20. 5. 2022

Shimano nebo SRAM? Vyznáte se v komponentových řadách pro horská kola?

Shimano a Sram. Dva legendární výrobci dominující vývoji a výrobě komponentů pro jízdní kola. Který z nich je ale lepší? Dá se to vůbec určit? A jen tak mimochodem: víte, jaké jsou rozdíly mezi jejich pohonnými systémy? Zvolit si mezi produkty Shimano či SRAM může být oříšek i pro profesionálního cyklistu. Proto jsme pro vás připravili stručný přehled komponentových řad Shimano a Sram pro MTB a pokusili jsme se o nemožné – srovnat je mezi sebou.

 


Když dva dělají totéž, není to vždy totéž


Známé přísloví platí o těchto ikonách cyklistického průmyslu dvojnásob. Shimano a SRAM vznikly na různých kontinentech v rozličné době. Je tak logické, že jejich přístup k celé problematice je rovněž rozdílný. Shimano vyrábí komponenty pro jízdní kola již více než sto let. SRAM je mnohem mladší – letos oslaví pětatřicáté narozeniny. Shimano je dvakrát tak větší společnost než SRAM a dominuje vývoji a výrobě komponentů pro silniční kola, kdežto SRAM naleznete na většině špičkových MTB. Pojďme se nejdříve stručně podívat na prostředí, ze kterého obě značky pocházejí.

 

Shimano


Shimano je starší a konzervativnější. Společnost založil roku 1921 Shozaburo Shimano v Sakai v Japonsku. Jeho firma byla zaměřena na výrobu volnoběžek do bicyklů – tehdy jednoho z mála technologických komponentů jízdních kol. Značka se však lišila důvěrou v kvalitu svých výrobků – za jednu poškozenou volnoběžku nabízela dvě nové. Vedení se předávalo v rodinném kruhu a během 50 let se z malé společnosti vyrábějící produkty na vypůjčeném soustruhu stala nejvýznamnější firma na světovém trhu nejen s jízdními komponenty.

 

               

 

SRAM


SRAM je americká firma, která vznikla  roku 1987 v Chicagu. Její název je tvořen kombinací písmen nacházejících se ve jménech jejich zakladatelů – Scott King, Stan Ray Day a Sam Petterson. Firma prorazila se svým tehdy jediným produktem – otočným řazením. Do té doby měli cyklisté řazení umístěné na rámu, což bylo nejen nepohodlné a pomalé, ale také nebezpečné. Otočné řazení umístěné na řídítkách dovolilo jezdcům měnit rychlosti rychleji a bezpečněji. Jejich patent byl trefou do černého. Za třicet let existence dokázal SRAM se svými výrobky nejen expandovat do celého světa, nýbrž pohltit i další společnosti věnující se cyklistickému průmyslu, jako jsou RockShox, Zipp, Truvativ, Quarq, PowerTap či Time pedals. Díky tomu se stal hned po Shimanu druhým největším producentem cyklistických komponentů.

 

 


Obecné rozdíly mezi Shimano, SRAM a jejich produkty


Shimano a SRAM spolu soupeří již více jak třicet let. Díky jejich vzájemné soutěži vznikla řada pokrokových inovací, které zásadně ovlivnily svět cyklistiky. Nejen díky jejich rozdílnému přístupu k věci je mezi nimi postřehnutelná řada rozdílů:

 

SRAM se velmi angažuje ve vývoji a opravdu rychle aplikuje nové poznatky do praxe. Shimano se chová konzervativně a nové technologie déle testuje, než je u svých produktů začne používat

Řazení Shimano stále nabízí možnost výběru mezi jedním či dvěma převody, SRAM propaguje užívání jednoho

V hydraulických brzdách používá Shimano minerální olej, SRAM zase brzdovou kapalinu DOT 5.1 (SRAM nově vypustil na trh brzdy DB8, které minerálního oleje využívají – jedná se však o výjimku)

Elektronické řazení SRAM ASX je zcela bezdrátové, Shimano Di2 stále používá v kategorii MTB kabeláž

 


Komponentové řady Shimano a SRAM


Obecné rozdíly mezi oběma giganty jsou jasné. A jak jsou na tom jejich pohonné systémy? Seřazení komponentových řad pohonných systémů obou značek proti sobě by vypadalo následovně:

 

 


Co lze od komponentů v daných modelových řadách očekávat?


Každá modelová řada nabízí sadu komponentů z rozličných materiálů, jiného způsobu zpracování i designu. Dle svých potřeb si tak můžete vybrat tu, která nejvíce odpovídá vašim představám či potřebám. Podívejme se na stručnou charakteristiku každé z nich:

 

Shimano

Shimano XTR M9100
Nejvyšší řada Shimano na MTB, jakou si můžete pořídit. Tuto špičkovou sadu komponentů tvořila vždy kombinace exotických materiálů a luxusního designu. Nejinak je tomu i dnes. Dominují zde materiály jako karbon a titan, působivý výkon na trailech zajišťují kované duté kliky či brzdové kotouče vyrobené s technologií Ice-Tech. Oproti současným trendům je stále možné používat tuto sadu nejen s pohonem 1x12, ale také 2x12. Na trhu jsou k dispocici dva typy této sady, které se liší brzdami, a sice M9100 určená pro XC a M9120, která je zase ideální vobou na traily.

 

             

 

Shimano XT M8100
Tahoun komponentových řad Shimano pro MTB a bezesporu realističtější varianta pro neprofesionální jezdce. Za méně peněz a trochu vyšší hmotnost získáte většinu výkonu i funkcí sady XTR. Disponuje 12rychlostním pohonem s 10–51t kazetou, kovanými dutými klikami, inteligentní přehazovací páčkou s obousměrným řazením a funkcí multi-shift, díky které dokážete přeřadit až o čtyři rychlosti najednou. Jistě, řadit na lehčí převod o více stupňu umí i Shimano Turney, nicméně zde (i u XTR), se jedná o možnost přeřadit až o dva stupně na těžší převod. Tuto možnost nižší komponentové řady nemají, stejně jako jí nedisponuje ani konkurence. Stejně jako u sériové řady XTR pak existují dvě varianty této komponentové řady lišící se brzdami.

 

               

 

Shimano SLX M7100
Cenově dostupnější varianta než XTR a XT. Rozdíl ve výkonu však laik téměř nerozezná. Došlo zde ke kompromisu ve váze či ke zjednodušení řazení, nicméně se stále jedná o perfektní komponentovou sadu. Sady Shimano jsou často kompatibilní mezi sebou. Můžete tak například spárovat řadu SLX s pokročilým řazením XT a získat vyšší výkon za zlomek původní ceny řady XT (Což lze ostatně provést i u všech komponentových řad SRAM Eagle).

 

               

 

Shimano Deore M6100
Vstupní model do světa závodních komponentových řad Shimano pro MTB není žádné ořezávátko, jak by se dalo čekat. Řada byla nedávno upgradována a nabyla 12 rychlostí. Na svou hmotnost se tak jedná o výkonný pohon se spolehlivým řazením a kazetou s širokým rozsahem rychlostí. Jedná se tak o skvělý vstupní model pro nadšené zájemce o svět MTB s perfektními možnostmi dalšího vylepšování.

 

               

 

Je nutné dodat, že všechny výše uvedené komponentové řady Shimano používají stejné techlologie řazení (s vyjímkou možnosti řazení o dva stupně na těžší převod) a liší se pouze materiály. Na přehazovačce také naleznete páčku ke stabilizaci řetězu, kterou sice má i konkurence, nicméně u přehazovačky Shimano je externě nastavitelná. 

 

SRAM

SRAM XX1 a SRAM XX1 / XX1 Eagle
Vlajková loď SRAM, klenot mezi pohonnými systémy MTB. S možností tradičního kabelového či bezdrátového řazení AXS se v současnosti jedná o nejpokrokovější komponentovou řadu pro MTB. Navzdory nízké váze jsou i více exponované díly – například přehazovačka – překvapivě robustní a odolné. Je tomu tak například díky technologii overdrive clutch u bezdrátového řazení ASX, které dokáže kompenzovat boční nárazy při jízdě náročným terénem.

 

 

SRAM X01 a SRAM X01 / X01 Eagle
Řada X01 se od vrcholové XX1 zdá být téměř nerozeznatelná a na první pohled se může zdát, že se jedná o totožné pohonné systémy. Nicméně mezi nimi panuje zásadní rozdíl ve váze a odolnosti. XX1 je lehčí a křehčí. Ocení ji tak především XC závodníci, kteří dbají na hmotnost. X01 je zase zaměřena na odolnost a je vyvinutá pro enduro agresivní způsob jízdy. Použité materiály jsou těžší a celková konstrukce X01 proto není příliš choulostivá. Je tak možné používat ji v „reálném světě“. Použitá technologie je jinak stejná jako u XX1.

 

 

SRAM GX a SRAM GX / GX Eagle
Nejrozšířenější komponentová řada SRAM, a to zejména díky její relativní dostupnosti a dobrému poměru cena / výkon či použití stejných technologií, jako u vyšších komponentových řad Eagle. Její oblíbenost mezi cyklisty spočívá také v její rozmanitosti – nabízí totiž 7 (pro DH), 10, 11 (které se už dnes příliš nepoužívají) i 12 rychlostí. Různé varianty řady GX pak využívají rozličné komponenty z vyšších řad SRAM jako jsou přehazovačky Type 3 či přehazovací páčky Exact Actuation. Můžete si tak na svůj MTB zvolit pohonný systém z komponentů, které vám nejvíce vyhovují.

 

 

SRAM NX / NX Eagle
Komponentová řada která dokazuje, že použití stejných technologií jako mají vyšší komponentové řady Eagle ve variantě s užitím levnějších materiálů je dostatečně dobré i pro MTB střední třídy. NX tak možná nedisponuje ušlechtilými materiály a luxusním zpracováním jako vyšší řady, nicméně stále podává perfektní výkon.

 

 

Základní komponentové řady
Obě značky samozřejmě nabízejí také základní modely, jako jsou Shimano Alivio či SRAM X5, nicméně tomuto segmentu naprosto dominuje Shimano. Komponenty těchto nižších řad s přehledem stačí na jízdu do práce, rodinný výlet či lehkou turistiku. Jestliže se ale chcete prohánět po trailech a s cyklistikou to myslíte alespoň trochu vážně, poohlédněte se po kolech s komponenty Deore či NX a výše.

 


Shimano nebo SRAM?


Odpověď na tuto otázku by ještě před pár lety byla jednoznačná – SRAM. Nicméně Shimano se nedávno probudilo ze zimního spánku a v poměrně krátké době vyrovnalo technologický pokrok svého oponenta. Na základě logických argumentů se tak již nedá s jistotou říct, že je jeden výrobce lepší než druhý.

Jistě. Pod tlakem můžeme tvrdit, že minimálně u vyšších řad je Shimano lepší v oblasti mechanického řazení, kdežto SRAM exceluje s řazením elektronickým. Jsou zde také rozdíly v ergonomii, váze či estetice, nicméně ve stejné cenové kategorii jsou produkty relativně srovnatelně výkonné.

V prvé řadě se jedná o dvě rozdílné značky s odlišným přístupem k věci, z nichž jedna je starší a konzervativnější, druhá mladší a dravější. Obě však pečlivě dbají na kvalitu a spolehlivost. Rozhodování mezi nimi tak minimálně letos bude spíše na pocitové než racionální úrovni.

Nadšení i profesionální cyklisté většinou volí značku dle disciplíny, ve které lépe využijí její vlastnosti. Obecně se dá říci, že silničkáři si více oblíbili Shimano, bikeři prohánějící se po trailech zase preferují SRAM. Nikde ale není řečeno, že zrovna vám to nebude vyhovovat naopak. Jedno je ale jisté – ať už si pro své horské kolo vyberete komponenty Shimano či SRAM, neuděláte chybu.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.