1. 6. 2022

Jak vybrat správnou sedačku na kolo?

 

S příchodem potomka začne každý vášnivý cyklista řešit krom starostí běžného rodiče taky zásadní otázku – jak budu se svou ratolestí jezdit na kole? Naštěstí se nabízí hned dvě možnosti. Nejen pro ty nejmenší jsou určeny vozíky za kolo, o kterých jsme psali v minulém článku. Pro starší děti pak existuje i druhé řešení – sedačka. Na trhu je jich nepřeberné množství. Pojďme se společně podívat, jak vybrat tu pravou.

 

 

Bezpečnost


V první řadě vás jistě zajímá bezpečnost vašich dětí. Tu zaručuje bezpečnostní certifikát. Poohlédněte se především po sedačkách, které splňují evropské bezpečnostní normy, zejména tu s označením EN 14344. Mezi nejbezpečnější dětské sedačky na kolo obecně patří ty od firmy HAMAX.

Bezpečnostní třída pak poukazuje na nosnost konkrétní sedačky. Označení C15 nesou sedačky s nosností 9–15 kg. Sedačky A15 mají nosnost totožnou, ale mají jinou výšku opěradla i bočnic. Pro starší caparty je určena sedačka s označením A22 s nosností 9–22 kg.

Bezpečí zvyšuje 3 či 5 bodový pás. Při výběru dbejte na to, aby byl dobře ovladatelný, a aby jej váš malý raubíř nemohl sám rozepnout.

Kvalitní polstrování, opěrky na nohy (mnohdy také s bezpečnostními pásy) by měly být samozřejmostí, ideální jsou i opěrky na ruce.

 

     

 

Věk


Kdy je vhodná doba usadit potomka do sedačky? Vlastně si to rozhodne sám. Ve chvíli, kdy je schopen sám sedět a držet zpříma hlavu, zvládne i jízdu v sedačce. Obecně se tak stane v 9–12 měsíci.

 

Umístění


Dětské sedačky lze na kolo umístit na dvě základní místavpředu a vzadu. Obě mají své výhody i nevýhody.

 

Přední sedačka


Z obou variant se jedná o tu méně vhodnou a spíše sporadicky užívanou. Ačkoliv máte takto svého potomka stále pod dohledem, není umístění vpředu pohodlné ani vám, ani jemu. Díky pozornosti upjaté na vaši ratolest se plně nevěnujete jízdě, máte zhoršenou viditelnost a s kolem se vám hůře manipuluje.

Kvůli nižšímu sedadlu je dítěti jízda vpředu méně pohodlná a nemá žádnou ochranu před počasím.

 

     

 

Zadní sedačka


Zadní sedačka je bezpečnější, pohodlnější, a zvládnete s ní i delší projížďky na kole. Vaše ratolest je lépe chráněna před rozmary počasí či hmyzem. Její nevýhodou je nízký kontakt, který s potomkem budete mít, ale na druhou stranu se budete lépe soustředit na jízdu a upřímně – pročistíte si hlavu.

Určeny jsou především pro starší a samostatnější děti, které vydrží chvíli bez dozoru.

 

Uchycení


Dětské sedačky na kolo nabízejí tři možnosti uchycení v závislosti na jejich typu.

 

Rámová


Toto uchycení je vyhrazeno pro přední sedačky a v řadě případů jej nelze využít. Vhodné je spíše pro některá trekingová a krosová kola, která bývají větší.

 

Samonosná


U tohoto typu lze využít vlastní uchycení sedačky, které připevníte na rámovou trubku. Na její zadní část umístíte držák, do kterého sedačku následně usadíte.

Samonosnou sedačku můžete z držáku kdykoliv odstranit či lehce vrátit zpět. Jejich další skvělou výhodou je dobré odpružení, díky kterému není malý pasažér vystaven zásadnějším otřesům.

 

Na nosič


Oblíbený a jednoduchý způsob upevnění dětské sedačky na kolo. Bývá nejuniverzálnější ze všech typů a lze jej použít v kombinaci s téměř každým kolem. Připevňuje se pomocí speciálního mechanizmu. Stejně jako u samonosné sedačky je i tuto možné kdykoliv z kola odejmout.

 

 

Nasednout a hurá do přírody


Nebo alespoň na nákup. Potřebné informace k pořízení sedačky již máte, tak neváhejte a vyrazte se svým potomkem ven. A že vám k sedačce chybí kolo? Nevadí, nikdy není pozdě začít. Kopec zábavy na rodinném výletě si užijete i se základním krosovým kolem.

Jestliže jste alespoň trochu sportovně nalazení a máte rádi fitness, podívejte se například na kolo PELLS Crono Pro W, které je spolehlivým společníkem na rekreační či kondiční jízdu, dojíždění do práce i na nákup. V kombinaci s dětskou sedačkou HAMAX Smiley se bude jednat o ideální dopravní prostředek, zdroj zábavy i sportu pro vás i vaši ratolest. Tak na co ještě čekáte?

 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.