21. 10. 2021

Tipy na osvětlení jezdců

S příchodem podzimu jsou spojené nejen krásné přírodní scenérie v podobě barevného listí, ale také mlha a dřívější západ slunce. Kvalitní osvětlení při pohybu venku se tak stává nutností více než kdy jindy.

Vybavit kolo sadou světel nám sice zákon přikazuje až za snížené viditelnosti, ale doporučujeme svítit za všech podmínek, tedy i ve dne. Nejde vždy jen o to, abychom viděli na cestu, ale hlavně byli vidět, jelikož nás mohou řidiči na silnicích snadno přehlédnout.

Pro případy, kdy nám stačí být vidět, skvěle poslouží blikačky s nižším výkonem, ale delší výdrží baterie, zatímco na večerní vyjížďky noční krajinou už se určitě vyplatí poohlédnout se po výkonnějších světlech.

V nabídce Pells najdete poměrně široké spektrum světel různé velikosti, výkonu i ceny. Při výběru se zaměřte hlavně na způsob nabíjení, světelný tok, zpracování a možnosti uchycení.

 

Způsob nabíjení 

V současné době se již velice často setkáváme se světly s integrovanou baterií a nabíjecím konektorem. Jedná se o ekologičtější a praktičtější řešení v porovnání s využitím jednorázových tužkových baterek, jak tomu bylo v minulosti. Světla Knog například nabízí zabudovanou část USB konektoru, takže není potřeba žádný nabíjecí kabel a lze tak zařízení dobíjet přímo z nabíjecího adaptéru nebo třeba powerbanky.

MicroUSB konektor pro nabíjení světla Pells Rubio 15USB konektor světla Knog Blinder

 

Světelný tok

Světelný tok, případně často zmiňovaný „výkon“, světla se udává v lumenech (lm) a představuje svítivost daného světla. U běžných zadních blikaček se pohybujeme řádově v desítkách lumenů. Například výše uvedené světlo Pells Rubio 15 nabízí svítivost 15 lm. Druhý z uvedených příkladů, Knog Blinder, již počítá s častějším pohybem na silnici, kde je vyžadována viditelnost na větší vzdálenost. Tento model proto nabízí vysokou svítivost až 100 lm.

TIP: Dalším parametrem při výběru může být také šířka světelného kuželu (přední světla) a úhel viditelnosti světla (zadní světla).

 

Zpracování

Nejčastěji narazíme na světla plastová, případně pak v silikonových obalech. Dražší a výkonnější světla mívají tělo z hliníku, který nabízí nejen vyšší odolnost, ale také lépe odvádí teplo, které světlo při svícení produkuje.

Ať už jezdíte často v blátě, nebo vás jen zastihne nečekaný déšť, v těchto případech oceníte voděodolnou či vodotěsnou konstrukci. Ta je většinou označována zkratkou IP67 (voděodolnost), případně IP68 (vodotěsnost).

 

Uchycení

Univerzálnost. To je klíčová vlastnost, kterou by měl mít každý upínací systém. Světla jsou většinou vybavena silikonovým páskem, pro zajištění dobrého uchycení na různých tloušťkách řídítek. Například světla Pells Squaro nabízí upnutí pomocí silikonového pásku se třemi otvory. Zajímavou alternativu nabízí Knog se svou modelovou řadou Plus. Kombinuje zde uchycení držáku pro světlo pomocí silikonového pásku a samotné světlo je pak k držáku upevněno pomocí silného magnetu. V případě potřeby tak můžete světlo rychle sundat.

Pells Squaro FrontKnog Plus
Objevujte nová místa díky kvalitním světlům.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.