24. 8. 2021

Jak vybavit dítě na cestu do školy na kole?

Jízda na kole se během posledních let dostala mezi nejoblíbenější možnosti transportu. Z hlediska vývoje, pohyb je pro děti nesmírně důležitý, zlepšuje fyzickou a psychickou kondici ale také rozvíjí pohybové vlastnosti. Zaměřme se tedy na bezpečný pohyb na cestě do školy. Co všechno by měla obsahovat základní výbava, aby váš malý školák bez problémů dorazil do cíle?

 

Základní výbava

Helma

Mezi nejdůležitější součásti výbavy patří jednoznačně cyklistická helma, která je povinná pro děti do 18 let. Vybrat správnou helmu není žádná věda, jednoduše změříte obvod hlavy a můžete vybírat. Je ale vhodné zaměřit se i na odvětrávání a hmotnost. 

Helma pro nejmenší cyklisty PELLS Bug je vyráběna ve výrazných barvách a díky odolné plastové skořepině dává helmě maximální tuhost a bezpečí. Má 28 otvorů pro dokonalé odvětrávání a upínací mechanismus na kolečko pro snadnou manipulaci. Pokud váš malý cyklista hledá již něco designově dospělejšího, dětská helma PELLS Wasp je to pravé. Je navržena stejně jako helma pro dospělé a je dostupná v několika barevných variacích. Tento typ má 17 ventilačních otvorů a měkké a pohodlné výstelky, které lze vyjmout a vyprat.

PELLS Bug PELLS Wasp

 

NÁŠ TIP: Nezapomeňte ani na zámek, zvonek, světla a odrazky na kole.

 

Reflexní prvky a světla

Bezpečnost malého cyklisty by měla být na prvním místě. Je důležité ho tedy vybavit oblečením s reflexními prvky, či klasickými náramky, které odráží světlo. Dále pak je nutné vybrat správné přední i zadní světlo s blikačkou. Klasické červené světlo PELLS Rubio 15 zajišťuje viditelnost v úhlu 220° a je tak nepostradatelnou součástí výbavy na kolo. Světlo navíc nabízí 4 funkce a vydrží až 25 hodin. Přední světlo PELLS Helio 80 se dá připevnit na helmu i řídítka. Světlo je bílé, má 4 funkce a světelný výkon 80 lumenů. Obě světla se dají nabít USB kabelem a konektor nabíjení je chráněn před vlhkem i nečistotami. Světlo je navíc součástí povinné výbavy za snížené viditelnosti.

 

PELLS Rubio 15 a PELLS Helio 80


 

Zvonky a zámky

Nabídka zvonků je poměrně obsáhlá tak proč nezvolit něco trochu originálnějšího? Značka KNOG přináší moderní verzi zvonku, se kterým bude váš malý školák zaručeně velmi dobře slyšet v širém okolí. KNOG Oi Classic je v limitovaných barvách jako je modrá, limetková či růžová a jednodušše se stane ozdobou každých řidítek.

Jednoduché a kvalitně zpracované zámky nabízí firma KRYPTONITE. Mezi vhodné typy pro děti patří KRYPTONITE Keeper 465, který je na klíč a je vyráběn ve více barvách. Díky tloušťce tvrzeného ocelového lanka zabrání rychlé krádeži, není zbytečně těžký a odolá jakémukoliv počasí. Při koupi je možná registrace v programu Key Safe, kdy v případě ztráty klíče je náhradní sada zdarma. Registrovat se můžete na webu Kryptonite.com.

 

Má už váš školák kolo?

Kritérií pro výběr kola je opravdu hodně, hlavně pro technicky založené typy. Je třeba ale zohlednit potřeby malých jezdců. Dětská kola se dělí primárně podle věku, ale samozřejmě musí být pohodlná, lehce ovladatelná a musí se svému uživateli líbit. Dítě by mělo dosáhnout na zem a řidítka by neměla být vysoko. Také si vyzkoušejte zda malý cyklista kolo sám zvládne zvednout ze země. Příliš velké kolo je pro ně hůře kontrolovatelné a těžké, takže si při výběru dejte záležet a zajděte si kolo vyzkoušet na prodejnu, kde vám s výběrem pomůžou zkušení cyklisté. Víte, jak správně nastavit dobrý posed na kole? 

Kola vhodná pro děti se dělí na: 

20”

Kola využijí děti od 6 do 9 let. Některé modely již mohou obsahovat plnou výbavu.

24”

Kola se řadí mezi juniorská a využijí je děti od 9 do 12 let

26”

Juniorská kola vhodná pro děti od 12 let

27,5”

Juniorská kola pro větší školáky, menší varianty kol pro dospělé


 

27,5“ kola

Značka PELLS je již známá v širokém okolí, od vzniku Razzer řady uběhlo 15 let, propracovanost rámu se ale stále zdokonaluje podle aktuálních trendů. Co se týče 27,5“ dětských kol, sezóna 2021 nabízí dva typy – PELLS Razzer Base 7 Junior a PELLS Razzer Comp 7 Junior pro větší školáky. Zatímco někoho zaujme v první řadě barevný rozdíl, někteří si všimnou i jiných rozdílů.

PELLS Razzer Base 7 Junior je vhodný pro cyklisty od cca 150 cm do cca 165 cm. Kolo je vhodné i do náročnějšího terénu, takže se školák může po cestě ze školy projet i lesními cestami, aniž by byl jakkoliv omezen. Kolo je hned do začátku vybaveno odrazkami, které jsou v povinné výbavě. Díky hliníkového rámu je kolo lehčí a technologie hydroformingové profilace trubek podporuje pohlcování vibrací a má pozitivní vliv na pohodlí při jízdě.


PELLS Razzer Comp 7 Junior je vyrobeno ve dvou velikostech rámu XS a S. XS je vhodné pro děti už od cca 145 cm do cca 155 cm a velikost S je až do cca 165cm. Tak jako Base 7 Junior se pyšní hliníkovým rámem. Je to vlastně menší varianta dospělého kola, takže vaši školáci můžou jezdit na zmenšeninách vašich kol. Ve výbavě jsou samozřejmě odrazky, kvalitní brzdy a pláště. Tento typ zaujme vzduchovou vidlicí, takže je jednoduché ji přizpůsobit nižší hmotnosti dítěte.

PELLS Razzer Base 7 Junior a PELLS Razzer Comp 7 Junior

Teď už je váš malý školák připraven na cesty. Správná výbava a velikost kola mu zaručeně pomůže dostat se do školy rychle a bezpečně. Pokud si nevíte s něčím rady, naši odborníci jsou vám stále k dispozici na našich prodejnách


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.