9. 6. 2022

Petr Hampl a jeho závodní speciál Pells

Není žádným tajemstvím, že Pells je oficiálním partnerem vítěze Českého poháru U23 z roku 2013 a stříbrného finalisty Českého poháru Elite 2018, Petra Hampla – cyklisty, kterému srdce bije snad jen pro kola. Příznačně jsme se spolu sešli v cykloprodejně, abychom se o něm, a především o jeho závodním speciálu, dozvěděli více.

 

 

Ahoj Petře, na cyklistické scéně se pohybuješ již řadu let, ale pro případ, že by tě někdo neznal; mohl by ses krátce představit?


Ahoj, jasně. Jsem z Opavy. Tam jsem taky s cyklistikou začínal - v klubu Sundance. Nejprve jsem nasedl na silnici, a ačkoliv jsem objel i pár MTB soutěží, právě silnice mě bavila nejvíc. Začal jsem se jí věnovat naplno a časem přidal i cyklokros. V Opavě jsem byl do svých 15 let, kdy jsem odešel do Vrbna pod Pradědem na sportovní gymnázium zaměřené na cyklistiku. V té době jsem začal jezdit za olomoucký MAPEI Kaňkovský, za který jsem jezdil až do svých 18 let. No a pak jsem z juniorů přestoupil do kategorie mužů a přidal se k Favoritu Brno, kde jsem kromě dvou let strávených v SKC Tufo Prostějov zůstal celou kariéru. Vlastně až do letoška, kdy jsem nasedl na bike a začal jezdit za Pells.

 

Aktivně jsi závodil poměrně dlouho a určitě jsi toho na soutěžích hodně zažil - kterých sportovních úspěchů si nejvíc vážíš?


Vítězství na Českém poháru na silnici U23, 2. místa na Českém poháru mezi eliťáky celkově, účasti na několika mistrovstvích Evropy a na Evropských hrách – to pro mě byly největší zážitky. Hodně se mi líbilo na Evropských hrách, které byly udělané doslova jako taková menší Olympiáda. To pro mě byl opravdu silný zážitek.

 

Loni jsi ukončil kariéru a teď jsi zase v sedle – sportovní důchod nešel vydržet?


Celý život jsem závodil jenom na silnici či jezdil cyklokros. Nějakých 10–15 let v kuse pořád stejné závody dokola a dokola. Cítil jsem, že už mě to nenaplňuje tak, jako dřív. Chtěl jsem zkusit něco nového. Chtěl jsem změnu. Zkusit bajky mě lákalo už dlouho – jezdil jsem na nich pravidelně při zimních trénincích. Proto jsem skončil oficiální kariéru na silničkách  a nasedl na bike.

 

       

 

Takže MTB a vše okolo byly pro tebe pouze tréninková záležitost, ze které se postupně vyklubal plnohodnotný sportovní zájem?


Přesně tak. Přes zimu jsem trénoval prakticky jen na nich. Samozřejmě přes sezonu jsem už většinu času strávil na silnici…

 

A umisťuješ se dobře – naposledy třetí místo na Silesia Bike Maratonu je skvělý výsledek!


Ty nohy si to pamatují. I když jezdím polovinu toho, co jsem jezdíval. Jezdím sice do práce, z práce a o víkendech, ale zdaleka nemám tolik natrénováno jako dřív. To jsem ročně ujel 25 - 28 tisíc km, teď je to okolo 12-14 tisíc. Stále si ale myslím, že se udržuji na české, nebo alespoň moravské poměry v dobré kondici.

 

Na silnici ještě jezdíš?


Prakticky pořád. Trénuju 5 až 6 krát týdně, z toho 4 krát na silnici a 2 krát na bajku. To jezdím spíš techniku, speciální tréninky jezdím na silnici. Neustále. Na nějaké silniční závody se ještě chystám, ale spíše v regionálním měřítku. Letos budou určitě převažovat MTB závody. Hodně mě baví.

 

      

 

Mohl bys nám představit své kolo?


Jezdím na kole Pells Duke - samozřejmě se ale jedná o custom model v neprodejní barvě. Ačkoliv se jedná o závodní kolo, myslím, že je přizpůsobené i hobby jezdcům. Těm, kteří už chvíli jezdí, ale nemají sportovní ambice. Je pohodlné, není tak extra tvrdé jako řada dražších závodních modelů. Člověk se na něm prostě cítí komfortně, i když nezávodí. Myslím, že se pohybuje v kategorii dobrých, cenově dostupných karbonových kol. Především s ohledem na konkurenci. Závodit se na něm dá stejně dobře, jako relaxovat.

 

 

Kolo máš ale upravené …


To ano. V sériové výrobě je postaveno na komponentech Shimano XT či SLX. Já jej mám prakticky stejné, jen mám komponenty z řady XT kombinované ještě s řadou XTR. No a vidlici mám pak stejnou, jako bývá u vyššího modelu Duke Race - Rock Shox Sid SL Select.

 

Změny ve výbavě kola jsi dělal sám, nebo ses svěřil do rukou někomu jinému?


Vše jsem konzultoval s produktovým týmem Pells. Díky tomu mám kolo lehčí, než je sériový model – stáhli jsme váhu na 10,3 kg. Takže tak – svěřil jsem se do rukou odborníků a soustředím se pouze na výkon.

 

       

      

 

Četl jsem, že si kolo servisuješ sám, je tomu tak i dnes?


Většinu si pořád dělám sám, ale spíš se jedná o drobnější údržbu. Složitější servis svěřuji klukům z prodejny. Mají v tom větší zkušenost. Popravdě je to ale zapříčiněno i tím, že doma na pořádný servis prostě nemám místo. Proto musím domácí údržbu provádět doslova na koleni. Když máš kolo doma, bez stojanu, vybavení atd. – to není ono. Teď se ale stěhuji do nového, kde budu mít i dílnu, takže už zvládnu celý servis sám.

 

Jak se ti na tvém závodním speciálu jezdí?


Skvěle, jsem spokojený. Hned mi sedl do ruky, takže jsem si na něj velmi rychle zvykl. Jediné, co jsem ladil, byla délka představce. Jsou závodní kola, která mají tvrdší rám – čistě závodní modely, na které si nesedne žádný hobby jezdec, protože se na něm necítí dobře. Tohle kolo je ale dobře vyvážené jak pro závody, tak pro rekreační jízdy. Takže pocity mám dobré. Přes zimu jsem zkoušel nový model Pells, který má dorazit příští rok. Viděl jsem posun, je vidět, že bude tužší. U mého současného kola se mi líbí geometrie, barevné zpracování… a taky jsem dostal vlastní, nesériovou barvu. Takovou, jakou jsem vždycky chtěl - leskle modrou. Já miluju lesklé barvy a miluju modrou a červenou. Takže bike mám teď modrý a silničku červenou. Jsem rád, že mám konečně kolo jaké jsem chtěl a v barvě, v jaké jsem chtěl.

 

       

 

Zmínil jsi, že jsi přes zimu jezdil na modelu Pells pro příští rok. To zní zajímavě - můžeš nám něco prozradit?


Něco málo ano. Nový model pro sezonu 23 jsem testoval v zimě a pokrok byl opravdu znatelný. Kolo má mohutnější stavbu a větší tuhost - ta jde cítit zejména u středového složení. Za mě paráda.

 

Tak ať ti to šlape! Díky za rozhovor a za celý tým Pells přeji řadu dalších úspěchů!


Jasně, taky děkuju!

 

 

     

Závodní speciál Pells

 

Petr Hampl

Rám Pells Duke HM Carbon 
Vidlice Rockshox SID SL Select
Kokpit Pells
Řazení Shimano XT
Přehazovačka Shimano XTR
Kliky Shimano XT
Brzdy Shimano XT
Kola Fulcrum Red Zone 3
Pláště Continental Cross King Protection
Sedlo Selle Italia XL-R
  Narozen v Opavě 9. 2. 1993. Kariéru zahájil už ve 13. letech v týmu Sundance Opava, dále závodil za týmy Mapei Kaňovský, SKC Tufo Prostějov, Favorit Brno a Pells.
Jeho největšími úspěchy jsou vítězství v Českém poháru U23 v roce 2013 a 2. místo celkově v Českém poháru Elite v roce 2018.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.