19. 4. 2024

Jak vybrat kolo a doplňky pro děti

Děti pořád sledují nás dospělé a mnohdy je jejich snem mít stejné kolo jako rodiče, jen ve zmenšené verzi. Tento systém ale platí opravdu jen v dětských očích, protože nejmenší mají jiné potřeby pro pohodlnou jízdu a my jim chceme začátky zpříjemnit. Dětská kola Pells nabízíme ve dvou velikostech, 20" a 24". Připravili jsme několik bodů, které vám pomůžou se zorientovat a vybrat správné kolo pro své dítě.

 

Správná velikost dětského kola

U dětských kol se rozlišuje velikost podle průměru ráfků. Na přiložené tabulce najdete orientační rozdělení, nejlepší je ale vyzkoušet všechno naživo. Kvalitně navržené rámy jsou totiž udělané tak, aby univerzálně sedly a může se stát, že dravější mladý jezdec určité výšky zvládne větší kola, na kterých se mu bude jezdit pohodlněji v terénu. Na menších kolech se bude zase méně zkušeným lépe manévrovat na cyklostezkách.

Jednoduše posaďte dítě na kolo a pozorujte, jak si na chodníku před prodejnou za řídítky počíná. Jakmile najdete vhodnou pozici sedla, neusněte na vavřínech – některé děti tak rychle rostou, že budete muset vytahovat sedlovku klidně několikrát za sezónu.

Velikost kola Věk dítěte Výška dítěte
20" 4-7 let 115-125 cm
24" 6-9 let 125-135 cm

Které komponenty jsou nejlepší?

Dětem musí být přizpůsobené i další komponenty, jako třeba řazení. Přesvědčte se, že ho dokáží svými malými prsty ovládat. Pro menší je ideální otočné řazení na rukojeti, kterému se říká Grip Shift – to najdete na 20" modelech Pells. Starší mají větší a silnější prsty. proto se pro ně více hodí páčkové řazení, které najdete na 24" modelech. To samé platí i pro brzdy, které jsou u kol pro nejmenší řešené šlápnutím do pedálů v opačném směru. Na všech modelech Pells aktuálně najdete klasické ráfkové brzdy vpředu i vzadu. Děti je ovládají páčkami, které jsou vždy na dosah. Jednoduchou korekci v jejich pozici vám provedou na prodejně, nebo ji zvládnete klidně sami doma rychlým povolením šroubu na objímce.

Myslete na váhu - neměla by být příliš vysoká

Velmi důležitá je u dětského kola váha – ta totiž nesmí být zbytečně vysoká, na druhou stranu ale nebývá kolo osazené komponenty, které se používají na ty nejlepší závodní biky a vyrábí se z ultralehkých materiálů. Při výběru můžete vynechat některé věci, které my dospělí bereme jako samozřejmost, pro děti jsou ale zbytečné. Třeba jako odpružená vidlice - tu ocení pouze starší s vyšší váhou, kterým přijde vhod při přejezdu větších nerovností a její použití tak bude dávat smysl. Pokud váží dítě málo, ani v těžším terénu ji nezvládne propružit. Menším dětem stačí širší pláště, se kterými provedou kolo s jistotou i po kamení. Krásně si můžete hrát s jejich nahuštěním, tak jako to dělají závodníci světového poháru i mnozí hobby jezdci. Na různé tlaky mohou zkrátka jezdit i malí. Absence odpružené vidlice u dětského kola se opravdu nebojte, ušetříte tím na váze.

Vyhrajte si také s doplňky

Cyklistické doplňky pro děti rozeznáte lehce - design je velmi hravý a některé části jsou zjednodušené, vždy by měly ale vašemu dítěti perfektně padnout. To platí primárně pro přilbu, která nesmí sjíždět k zátylku nebo být zase moc malá a nepokrývat celou hlavu. Pevné usazení vždy dokončete utažením řemínku – mezi něj a bradu by měly jít vsunout dva prsty. Tak poznáte, že je helma ideálně zafixovaná. Dětské rukavice jsou skvělé pro prevenci odřenin, děti se s nimi navíc cítí jako opravdoví bikeři. Funkční oblečení ocení děti jak v horku, tak v chladnějších podmínkách – v zimě vrstvěte stejně, jako to děláte u sebe. Výhoda cyklistického oblečení je, že při vývoji myslí výrobci na bezpečnost a používají kontrastní barvy s reflexními prvky. Mnozí rodiče vypouštějí své děti na silnice výhradně se zapnutou blikačkou i ve dne, tento trend rozšířili zkušení jezdci na silničních kolech, kteří najezdí ročně tisíce kilometrů.

Poslední vychytávkou pro dětská kola je kryt přehazovačky. Jedná se o kovovou klec, která chrání přehazovačku při pokládání na zem – děti totiž většinou ještě nemají v péči o kolo osvojené ty správné návyky a když je nikdo nevidí, chovají se ke svým strojům nešetrně. Použitím této součástky předejdete zbytečným nákladům na opravu nebo výměnu přehazovačky.

Když si budou děti jízdu na kole užívat, zamilují si také ostatní sporty velmi rychle. Pojedou s vámi na delší a delší projížďky, na kterých jim budete dělat společnost vy s jejich skvěle padnoucím kolem a ostatními doplňky. Tak pojďme dětem ukázat, že sport je hlavně o zábavě.