2. 2. 2023

Věčné dilema zimní cyklistiky – návleky nebo zimní tretry? A jak vybrat ty správné?

Ten pocit jste už jistě zažili. Ať už jste čistě náhodou nasedli na kolo v proměnlivém počasí, nebo patříte mezi ostřílené jezdce, kterým je roční období ukradené. Hrdinně čelíte vlhku, větru, nedostatečnému prokrvení končetin a najednou zjistíte, že prsty na rukou i nohou máte tak promrzlé, že vás výrazně bolí. Chvíle, kdy se rozhodnete pořídit si zateplené návleky nebo rovnou zimní tretry. Jak ale zvolit správnou variantu?

 

Proč si pořídit návleky nebo zimní tretry?

Zateplení rukou vyřešíte jednoduše – pořídíte si rukavice, případně návleky na řídítka a máte vystaráno. Jak ale zateplit nohy? Standardní cyklistické tretry bývají často vyrobeny z lehkých a odvětraných materiálů. Nedokáží proto obstojně odolávat vodě ani chladu, natož mrazu. Krom toho jsou nohy vystaveny neustálým stříkancům vody, díky kterým vaše tretry (snad ne boty!) navlhnou. Uvnitř tretry se pak drží chladné, vlezlé vlhko a zejména bolest prstů na nohou se stává nesnesitelnou. To je důvod, proč si pořídit zimní návleky na tretry, nebo rovnou zimní tretry. Která varianta je pro vás ta pravá?

 

 

Zimní návleky na tretry

Na kolo nasednete v zimě jednou za čas, případně dojíždíte v nepříznivém počasí do práce či na nákup? Pak vám jistě budou stačit zimní návleky na tretry.

Oproti zimním tretrám mají několik výhod, které osloví spíše hobby jezdce, kteří nelpí na nahánění zasněžených kilometrů. Zimní návleky na tretry jsou univerzálnější - kombinovat je můžete s tretrami, které už máte. V mírnější zimě je můžete navléct i na letní tretry a mělo by vám být dostatečné teplo. Zaplatíte za ně výrazně méně, přesto i levnější z nich přidají vašim letním/celoročním tretrám na tepelné izolaci. Mnohdy výrazně.

Často jsou vyrobené z voděodolného materiálu, nebo rovnou neoprenu. Dle jejich tloušťky pak můžete regulovat míru zateplení. V našem podnebí by měl do teplot klesajících mírně  pod 0° stačit neopren o síle 3 mm. Mějte na paměti, že neopren je voděodolný, ne nepromokavý. Promoknutí tedy nezabrání.

Každé pro má i své proti a u návleků tomu není jinak. Uživatelsky jsou méně komfortní, než zimní tretry; hůře se navlékají i svlékají (v závislosti na úpravě, kvalitě atd.). Jejich navlečením zamezíte přístupu k botě – úprava tretry během jízdy je s nimi nemožná, během pauzy nepohodlná. Jejich životnost je také diskutabilní. Pokud si je nasadíte špatně, uvíznete v lese v houští, spadnete popřípadě se s nimi rozhodnete promenádovat pěšky, brzy je roztrháte. Pokud se ale o ně budete dobře starat a používat je pouze při jízdě na kole, dokáží kvalitnější z nich vydržet i roky.

 

 

Jak vybrat zimní návleky na tretry?

V prvé řadě bychom doporučili vybrat si návleky bez zipu. Ten se často zadrhává a v závislosti na značce a kvalitě výroby „odchází“ jako první. Zlomený jezdec v důsledku častého používání je u nich klasikou.

V druhé řadě si dejte pozor na to, za jakým účelem návleky kupujete – existují totiž i jarní/podzimní a ano, dokonce i letní. Ty jsou vyrobeny s lycry. Jsou tak velmi lehké a jejich účelem je zlepšit aerodynamiku a zabránit znečištění tretry. Určeny jsou spíše pro profesionální jezdce. V letní úpravě se vyrábějí také voděodolné návleky – u nich je ale nutné dát pozor na jeden nepříjemný neduh – jsou takřka neprodyšné a bude se vám v nich potit noha. Hodně.

Jarní/podzimní návleky jsou ideální do 5-15°. Do těchto teplot jsou skvělé pletené návleky – nejsou sice voděodolné, ale dobře se navlékají i perou a jejich izolační vlastnosti jsou takřka dokonalé.

Na zimu je dobré pořídit si návleky vyrobené z neoprenu: zaručují voděodolnost (pozor, nejsou nepromokavé!) dobrou izolaci a také životnost.

Co se týče účelu, tak návleky bývají dimenzované spíše na silniční tretry, ale zvládnete je nazout i na MTB modely. Pokud máte trekové/turistické tretry, budete pravděpodobně potřebovat návleky alespoň o číslo větší. Popřípadě se svými tretrami navštivte prodejnu a vyberte si návleky na místě. Zkušený personál vám jistě poradí.

 

 

Zimní tretry

Jistě. I jako ostřílený cyklista brázdící silnice obsypané sněhovou přikrývkou vystačíte léta se zimními návleky. Zadrhávající zip ani sníh mezi návlekem a tretrou vás nezastaví. Můžete zkusit celou řadu “babských rad”, od hliníkové fólie mezi stélkou a podešvem, novinami vyplnit prázdné prostory uvnitř tretry, použít sáček či potravinářskou fólii, nebo se spolehnout na moderní technologie a pořídit si elektricky vyhřívané stélky či ponožky, případně zapojit do hry hřejivé sáčky. Jezdíte-li i v zimě dlouhé tratě, vaše nohy budou stejně trpět vlhkem i zimou. Touto fází si prošla řada sportovců, kteří se nakonec rozhodli pořídit si zimní tretry. Obecně se shodují na jednom: obrovská úleva. Uživatelský komfort a pohodlí, které poskytují, je totiž nenahraditelný.

Zimní tretry jsou obdobné, jako tretry, na které jste zvyklí v létě. Jsou však zateplené, často zvýšené, aby chránili i kotník a mnohdy voděodolné. Jejich podrážka bývá měkčí, což ale zásadně nevadí. V zimě jde spíše o najezdění potřebných kilometrů než o heroické časové výkony.

Vhodné jsou zejména do chladných a suchých podmínek. Jejich předností je řada použitých membrán, které udrží vaši nohu v teple a často i v suchu – oproti návlekům jsou dobře prodyšné.

Kvalitní zpracování, speciální materiály a vlastnosti, které nabízejí si však vyžadují vyšší cenu, což je jejich hlavní nevýhoda. Plánujete-li však jezdit celoročně, investice do nich se vám vyplatí – většinou vydrží léta i při hrubším zacházení.

Při výběru zimních treter dbejte především na správnou velikost, tedy aby bota nebyla příliš těsná. Stahovala by vám nohu, která by se neprokrvovala dostatečně, a nakonec by vám byla stejně zima.

 

 

Návleky nebo tretry?

Řešení je jednoduché; při volbě záleží především na frekvenci vašich švihů a podmínkách na trasách, které jezdíte. Myslet byste měli také na vaši vlastní odolnost vůči chladu – odolným jedincům může být horko i v návlecích, kdežto zimomřivějším sportovcům nepomůže ani dokonale zateplená tretra.

Obecně však můžeme tvrdit; řadíte-li se mezi pravidelné jezdce, sáhněte stejně jako profíci po zimních tretrách – uvidíte, jak vás budou po letech strávených v návlecích doslova hýčkat. Sice zaplatíte více, ale jejich uživatelský komfort i výdrž jsou nesrovnatelně vyšší.

Naopak jezdíte-li jednou za čas, základními návleky na tretry nic nezkazíte. Stejně tak s nimi vystačíte na dojíždění v nepříznivém počasí. Ušetříte a nebudete muset skladovat pár bot navíc.

 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.