5 tipů pro bezpečnou jízdu po silnicích

21. 6. 2021

Jak aktivně zvýšit své bezpečí na silnicích? Sestavili jsme soubor rad pro cyklisty.

 

V Česku se aktuálně připravuje zákon, který upraví pravidla pro předjíždění cyklistů. Poslanci chtějí ještě tento rok schválit text, který bude přikazovat řidičům udržovat 1,5m rozestup od jezdců na jízdních kolech. Už teď se o nových pravidlech hodně mluví a je jasné, že jejich přijetí bude vřelé hlavně mezi cyklisty.

 

Dejte na svůj pocit a učte se z chyb

Všechny rady, které jsme pro vás sepsali, vychází z našich vlastních zkušeností. Najeli jsme už tisíce kilometrů, naučili jsme se předvídat a počítat s různými možnostmi. Každý z těchto tipů vychází ze situace, kterou odhadnete dopředu a můžete se na ni připravit. Ať už zpomalením, zrychlením, nebo třeba změnou směru jízdy. Řiďte se hlavně svými pocity.

 

 

1. Příliš blízké objíždění

Nejběžnější situací, se kterou se na silnicích setkáváme, je příliš těsné objíždění cyklistů, navíc ve vysoké rychlosti. Auta nás objíždějí nejen zezadu, ale k míjení dochází i zepředu, hlavně ve chvíli, kdy se v protisměru předjíždí dva vozy.

Jak situaci řešit? Mějte přehled. Sledujte okolí a poslouchejte, jestli se blíží zezadu auto. Když o autě víte, nesnažte se být příliš defenzivní. Pokud jede za vámi řidič, který vidí v protisměru auto, jakmile se schováte až na samý okraj vozovky, vycítí svoji možnost a „zkusí to“. Rozhodně ale neradíme jezdit u středové čáry, jako cyklisté i řidiči jistě víte, jaký odstup je akorát. I ve dne můžete na silnici rozsvítit světlo – důležité je to nejen ráno a k večeru, ale také při plném slunci, když jedete místy, kde často dochází k přechodu světla a stínů.

 

2. Předjíždění zprava

Jako cyklisté můžeme předjíždět auta zprava – nejčastěji to děláme ve městě. Vždy se ujistěte, že máte na pravé straně silnice dostatek místa, než začnete pomalá nebo stojící vozidla předjíždět. Nebezpečí tohoto manévru spočívá v tom, že řidiči s vámi na pravé straně nepočítají. Může se tak stát, že auto před vámi odbočí doprava, nebo zpomalí a pustí auto v protisměru, které vám zkříží cestu. Jeďte opatrně, sledujte okolí a buďte připravení brzdit.

 

3. Překážející dveře

Další z tipů, který se týká hlavně městského provozu. Hodně cyklistům se už stalo, že někdo těsně před nimi otevřel dveře od auta, a oni už nestihli uhnout ani zabrzdit. Opět předvídejte a objíždějte zaparkovaná auta radši s větším rozestupem, klidně se i podívejte dovnitř, jestli v autě nevidíte pohyb.

 

4. Kruhové objezdy

Stává se, že vy jako cyklista jedete po kruhovém objezdu a auto se na něj napojí těsně před vámi, nebo dokonce vedle vás. V tomto případě je jediná pomoc sledovat přijíždějící řidiče a zkoušet odhadnout podle rychlosti jejich auta, jestli plánují brzdit, nebo ne.

Nebezpečnou situací je, když vás přímo na kruhovém objezdu začne předjíždět auto, které bude na příštím výjezdu odbočovat. Jak tomu předejít? Opět je důležité mít přehled a nejezdit příliš u kraje, aby vám nestihl řidič udělat „myšku“.

 

5. Využívejte cyklostezky

Cyklostezky v Česku stále přibývají a spojují města i vesnice. I vy jste určitě potkali cyklistu, který jede po silnici, i když v její bezprostřední blízkosti vede cyklostezka. Co některé z nás vede k tomu, aby podobné věci dělali? Mnohé cyklostezky vedou po vyvýšených chodnících a křižují odbočky ze silnice, čímž snižují naše pohodlí. Opravdu je ale potřeba vracet se na silnici? Pokud jako cyklisté chceme po řidičích ohleduplnost, měli bychom jednat stejně.

 

Aktivní zvyšování své bezpečnosti se zkrátka musíme naučit a je důležité dívat se na problematiku očima obou táborů. Vždyť drtivá většina z nás jezdí na kole a vlastní i řidičský průkaz. Všechno přijde se zkušenostmi a vyšším počtem naježděných kilometrů, naše tipy vám pomohou do začátků a vyvarujete se s nimi zbytečných chyb.

Důležitá je i pasivní bezpečnost, tedy nošení kvalitní helmy. Všechny helmy Pells jsou prodávané s programem Stay safe, se kterým si můžete po pádu vyměnit zničený model za novější se zvýhodněním.