24. 1. 2024

Zimní trénink Łukasze Helizanowicze

Vyrážíte na kolo i v zimě? Co si oblékáte? Máte vůbec nějaké limity? A co nějaké ověřené triky, jak se udržet ve formě, když venku vládne sníh a bláto? Na tyto a další otázky jsme se zeptali našich ambasadorů Pells. Jako první přišel na řadu juniorský mistr MTB XCO 2019 a člen polské národní reprezentace Łukasz Helizanowicz, který loňskou sezonu odjezdil na fullu Pells Duke FS 1 a gravelu Pells Raw 3.

 

Ahoj Lukáši, jezdíš v zimě na kole? Preferuješ k zimnímu tréninku silnici, bajk nebo gravel? Anebo dáváš přednost trenažéru?

Ahoj, no jasně, na kole jezdím i v zimě a občas se účastním i závodů v cyklokrosu. Primárně využívám horské kolo, případě sednu na gravel. Trenažér rád nemám. Volím jej až jako poslední možnost, když není zbytí.

 

   

Foto: Instagram Łukasz Helizanowicz (@helimtb_xco)

 

Jakou máš hranici vyjetí? Jezdíš i v mínusu? V jakých nejextrémnějších zimních podmínkách jsi trénoval?

Venkovní trénink je moje denní rutina. Můj limit je -15 °C, takže při současných teplotách jsem venku téměř každý den. Jezdím hlavně v lese, daleko od aut. Taky tam méně fouká, takže je jednodušší se zahřát. Nejextrémnější teploty jsem zažil na polském mistrovství světa v cyklokrosu (Mistrzostwach Polski Cyclocross), které se odehrávalo v lednu 2017. Teploty tenkrát klesaly k -20 °C. Přesto jsem ale získal stříbrnou medaili mistra polska v CX v juniorské kategorii (Mistrzostw Polski w Cx w kategorii Junior Młodszy).

 

V jakém oblečení jezdíš? Jak vrstvíš?

Jezdím v termo oblečení. Standardně oblékám dvě vrstvy – tenké zateplené tričko a na něj zateplenou bundu, k tomu kombinuju zateplené kalhoty, větruvzdorné návleky na boty i na paže, na rukou pak nosím termoaktivní větruvzdorné rukavice.

 

   

Foto: Instagram Łukasz Helizanowicz (@helimtb_xco)

 

Děláš v zimě nějaký doplňkový sport?

Občas si v zimě na doplnění tréninku zajdu do posilovny, v posledních letech jsem začal docela hodně běhat v horách. K tomu si čas od času skočím do sauny.

 

Jezdíš trénovat i do tepla? Kam?

Obecně nejezdím za tréninkem do zahraničí, i když jsem v poslední době trénoval v Itálii, konkrétně v Sanremu a v Riva del Garda.

 

   

Foto: Instagram Łukasz Helizanowicz (@helimtb_xco)

 

Jaký trénink v zimě bys doporučil hobíkům, aby se udrželi v kondici i mimo hlavní sezonu?

Hobíkům bych doporučil dobře se obléct a vyrazit na kolo alespoň dvakrát týdně – budou se cítit lépe, zlepší si fyzičku a nevyjdou z formy. Jako doplněk zimního tréninku je fajn v teple domova využít aplikace Zwift nebo Rouvy – pokud někoho baví jízda na trenažéru. A po tréninku nebo celém dni v práci je určitě dobré skočit si do suché sauny – 3 vstupy po 15, 12 a 10 minutách vždy s 10-15minutovou pauzou. Kromě lepší nálady se pak lépe usíná a kvalita spánku je lepší.

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.