6. 3. 2023

Patka rámu. K čemu slouží, jak se o ni starat a jak ji vyměnit

Pro ostříleného bikera samozřejmost, pro běžného cyklistu komponent často unikající pozornosti. Koncovka rámu – patka. Nenápadný díl nacházející se v zadní části kola, kde slouží nejen k přichycení přehazovačky na rám, ale také k jejich ochraně. Víte, jak se o patku starat, jak poznat, že už nefunguje správně a jak a kdy ji případně vyměnit?

 

Co je to patka a k čemu slouží?

Patka je drobný komponent mnohdy specifického tvaru vyrobený z hliníku. Konstruován je tak, aby se při nehodě deformoval – ohnul či rovnou zlomil. Díky tomu dokáže dobře absorbovat nárazy, čímž chrání před poškozením měnič i rám. Jeho nevýhodou je však častokrát přílišná citlivost a ohnout jej můžete i při převozu autem či špatnou manipulací s kolem – například nešetrným položením na stranu, kde se nachází přehazovačka.
 

 

Jak poznat ohnutou patku?

Ohnutou patku poznáte několika způsoby. Pokud došlo k výraznému nárazu, můžete rozeznat, že něco není v pořádku už pouhým pohledem. Patka bude pravděpodobně ohnutá směrem dovnitř, méně častěji bývá vyhnutá směrem ven.

Zpravidla ale její ohnutí není viditelné pouhým okem. Poznáte jej při řazení, a to tak, že:

 

1. Řetěz vám na kazetě chvíli skáče, než přeskočí.
2. Přehazovačka vám řadí dobře pouze v jedné polovině kazety.
3. Převody vám skáčou špatně jedním směrem, ať už nahoru či dolů.


Ačkoliv může všechny uvedené neduhy způsobit také špatně seřízená přehazovačka, je třeba nejdříve zkontrolovat patku a následně se pustit do seřizování ostatního. Zjistíte-li však, že patka je ohnutá, máte dvě možnosti: narovnat ji nebo rovnou vyměnit.

 

Jak narovnat ohnutou patku rámu?

Na ohnutou patku rámu nezřídka přijdete během jízdy, většinou po karambolu na kole – bývá častým následkem pádu na stranu přehazovačky. V žádném případě se nesnažte narovnat ji hned na místě. Přestože to není s jistou dávkou opatrnosti nemožné, pravděpodobněji ji v rukou ještě více deformujete nebo rovnou zlomíte. Kolo by pak bylo nepojízdné. Ve většině případů zvládnete dorazit zpět domů, na hotel či do tábořiště. Tam ji můžete vyměnit nebo narovnat.

K rovnání patky rámu slouží speciální nástroj, pomocí kterého ji dokážete narovnat a namontovat do roviny s ráfkem, tedy do žádoucí pozice. V případě, že je patka ohnutá příliš, pravděpodobně při rovnání praskne. Pokud nástroj na rovnání patek nemáte, vyhledejte nejbližší servis, nebo ji rovnou vyměňte.

 

Jak vyměnit ohnutou patku rámu?

Výměna ohnuté patky není žádnou složitou operací. Potřebujete na ni pouze imbusový klíč, novou patku, pár minut času a trochu zručnosti. Zvládnete to v 5 krocích:

 

1. Vymontujte zadní kolo a měnič z patky.

   

 

2. Vyšroubujte šrouby držící patku k rámu a vyjměte ji.

   

 

3. Namontujte na rám novou patku a následně měnič

   

 

4. Namontujte zadní kolo zpět

 

5. Zkontrolujte nastavení stavěcích šroubů i řazení měniče.

 

Jakou patku použít?

Orientovat se v nepřeberném množství typů patek je nezřídka nadlidský úkol. Vybírat byste ji měli vždy tak, aby byla kompatibilní s modelem rámu, který používáte. V našem e-shopu naleznete ve specifikacích každého modelu jízdního kola označení konkrétní patky, která je s ním kompatibilní a naopak – u každé patky naleznete označení kola, ke kterému je vhodná. Nemůžete se tak splést.

 

 

Proč si pořídit náhradní patku?

Vlastnit a vozit s sebou v brašně náhradní patku je pro řadu cyklistů i bikerů standard. Zejména při divoké jízdě po lesních stezkách se stává, že koncovku rámu ohnete. Není nic horšího, než když ji poškodíte na začátku parádní cyklodovolené či na delší bikepackingové výpravě. Pokud tedy u sebe nemáte patku náhradní. V tom případě ji vyměníte a jedete dál. Protože se nejedná o cenově, prostorově ani váhově náročnou investici, vyplatí se náhradní patku vozit. Neváhejte si ji pořídit – lepší ji vozit a nepoužít, než potřebovat a nemít.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.