14. 4. 2023

Pevňák nebo gravel? Který je pro vás lepší?

Při výběru nového jízdního kola často váhají nejen začátečníci. Jistě, vše se odvíjí od toho, jestli chcete švihat nekonečné kilometry na silnici, nebo honit v lese adrenalin na trailech. Co ale dělat, když chcete spíše všestranný stroj, který vám svým způsobem umožní oboje? Poměrně nedávno by byla odpověď jasná – hardtail je univerzální kolo, na kterém zvládnete všechno. Pak se ale na scéně objevily gravely. Který z univerzálů je pro vás vhodnější?

 

     

 

Všestranná kola?

Přestože je hardtailům i gravelům společná jistá všestrannost, nabízejí rozdílné jízdní vlastnosti, které uplatníte u odlišného typu trasy i jízdy. Setkávají se však v terénu. MTB bodují při uvolněné jízdě lesem, technické jízdě po stezkách s kameny, kořeny a výmoly. Gravel si zase užijete na štěrkových, polních i lesních cestách s tím, že vždy můžete odbočit na silnici a švihat, co to dá.

Můžeme tedy vytvořit pomyslnou dělící čáru, která povede lehkým terénem. Směrem do hor k náročnějším trasám, trailům a technicky těžkým pasážím se vydejte na horském kole. Svižnou, přesto pohodlnou jízdu téměř s výkonem silničky po zpevněných i nezpevněných cestách směrem k asfaltu si lépe užijete v sedle štěrkožrouta. Pojďme se na rozdíly mezi nimi podívat podrobněji.

 

     


Gravel

Trend posledních let, který si pomalu ale jistě dobývá standardní místo v nabídce kol. Na první pohled mají štěrkožrouti blízko ke klasickým silničkám: často karbonový rám, „berany“, karbonová vidlice … ostřílené oko ale pozná, že něco nesedí – pohodlnější geometrie, širší pláště … na rozdíl od silniček jsou mírně těžší, komfortnější a díky širšímu úchopu, který není tak rozpačitý jako u silničky a má blíže k MTB, nabízejí i důležitou dávku jistoty v mírném terénu. Jejich kořeny směřují k cyklokrosu, dle toho si můžete představit vlastnosti, kterými disponují.

Díky nim dokážete švihat na asfaltu s dobrým výkonem, a když vás černá jednotvárnost silnice omrzí, můžete kdykoliv odbočit na polní či lesní cestu a užít si trochu terénu. Tam samozřejmě gravel není tak stabilní jako klasické MTB, s přehledem byste s ním ale měli zvládnout i polorozbitou okresní cestu či lehčí flowtrail. Při tom všem neztratíte na výkonu, který nebude tak vysoký jako na silničce, přesto poletíte dostatečně svižně a nenadřete se jako s těžkým fullem, se kterým jste omylem vyrazili na asfalt.

 

 

Stejně tak město zvládá štěrkožrout bravurně. Díky pohodlné geometrii a pružícím prvkům, jako je karbonová vidlice, lépe pohlcuje otřesy při jízdě na dlažbě či přes zapuštěné koleje.

Zdá se tedy, že gravel je ideální kolo do české, mírné krajiny, chcete-li se držet mimo náročné traily a spíše si užít rychlou jízdu po okolí, popřípadě se vydat na několikadenní cyklovýlet. Štěrkožrout je totiž ideálním strojem především pro stále populárnější bikepacking a dokoupením několika doplňků v podobě brašen z něj uděláte dokonalý dopravní prostředek, který vás proveze i několikadenním cyklodobrodružstvím.

Pro koho je tedy gravel určený? Jste-li cyklista zaměřený na výkon, ale švih na silnici v plném provozu prostě není pro vás a chcete si užít více klidu na vedlejších cestách, nebo vás láká několikadenní dobrodružství v sedle, ale také pokud chcete dojíždět do práce do vedlejšího města či vyrazit s rodinou či přáteli na víkendovou projížďku a zároveň nepotřebujete brázdit horské stezky ani řádit v bikeparku, je gravel kolo právě pro vás.

 


Hardtail

Klasický hardtail je snad nejoblíbenějším typem kola u nás a své prvenství si drží již řadu let. A není se čemu divit. Není pro něj problém město, nezpevněná cesta ani trail. Na rozdíl od svých celoodpružených sourozenců jsou hardtaily daleko univerzálnější, zaměřené jsou spíše na středně těžký terén a především výkon.

Právě zaměření na výkon v terénu je největší předností, a zároveň nevýhodou hardtailu. Díky geometrii přizpůsobené jízdě po překážkách, odpružené vidlici a širokým plášťům s výrazným vzorkem si užijete jízdu po kořenech i kamenech, zábavu na XC trasách, v bikeparku nebo silové výstupy nahoru po horských stezkách, po kterých se můžete odměnit adrenalinovou jízdou dolů.

 

 

Problém nastane, když s ním vyrazíte na silnici. I když jsou hardtaily lehčí než fully, stále na nich budete při jízdě na asfaltu zbytečně ztrácet energii a jízdu si prostě neužijete tak dobře jako na gravelu či silničce.

Kdy tedy zvolit hardtail? Pokud se chcete na kole pohybovat i po městě a dojíždět do práce, ale vaší jasnou prioritou je jízda po překážkách ve středně náročném terénu v lesích, horách či v bikeparku, nebo se rádi vydáte na odpolední cyklovýlet s rodinou či přáteli a delší jízda po asfaltu se vám příčí, volte hardtail.

 


Jak se rozhodnout?

Oba typy kol mají blízko k jízdě v terénu i k jisté univerzálnosti. Výběr je nakonec poměrně jednoduchý – čím více vás láká jízda v náročném terénu a výkon v divočině, tím spíše zvolte hardtail. Je odolnější, má vyšší zdvih, odpruženou přední vidlici, silnější, členitější pláště a jistější úchop, který vám zaručí sebejistotu i v adrenalinovějších situacích.

 

 

Čím více vás táhne švih nejen na asfaltu či nekonečné dálavy při bikepackingové výpravě, tím spíše osedlejte gravel. Je lehčí, rychlejší a více přizpůsobený delším trasám. Navíc dostává výkon silniček za hranice asfaltu – na štěrkové, polní i lesní cesty, kde neztrácí výkon ani sebejistotu. Nehledě na to je ideální pro celoroční trénink a v zimě na něj relativně často přecházejí i profi cyklisté a bikeři. V lese získáte techniku, na silnici doplníte kardio.

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.