – elektrokolo vám totiž pomůže projet technickými pasážemi, ve kterých byste to zkrátka neušlapali. Zrádné kořeny v prudkém stoupání, ty najednou nejsou vůbec žádný problém.

 

2. Mýtus: Elektrokolo vyžaduje hodně údržby a nezvládne ho opravit běžný servis

Komponenty e-biků jsou stejné jako u klasických kol, přibyl pouze motor s ovládáním. Každý kvalitní servis má speciální diagnostiku, se kterou jednoduše nastaví všechny potřebné parametry pro správnou funkci motoru. Oficiální servis Pells tento originální nástroj používá také. Servisní interval u elektrokol je stejný jako u klasických kol, prohlídky byste tedy měli dodržovat v ročních intervalech.

 

3. Mýtus: Na elektrokole nemusím šlapat, jede totiž samo

E-biky pomáhají jen ve chvíli, kdy šlapete do pedálů. Řídicí jednotka využívá sofistikovaný senzor, který měří, jakou silou šlapete do pedálů. Podle toho potom dávkuje pomoc, kterou můžete ovlivnit nastavením jednoho z až 5 režimů. E-bike je zkrátka jízdní kolo pro kondiční jízdu s pomocným příšlapem.

 

4. Mýtus: S elektrokolem se nemůžu vydat daleko, musím si pečlivě hlídat dojezd

Baterie e-biků Pells mají velkou kapacitu, takže se s nimi můžete ujet dlouhé vzdálenosti. Jediným limitem jsou pro vás vlastně dvě věci – profil trasy (tedy prudká stoupání) a vaše váha. Nabíječky jsou malé a skladné, takže si tu svoji můžete vozit v batohu na výlety a při přestávce na svačinu dobít energii i svému kolu na některém z veřejných dobíjecích míst. Když už vám náhodou energie v baterii dojde, rozhodně nejste ztracení a nemusíte domů tlačit. E-bike zkrátka není moped. Domů dojedete jako na běžném jízdním kole, zašlapete si bez pomoci elektromotoru. Baterii dobijete jednoduše, stačí ji vyjmout z rámu. Dlouhodobé skladování v pokojové teplotě je prospěšné pro zachování maximální kapacity.

 

5. Mýtus: Elektrokolo je nebezpečné, protože jede velmi rychle

Všechny e-biky Pells mají přípomoc omezenou na 25 km/h. Jakmile jezdec tuto rychlost přesáhne, motor se vypne a cyklista už jede jen za svoji energii. Tento limit je zákonný požadavek a zajišťuje bezpečnost na silnicích i mimo ně.

 

6. Mýtus: Elektrokolo nemůže do deště a bláta

Všechna elektrokola jsou voděodolná. Pohon se všemi senzory a ovládacími prvky, baterie a vodiče, to všechno má ochranu proti vodě. Kola Pells jsou určená do terénu a je jasné, že někteří z vás se s nimi budou chtít pořádně zašpinit, vybavení vás vždycky podrží. Jen své elektrokolo nepotápějte do vody – ale to platí i o klasických jízdních kolech.

 

7. Mýtus: Elektrokola jsou drahá

Záleží, s čím jejich cenu srovnáváte. Pokud s nejlevnějšími modely z hypermarketů, pak ano. Jejich osazení běžnými komponenty je ale různé, takže můžete zvolit levnější model se základním vybavením, naproti tomu i perfektně osazené elektrokolo pro pořádný zážitek z jízdy. Obecně je při srovnání s běžnými jízdními koly příplatek za elektrický pohon zhruba 20-40 % ceny. Stále se jedná o jeden z nejlevnějších dopravních prostředků na elektřinu, průměrná cena prodaného elektrokola byla v minulém roce podle českých obchodníků 32 520 korun.

 

8. Mýtus: E-bike je vlastně elektrický moped

Motorka váží až čtyřikrát tolik jako elektrokolo a její motor má místo výkonu 250 W více než 2 000 W. Na mopedu ovládáte výkon otočením rukojeti a pouze sedíte, výkon motoru u elektrokola ovládáte svým vlastním šlapáním do pedálů. Čím větší silou šlápnete, tím více vám motor pomůže. Elektrokolo vypíná pomoc motoru při rychlosti 25 km/h, takže s ním můžete na cyklostezku i do lesa, elektrická motorka takový limit nemá a proto s ní můžete jezdit jen po silnici.

 

Elektrokola jsou tu s námi už dlouho a v posledních letech zažívají velký boom. A to je přece dobře, protože pokud s nimi i jediný cyklista dojede dále a podívá se na některé ze zajímavých míst v krásné přírodě, elektrokolo splnilo to, k čemu jsme ho vyrobili. Zkusili jste si už vlastně nějaký e-bike projet? Je to neobvyklý zážitek.

Podrobnější informace o elektrokolech Pells >>