14. 4. 2021

Merino tričko Pells

Ovčí vlna patří spolu s čínským hedvábím a egyptským lnem k jednomu z nejstarších textilních materiálů. Tradiční vlněné materiály mají několik skvělých vlastností, které dosud žádné umělé vlákno nepřekonalo. Pojďme se tedy zaměřit na aspekty, kterými merino vlna obohacuje naše sportovní zážitky a zvyšuje tělesný komfort. Dnes nebudeme psát o huňatých svetrech, ale skvělé spodní vrstvě, kterou si oblékáme přímo na tělo pod ostatní oblečení.

 

Boom kouzelné vlny

Merino vlna je ryze přírodní materiál, který odvádí vlhkost od těla, reguluje tělesnou teplotu, je antibakteriální a omezuje tělesné pachy. Také chrání před UV zářením a hlavně – merino zadržuje vzduch a tím izoluje, i když je vlhké. Každé vlákno je zvlněné a elastické, což přináší jeho vysokou odolnost a dlouhou životnost. Díky pružnosti vlákna se vlněné oblečení nemačká.  Přírodní vlna je šetrná k životnímu prostředí a její produkce je založená na principu obnovitelných zdrojů.

 

Jak to vlastně funguje?

Princip je ve tvaru vlákna – umí změnit svou spirálovitou strukturu podle vnějších podmínek. Vodu odvádí vzlínáním přes hydrofobní části vlákna a uvolňuje ji ve formě páry ven do prostoru.

 

Skvěle izoluje i mokrá

Oblečení z merino vlny může nasát až 35 % svého objemu vlhkosti, aniž byste ji pocítili na těle. To je důvod, proč se ve vlně cítíte lépe a proč vás vlněné oblečení udržuje v teple. Merino vlákno odvádí pot pryč od těla. Jeho schopnost regulace tělesné teploty je pozvolnější, ale stálá. Když se namočí nebo propotí, stále „hřeje“, a dá tak oblečení čas znovu uschnout. Materiál zkrátka dobře zadržuje vzduch a izoluje, v zimě tedy udržuje vámi vyprodukované teplo a v létě mírně ochlazuje.

 

Svěžest a odolnost proti zápachu má svůj limit

Merino působí antibakteriálně, díky tomu začne být tričko cítit až po delší době, než na kterou jste zvyklí u běžných materiálů – to potvrzujeme i z vlastní zkušenosti. Často pomůže oblečení pořádně vyvětrat, což oceníte třeba při víkendovém pobytu na chatě s ostatními sportovci. Všichni ale moc dobře víme, že prát sportovní věci je zkrátka potřeba a ani vlna z horských ovcí nezaručí nepřetržitý provoz vašeho trička po dobu hlavní sezóny.

 

Funkční merino tričko Pells s dlouhým rukávem

  • složení 95 % merino vlna, 5 % elastan
  • gramáž 255 g/m2
  • velmi příjemný materiál, hebký na omak, díky elastanu pružný úplet

 

 

Všechny naše merino výrobky mají certifikát OEKO-TEX a pochází z České republiky.

 

 

Jak se o tričko z merina starat?

Merino vlna je přírodním materiálem a proto u ní může dojít při dlouhodobém nošení k částečnému vytahání. Nechejte oblečení jeden až dva dny odležet a vrátí se zase do původního tvaru, ideálně svůj oblíbený kousek také vyperte.

 

  • v pračce perte na jemný program určený pro vlnu
  • používejte výhradně prací prostředky určené pro vlnu
  • před praním obraťte prádlo naruby
  • nepoužívejte aviváž a jiná změkčovadla
  • při prvním praní perte prádlo samostatně, nebo se stejně barevnými oděvy
  • provádějte údržbu podle symbolů uvedených na cedulce

 

 

Merino je ideální volba pro dlouhodobé sportování ve všech podmínkách

Na delší aktivitu v náročnějších vnějších podmínkách doporučujeme rozhodně merino. Tepelný komfort vyžadujete při sportu i ve chvíli, kdy se hodně zahřejete, přitom zmoknete a následně se venku ochladí. Pokud na sobě budete mít merino Pells, skoro nic vás nebude limitovat a budete si moct naplno užívat výběhy do přírody, celodenní výlety na kole, nebo túry s batohem na zádech.