7. 8. 2023

Łukasz Helizanowicz - mistr MTB XC Junior, člen polské národní reprezentace a nový ambasador Pells

Do řad našich ambasadorů se v první polovině letošního roku přidal také juniorský mistr MTB XC Polska a člen polské národní reprezentace Łukasz Helizanowicz. Z flotily PELLS sedlá Duke FS 1, se kterým sbírá jedno pódium za druhým.

Łukasze jsme zastihli na jesenickém závodu Kraličák MTB race CARDION, kde se ve své kategorii umístil na prvním místě, ostatně stejně jako na předchozím Pucharu Szlaku Solnego w Siedliskach ze série Mistrzostw Polski LZS. Hned jsme mu položili několik otázek, abyste se s ním mohli lépe seznámit.

 

   

 

Ahoj Lukáši, mezi bikery jsi známou osobností, mohl by ses ale stručně představit i našim čtenářům? Zajímá nás zejména to, jak ses dostal k MTB závodům?

Ahoj, jmenuji se Łukasz Helizanowicz, je mi 22 let. Moje dobrodružství s horskou cyklistikou začalo roku 2014, kdy přímo přes můj dvorek vedla trasa Polského poháru MTB XCO (Puchar Polski MTB XCO). Rozhodl jsem se prověřit své síly a zúčastnil jsem se jej. Přestože jsem skončil mezi posledními, neodradilo mě to a pustil jsem se do závodění. Po několika soutěžích jsem se připojil k místnímu týmu Nieniasz Bike Team. Začal jsem tvrdě trénovat a věděl jsem, že jednou budu nejlepší.

 

A první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat … Kdy se začal náročný trénink projevovat na výsledcích?

První úspěch se dostavil v roce 2015. Soutěžil jsem tehdy v kategorii „młodzik“ a vyhrál přibližně 30 závodů, včetně všech Polských pohárů (Puchary Polski), kterých jsem se zúčastnil. Jo, a taky jsem vyhrál Mistrovství Polska (Mistrowstwa Polski). V následujících letech 2016 a 2017 jsem dvakrát za sebou získal zlatou medaili v kategorii ,,junior młodszy '' na polském MTB XCO šampionátu (Mistrzostw Polski MTB XCO).

 

Kdy ses rozhodl věnovat se závodům na profesionální úrovni?

Roku 2018 … celkově se ale jednalo o těžké období.  Sice jsem se připojil k profesionálnímu týmu JBG-2Cryospace, ale moje forma nebyla nejlepší. Trénoval jsem však dál. Kompenzace přišla hned o rok později. V sezoně 2019 se mi podařilo získat 5. místo na Světovém poháru juniorské série a postavit se na pódium v řadě mezinárodních UCI závodů.

 

Vžycky jsi ale nejezdil jen Cross Country?

Přesně tak. Změna přišla roku 2020. Po dvou letech jsem ukončil spolupráci s JBG-2 Cryospace týmem, vstoupil do CST 7R MTB TEAMu a změnil disciplínu z XC na maraton. Tento přechod byl pro mě náročný sám o sobě a Covidová pandemie jej ještě více zkomplikovala. Řada závodů byla zrušena a když se v kalendáři konečně objevily první termíny soutěží na kterých jsme měli s týmem startovat, nebylo moje tělo zvyklé na dlouhé a náročné tratě. Byla to ta nejhorší sezona mé kariéry – nepodařil se mi udělat žádný dobrý výsledek.

 

 

Maraton ti tedy nesedl a vrátil ses zpátky k XC. Jak návrat probíhal?

Dlouze jsem zvažoval všechny možnosti a v roce 2021 se vrátil ke Cross Country závodům. Návrat nebyl lehký, ale vytrval jsem a neustále se zlepšoval. Kvůli svému věku jsem v té době musel začít chodit do práce. Výhradně cyklistikou jsem se totiž nikdy neživil a není tomu tak ani dnes. Nevýhodou stálého zaměstnání je nedostatek času, který by člověk věnoval tréninku. Neustále se snažím zařídit vše tak, abych mohl navzdory práci co nejvíce trénovat, protože cyklistika mi umožňuje se od všeho odstřihnout, dává mi spoustu radosti i adrenalinu.

 

Za který tým nyní závodíš?

Loni jsem se připojil k týmu Ks Luboń Skomielna Biała. Rok 2022 byl pro mě skvělý a můžu si dovolit říct, že jsem se ocitl zpět na vrcholu. Dosáhl jsem řady výborných výsledků, mimo jiné jsem získal titul Vicemistra polska MTB XCO v kategorii U23 (Vice-Mistrza Polski MTB XCO w kategorii U23).

 

Jaké jsou tvé další cíle, čeho bys chtěl ještě dosáhnout?

V dohledné době je jedním z mých snů, a vlastně i cílů, stát se mistrem světa v horské cyklistice a získat medaili na olympijských hrách. Jisté je však jen jedno: dokud mi bude sloužit zdraví, budu neustále trénovat a závodit, protože, jak už jsem uvedl výše: cyklistika mi dává velkou radost, chuť žít a pracovat.

 

Díky za rozhovor a přejeme, aby se ti nejen sportovní sny splnily!

Díky, ahoj!
 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.