1. 6. 2023

Jak vybrat horské kolo?

Výběr nového horského kola není nijak náročný. Stačí vědět, na co chcete kolo používat, jak často chcete jezdit a kolik chcete investovat. Žádná věda.

 

 

K čemu slouží horské kolo?

MTB jsou kola speciálně vyvinutá pro jízdu po nezpevněných komunikacích a v terénu. Navržena jsou tak, aby byla lehce ovladatelná a odolná. Mají menší, bytelnější rám a jejich střed je položen výše, což napomáhá lepšímu průjezdu terénem. Kola mají široké pláště, které tlumí nárazy a poskytují vysokou přilnavost na nerovném či kluzkém povrchu. Jejich standardně vyráběné velikosti jsou 26”, 27,5” a v Evropě velmi oblíbených 29”. U naprosté většiny biků je dnes standardem odpružení, a to buď přední vidlice, nebo přední vidlice i zadní stavby. Stále častěji se setkáváme s teleskopickou sedlovkou.

 

 

Díky těmto vlastnostem a vybavení jsou horská kola v terénu neporazitelná, na druhou stranu nejsou příliš vhodná pro delší jízdu na zpevněných komunikacích – jejich vyšší hmotnost, pláště s valivým odporem či vzpřímenější neaerodynamický posed dělají jízdu po silnici celkově nepohodlnou a oproti silničním kolům výrazněji pomalou.

Samozřejmě v tomto ohledu záleží na typu horského kola a jeho obutí. Například XC kola jsou značně univerzálnější v porovnání s trailovýmy, All Mountain či Enduro modely, nicméně zajímá-li vás více rychlá jízda po silnici či výkon na šotolině, vybírejte raději mezi silničními či gravel modely.

 

   


Hardtail nebo full?

Jedno z prvních rozhodnutí, které budete muset udělat, je vybrat si mezi kolem s pevnou nebo odpruženou zadní stavbou.

 

Hardtail

Kola s pevnou zadní stavbou mají odpruženou pouze vidlici. Díky tomu jsou univerzálnější, lehčí a také levnější. Vhodné jsou zejména na výkonnostní jízdu ve středně těžkém terénu, kde si užijete členitost povrchu se silově zaměřenými stoupáky, nebo zábavu na trailu či v bikeparku.

V levnější kategori se pak jedná o ideální univerzální kolo, se kterým zvládnete pohyb po městě, rodinný cyklovýlet po okolí nebo doplňkový kondiční trénink jiných sportovních disciplín.

 

 

Full

Celopéra mají kromě vidlice odpruženou také zadní stavbu. Jsou tedy o něco těžší než hardtaily, jejich cena je obecně vyšší a klesá také univerzálnost jejich využití. Jsou však naprosto dokonalé v tom, na co jsou určenéjízdu v opravdu náročném terénu. Díky odpružení zůstávají více v kontaktu s povrchem, a proto nabízí vysokou efektivitu při jízdě technicky náročnou trasou. Poskytují větší pohodlí a v neposlední řadě jsou neocenitelnými společníky při adrenalinových sjezdech plných překážek a skoků na trailech i bikeparcích.

 


Velikost kol

Výběr velikosti kol sice nepředstavuje zásadní dilema, nicméně je dobré věnovat mu pozornost. S dříve oblíbeným průměrem 26“ se už téměř nesetkáváme vyjma juniorských modelů. Volit budete nejčastěji mezi rozměrem 27,5” a 29”.

27,5” kola jsou agilnější, hravější, rychleji akcelerují a obecně jsou používány u kol určených k techničtějšímu stylu jízdy jako je sjezd nebo freeride. Nicméně sdílejí osud se svými 26” modely a řada výrobců už s nimi standardně osazuje téměř výhradně pouze dětské a juniorské modely, popřípadě kola určená pro jezdce výrazně malého vzrůstu.

U ostatních disciplín hrají v současné době prim velmi oblíbená 29” kola; lépe překonávají překážky, lépe drží rychlost, díky větší trakci lépe stoupají. A rozhodně nejsou určené pouze pro vysoké jezdce. Úspěšně se používají i u menších rámů jejichž geometrie s nimi počítá, stejně jako u dámských modelů.

 

Občasná zábava nebo životní styl?

Nejdůležitější otázka, kterou byste si měli položit. Na jejím základě si budete vybírat nejen typ, ale také cenovou kategorii vašeho nového MTB.

Chcete-li jen občas doplnit trénink, vyjet si s rodinou na výlet či dojíždět do práce, nevyplatí se vám investovat do top modelů. Základní horská kola typu Razzer vám budou vyhovovat svou univerzálností, pohodlnou geometrií se vzpřímenějším posedem, adekvátní spolehlivou výbavou a odpovídající cenou.

 

 

Pokud naopak cítíte, že kolo je váš budoucí životní styl, neváhejte investovat. Chcete-li jezdit spíše na výkon a zůstat univerzálnější, doporučujeme hardtail z řady Duke. Nabízí sportovní posed, lepší vybavení i karbonové rámy. Díky nim je kolo lehčí, agilnější a nemusíte se stydět vyrazit s ním i na lokální závody. Odvede tam skvělou práci.

 

 

Jestliže chcete zažít adrenalinovou zábavu nebo pilovat jezdecké umění na technických pasážích trailů a zároveň vyznáváte minimalismus, sáhněte po hardtailu Root. Tento bike inspirovaný samotnými kořeny horské cyklistiky definuje jednoduchost, odolnost a účinnost původních MTB, která je kombinovaná s moderní geometrií i vybavením. Maximálně jednoduchý stroj s maximální účinností na trailech i v bikeparku.

 

 

Láká-li vás výkon v náročném terénu s výraznými technickými pasážemi a zároveň neplánujete pravidelně jezdit na kole dlouhé trasy po zpevněných cestách, sáhněte po celopéru - Duke FS je perfektním strojem pro ty nejtěžší Cross Country/Maraton tratě, ale neztratí se ani na singletrailu.

 

 

Naopak nikdy nekončící zábavu při divočejším sjezdu i technické jízdě na trailu či v bikeparku zažijete na fullech Tarpan, které jsou k tomu určené.

 


Nejlepší způsob, jak vybrat nové horské kolo

Nejlepší způsob, jak si vybrat nové horské kolo je však nakonec stejně jen jeden - vyzkoušet si jej. Nevadí, pokud stále váháte nad tím, jestli zvolit celoodpružený bike, hardtail, specializovanější nebo univerzálnější model. Přijďte nezávazně k nám na prodejnu. Všichni naši prodavači i technici jsou duší i srdcem bikeři a rádi vám s výběrem pomohou.
 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.