3. 8. 2023

Maratona dles Dolomites, PELLS Airflow a Petr Hampl

Maratona dles Dolomites – jeden z největších evropských maratonů se odehrává v kulisách italských Dolomitů. Závodníci z celého světa se zde sešli již po 36. Letos se mezi nimi objevili i bývalí mistři světa Paolo Bettini a vítěz Tour de France Vincenzo Nibali. Závod startoval 2. 7. a na výběr byly tři tratě – Maratona Course (138 km), Middle Course (106 km) a Sellaronda Course (55 km). Náš ambasador Petr Hampl zvolil tu nejnáročnější – Maratona Course138 km dlouhou trasu s převýšením 4 280 m.

 

     

 

Tuto trasu jsem si vybral, protože to pro mě byla výzva; zúčastnit se takto náročného závodu a zkusit, jaký výsledek jsem schopný zajet.“ Odůvodnil Petr svůj výběr. „Závod byl skvěle zorganizovaný a město Corvara, ve kterém byl start i cíl, žilo událostí už několik týdnů. Místní jsou šťastní, že se u nich Maratona dles Dolomites koná. Závod jsme jeli přes největší kopce, jaké v Dolomitech jsou: Passo Pordoi, Passo Giau, Passo Sella a přes další vyhlášená místa.

Na nejnáročnější z tratí Maratona dles Dolomites vyrazil Petr na PELLS Airflow. Karbonové aero silničce s geometrií zaměřenou na vysoký výkon a s moderní konstrukcí orientovanou na aerodynamiku, nízkou váhu a vysokou tuhost.

 

     

 

Závod startoval o půl sedmé ráno v několika vlnách. První byla vyhrazena pro profesionální cyklisty a známé osobnosti. Ve druhé pak startoval i Petr. „Cca 3 km po startu byl nultý kilometr, kde se začal všem měřit čas. Výhoda byla, že od té doby začaly hned ty největší kopce, a i když jsem na každém z nich předjížděl stovky cyklistů, nikdy se nestalo, že bych někde musel čekat nebo dokonce zastavit. Cesty tam jsou široké a v kopcích se tisíce lidí rozmělnilo. Ten den se mi jelo dobře a kopce mi utíkaly jako po másle. Na předposledním a zároveň největším z nich, na Passo Giau, jsem měl lehkou krizi. Proto jsem se nahoře zastavil na občerstvovací stanici a dal si kolu a jídlo, abych byl připravený na poslední kopec závodu, který měl přes 15 km – na Passo di Falzarego. Občerstvení mi pomohlo. Já chytil druhý dech a na poslední kopec jsem docela letěl. Pak už byl rychlý sjezd a dojezd do cíle, kde to vypadalo jako na dojezdu Tour de France. Stovky fanoušků fandili úplně každému, protože věděli, co mají závodníci za sebou.“ Hodnotil průběh samotného závodu.

Ve své kategorii 30–34 let získal Petr Hampl mezi 319 závodníky 15. místo a v celkovém hodnocení skončil na 77. příčce, což je v konkurenci 9 000 závodníků ze 40 zemí světa perfektní výsledek. Gratulujeme a těšíme se na další úspěchy!

 

     

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.