29. 6. 2023

Zuzana Hejnová – atletka, medailistka olympijských her a ambasadorka Pells

S neskrývanou radostí vám představujeme naši novou ambasadorku – Zuzanu Hejnovou. S úspěšnou atletkou jsme navázali spolupráci letos v květnu. Zuzana jezdí na našem gravelu Raw 1 a jako máma – sporťačka jej kombinuje vozíkem Qeridoo. Co nám o sobě prozradila a jak se jí i jejímu dítku jezdí na štěrkožroutovi v kombinaci s dětským vozíkem se dozvíte v krátkém rozhovoru.

 

 

1. Ahoj Zuzano, jsi známá atletka, medailistka olympijských her a dvojnásobná mistryně světa. Tvé jméno slyšeli i sportovní analfabeti, proto asi není třeba blíže představovat tvou kariéru. Začněme proto rozhovor trochu jinak: Co pro tebe znamená sport? 

Ahoj. Sport je pro mě součástí života, prakticky denní chleba. Život si bez něj neumím vůbec představit – věnuji se mu totiž odjakživa.

  
2. Někdo to možná ví, někdo ne, ale věnuješ se také výchově nových sportovců v rámci vlastní sportovní akademie HESU. Kdy tě napadlo ji založit a co tě k tomu vedlo? 

Sportu se věnuji celý život, je to něco, co umím a chtěla jsem své zkušenosti předávat dál, snažit se dětem přiblížit sport takovou formou, aby je bavil a vydržely u něj co nejdéle. Prostě aby se také stal součástí jejich životů. Proto HESU. Funguje od roku 2014 a za tu dobu jsme uspořádali spousty sportovních kempů a provozujeme řadu pravidelných tréninků pro děti i dospělé.

 

   

 

3. Naplňuje tě trénování a vedení sportovního potěru stejně, jako tě naplňoval aktivní sport, nebo se jedná o natolik rozdílné role, že se to nedá srovnat? 

Moc se to srovnat nedá. Trénovat někoho jiného, nebo být sama trénována, je velký rozdíl. Trenér musí trénink sestavit – musí dávat smysl a pasovat tak, aby svěřenci byli spokojeni a posouvali se ke zvoleným cílům. Jako sportovec jsem jen poslouchala trenéra a snažila se podávat maximální výkony v tom, co mi připravil. Musím říct, že mě trénování baví, ale zatím bych to nechtěla dělat na denní bázi. Jsem trochu přehlcená ještě ze své sportovní kariéry. Časem se to určitě změní a budu chtít trénovat víc a víc.

 

5. Je o tobě dobře známo, že tě nezajímá pouze atletika. Jaké sporty tě baví nejvíc? A jakou roli pro tebe hraje cyklistika?

Atletika byla mé zaměstnání, ale baví mě i jiné sporty. V zimě jezdím na lyžích, sjezdovkách i běžkách. Ráda plavu, jezdím na kole, hraji beach volejbal a taky jezdím na in-line bruslích. Cyklistiku mám ráda. Ráda se jezdím projet s rodinou a beru to jako hezky strávený společný čas.

 

 

6. Jezdila jsi už předtím na kole? Doplňovalo tvůj atletický trénink? 

Ano, je to tak. Na kole jsem jezdila v rámci podzimní přípravy. Celkem dost. Hlavně proto, abychom změnili stereotypy. Kolo jsme zařazovali, protože  nám pomáhalo v rozvíjení kondice jiným stylem.

 

7. Na jakém typu kola jsi jezdila? 

Vždy jsem jezdila jen na horském kole.

 

8. Proč sis tedy u nás vybrala zrovna gravel?

Uvědomila jsem si, že většinu času při jízdě na kole trávím na silnici nebo na zpevněných cestách. Na to je gravel ideální. A jelikož si přede mnou gravel koupil i přítel, který si jej nemohl vynachválit, byla to pro mě jasná volba.

 

 

9. Už jsi na něm někam vyrazila? Jak tě jízda na něm baví? 

Ano, vyrazila, i když zatím jen 2x. Času na kolo není tolik, kolik bych si představovala. Ale věřím, že letos ještě něco najezdím. Na gravelu má cyklistika zase jiný náboj, baví mě, že to na silnici frčí a zároveň se nemusím bát přejet i na nějakou lesní nebo štěrkovou cestu.

 

10. Jako aktivní máma sis od nás odnesla také sportovní vozík Qeridoo. Jak se ti s ním jezdí?

Vozík je fakt skvělá věc. Jsem ráda, že díky němu můžeme vyrazit  celá rodina společně. Je to tedy docela dřina, ale na tu já jsem zvyklá :)).

 

11. Vozík je multifunkční – používáš jej jen na jízdu na kole, nebo i na jindy – třeba při běhání?

Využila jsem ho jednak na kole, pak na in-line bruslích a taky při běhu. V zimě bych ho ráda vyzkoušela na běžkách.

 

 

12. A teď nejdůležitější otázka k vozíku Qeridoo: jak se v něm líbí synátorovi?

Matyáškovi se ve vozíku líbí a já jsem ráda, že si mohu zasportovat i s malým děckem. Většinou chvíli pozoruje, baví ho asi ta rychlost oproti procházce, a pak usne.

 

13. Víme, že ráda cestuješ. Kam se plánuješ podívat v létě? A bude to klasická rodinná dovolená, nebo si ji užijete více sportovně?

Už jsme byli týden v Itálii, kde to bylo spíše odpočinkové a trochu cestovní. Samozřejmě jsem si byla párkrát zaběhat nebo zaplavat. S malým dítětem ty dovolené zatím nejsou tak akční, jak jsem byla zvyklá. Ale to zase přijde :). Ještě si chceme zajet na pár dní do Chorvatska, kde to bude zase kombinace odpočinku se sportem.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.