16. 4. 2024

Jak vybírat dámské kolo aneb (ne)existují kola speciálně pro ženy

Znáte to dobře samy. Krém vyvinutý pro citlivou ženskou pleť, šampón pro jedinečnou strukturu ženského vlasu, jogurt s aktivními kulturami pro jemný ženský žaludek, voda s nula kaloriemi pro ženu s bohyní uvnitř. Jízdní kolo speciálně vyvinuté pro specifické potřeby cyklistek. Jaké jsou ale ony specifické potřeby cyklistek? Existují vůbec reálné rozdíly mezi dámským a pánským kolem? A jestli ne, jaké kolo pak máte vybrat?

 

Bajkerky jsou z Venuše, bajkeři z Marsu

Anatomicky se muži a ženy samozřejmě liší. Muži jsou průměrně vyšší, těžší, mají více svalové hmoty, širší ramena, užší boky apod. Tyto rozdíly však nehrají sebemenší roli při výběru velikosti kola, respektive rámu. Pokud totiž máte užší ramena, pravděpodobně se vám lépe pojede na užších řídítkách, vaše širší pánev zřejmě ocení o něco širší sedlo a vaše citlivé dlaně možná sáhnou po měkčím gripu. Ale stále je řeč o doplňcích a osobních preferencích pohodlí než o reálné anatomické potřebě přizpůsobovat úhly, délky a tvar rámu. Teď vám prozradíme jedno velké tajemství: geometrie rámu s pohlavím nesouvisí, speciální dámská geometrie neexistuje a vše je jen a jen o správném výběru velikostí, doplňku a ano, barvy. Vše ostatní je jen o tom, nakolik chcete jezdit sportovně nebo pohodlně. A je to venku. Právě jsme to marketingovým oddělením největších světových výrobců pěkně zavařili.

Když poměříte stejně vysoké ženy a muže, zjistíte, že univerzálně platné rozdíly v délce nohou, rukou a trupu prakticky nenajdete a rozdíly jsou mezi lidmi napříč pohlavími. Dva stejně vysocí chlapi budou mít zkrátka jinak dlouhé nohy a neznamená to, že stejně vysoké holky budou mít nohy kratší nebo delší. Reálně se tak vše se tak točí okolo vaší výšky a míry pohodlí, kterou od kola očekáváte. Velmi důležité je pak samotné nastavení kola, kdy povolením a utažením pár šroubků dokážete s posedem udělat divy.

Závodnice nebo paní radová?

Nejdůležitější je rozmyslet se, jaké kolo vlastně potřebujete. Jestli chcete závodit, nebo se pohodlně projíždět po cyklostezce v Amsterodamu. Protože na světový pohár horských kol nevyjedete na treku s proutěným košíkem a stejně tak karbonový závodní speciál se nebude hodit na víkendovou projížďku na farmářské trhy pro zeleninu. Podívejme se tedy na kategorie „dámských“ kol:

Horská 29“ kola:

29 horské kolo Pells

Devětadvacítky v současnosti kralují cyklistickému trhu. A nutno říct, že po právu. Průměr ráfků je stejný, jako u krosového kola, 29“ horák je tedy velmi rychlý. Díky širším plášťům je jízda na tomto kole výrazně jistější v každém terénu a pohodlnější mimo cesty. Na silnici vás bude širší plášť s hrubším vzorkem lehce zpomalovat, ale pokud budete jezdit, byť jen 50:50 silnice a terén, vyplatí se vám horská devětadvacítka. Dříve se tvrdilo, že velký průměr kol je na škodu obratnosti a ovladatelnosti kola, ale i tento názor už patří minulosti. Výhoda rychlosti smazává jakékoliv domnělé mínusy většího průměru kol. U 29“ očekávejte sportovnější posed. Nabídku našich 29" horských kol najdete zde.

 

Horská 27,5“ kola

Rozměr kol 27,5“ dnes patří spíše do okrajové pozornosti cyklistek. Hodí se ovšem pro cyklistky okrajové vzrůstem a věkem. Jak jsme si vysvětlili výše, není proč se bát 29“ a menší kola 27,5“ jsou tak vhodné především pro nevysoké cyklistky nebo děti. Máte-li 165 cm a více, sáhněte určitě po 29“. Posed na 27,5“ kole bude oproti 29“ vzhledem k délce rámu spíše pohodlnější.

Silniční kola

silniční kolo červené pells

Milujete rychlost. Ráda se na kole zapotíte, baví vás překonávat sebe sama, kopce jsou pro vás výzvou. Chcete jen nazout tretry a během hodinky mít svůj denní výdej kalorií za sebou? Sáhněte po silničním kole. Nic lehčího, rychlejšího a na silnici zábavnějšího nenajdete. Že nemáte zkušenost s berany? Ale jděte, dva krátké švihy a zjistíte, jak skvěle si díky variabilitě úchopu vaše ruce odpočnou. Určitě oceníte kotoučové brzdy, díky kterým vás nebudou bolet ruce ani při sjezdech z alpských sedel. Pozor, silničky jsou těžce návykové. Nabídku našich silničních kol najdete zde.

 

Fitness kola

fitness kolo pells modré

Kategorie fitness kol stojí na hranici silničního a krosového kola – z obou si bere to nejlepší. Od silniček zdědilo rychlost a výkon na asfaltu, od krosu má naopak slušnou míru pohodlí a lepší schopnosti mimo silnice. Rovná řídítka, klasické brzdy, ale převody do rychla. Ideální kolo pro kondiční jízdu, každodenní dojíždění do práce i jako kolo, které vezmete na putování Toskánskem. Nabídku našich fitness kol najdete zde

 

Kros, cross nebo hybrid bike

cross pells modrý

Jde o odlehčené trekové kolo. Velikost kol je stejná, jako u trekingu, ale nenajdete zde „zbytečnosti“ typu blatníků, nosiče, stojánku, dynama apod. Jde o hodně univerzální kolo, které vám bude nejvíce vyhovovat, pokud se pohybujete převážně po cyklostezkách, zpevněných cestách a sem tam zavítáte na polňačku nebo do lesa. Na asfaltu bude krosové kolo rychlé a pohodlné, v terénu budete muset jezdit hodně opatrně a kolu bude scházet jistota. Nabídku našich krosových kol najdete zde.

 

Treková kola

trekové kolo pells

Plně vybavené kolo na dojíždění do práce a do školy, na dlouhé výlety s brašnami a na vícedenní cykloturistiku se stanem a spacákem. Stačí nasadit přilbu a můžete vyrazit počasí-nepočasí – máte přece blatníky. Nehodí se do terénu, i na rozbité polňačce bude lepší jít pěšky. Nabídku našich trekových kol najdete zde.

 

Elektrokola

horské elektrokolo pells

Elektrokolo si vyberete tehdy, když chcete dojet dál a rychleji a chcete u toho šetřit svoji drahocennou energii. Tato kola obecně stavíme více do pohodlna, vybírejte tak opravdu podle své výšky, barevných preferencí a sympatií. Všechny motory, baterie i další vybavení na svá kola montujeme ne podle ceny, ale podle kvality a funkčnosti. Zkrátka nemůžete sáhnout vedle. Nabídku našich elektrokol najdete zde.

 

Výbava nad zlato?

Co vlastně je u kola důležité? Často slýcháme věty typu: „kolega v práci, který hodně jezdí na kole, říkal, že krosové kolo si kupovat nemám“, „..že kolo musí stát aspoň 40, jinak to není kolo“  „..že přehazovačka musí být XT, jinak to nefunguje.“ Kolegové to pravděpodobně myslí dobře, ale spoléhejte se na svůj zdravý rozum. Kdybychom totiž kolegům, čistě hypoteticky, zavázali oči a posadili je na různá kola, nepoznají významněji rozdíly mezi řazením, měničem apod. Co ale poznáte sama velmi snadno, je, jak se kolo ovládá, jak se na něm cítíte a jestli se vám líbí.

Důležité je i jak často budete muset řadit a hlídat, jestli máte správě zařazeno. Abychom vám řazení ulehčili, na nejvyšší modely dáváme pouze jednopřevodník, na střední třídu pak dvoupřevodník. Čím méně řazení, tím lépe. I závodníci jezdí na 12rychlostních systémech, a to jezdí kopce pro běžné smrtelníky nesjízdné. U všech našich kol pak najdete kvalitní kotoučové brzdy, díky kterým zastavíte jedním prstem i za mokra, vzduchové odpružení, které nastavíte přesně podle své hmotnosti a doplňky, které testujeme sami na sobě. Zeptejte se na to na chatu naší kolegyně Evy ;-) Ta mimochodem jezdí na „pánském“ Tarpanu. Ale vy už víte, že dámský a pánský v podstatě neexistuje. Existují jenom dámské doplňky a barvy.

 

Sečteno a podtrženo

Vybírejte v první řadě podle toho, jak často a k jakému účelu budete kolo potřebovat. Jakmile si ujasníte tuto základní věc, výběr dámského kola už pak bude jen a jen radost a podstatně se vám zúží počet modelů. Zvažte, jestli budete jezdit po silnici, nebo spíše mimo asfalt, jak často budete chtít jezdit, jestli vyzkoušíte své první závody (to jednohlasně doporučujeme!), jestli je pro vás důležitější výkon nebo pohodlí. Těšíme se, až se potkáme na kole!