Jak vybavit kolo na zimu?

22. 2. 2021

Hodně cyklistů jezdí i v zimním období, ať už dojíždějí do práce, nebo jen pracují na své fyzické kondici. Jak si svá kola upravují, aby vydržela dlouhé kilometry ve ztížených podmínkách? Pojďme to zjistit a inspirovat vás k tomu, že se projedete i mimo hlavní sezónu. O oblečení jsme psali už v minulém díle našich zimních článků, dnes to bude přímo o vybavení vašeho jízdního kola – o blatnících.

Kde jsou moje blatníky?

Zimní období je bohaté na dešťové a sněhové srážky, takže jsou silnice často mokré. A nejen silnice, vždyť všechny nás láká terén v lesích i na polích. Tak své kolo vybavte blatníky, které vás ochrání před stříkající vodou a odletujícím blátem.

 

Blatníky, které namontujete bez nářadí

Šikovné chrániče jsou takové, které můžete z kola během chvilky sundat a šetřit tak hmotnost a svoji pověst, pokud máte v partě cyklisty, kteří blatníky přisuzují jen na stará dámská kola a dětské modely. Jenže když si užijete projížďku pěkně v suchu, nakonec se smějete vy. Tyhle modely jsou také praktické díky tomu, že je můžete nasadit i těsně před vyjetím, když se změní počasí.

 

Festovní řešení blatníků pro horská i krosová kola nabízí německá firma SKS. Jejich zadní a přední modely jsou velmi praktické a některé mají na konci gumovou lopatku, takže fungují i ve vysoké rychlosti. Zároveň jsou všechny ohebné a vydrží i hrubé zacházení. Sedí na kola s průměrem 28" i 29".

 

Blatníky, které jsou přidělané napevno

Jak už jsme psali v úvodu článku, spousta z vás dojíždí na kole do práce a trénujete na svých speciálech pro zimní provoz. Ty mají starší a těžší komponenty spolu s robustním rámem, protože si je sportovci staví tak, aby kolo hodně vydrželo a často využívají starší díly ze svých hlavních perfektně vyladěných kol. O to více ale můžete na „zimáku“ potrénovat a udržet se ve formě. Tak si na něj pořiďte neprůstřelný set blatníků SKS pro kola o průměru 28". Vlezou se na krosová kola i na některé modely silničních. Vzpěry blatníků přimontujete do navářek na rámu a zajistíte tak, že vám nebudou klepat o pláště.

 

Problém na cestě? Nenechte se zaskočit

Blatníky jsou na jízdních kolech různě připevněné, na výjezdu se tedy můžou uvolnit. Proto je rozumné vozit v brašně malou sadu nářadí, se kterou utáhnete většinu šroubů. V nabídce Pells najdete šikovný multiklíč Multitool RED, který obsahuje i nýtovač na řetězy. Když u své výbavy hrajete na styl, rozhodně nepřehlédněte celokovový model FLAT z velmi tvrdé nerezové slitiny, dodáváme ho s praktickým koženkovým pouzdrem. A zrovna teď je na našem e-shopu ve slevě.