29. 9. 2022

Jak si ulehčit návrat do školních lavic nebo do práce?

Návrat do školy nebo do práce po příjemně strávených prázdninách a dovolených bývá náročný. Je proto důležité si jej co nejvíce zpříjemnit – například jízdou na kole. Nejenže si hned po ránu zacvičíte, ale dostanete se do školy i do práce dříve, budete se chovat ekologicky, ekonomicky, a především vaše tělo vyloučí spoustu endorfinů, takže ve školní lavici i za pracovním stolem budete excelovat.

 

Ve škole i v práci budete rychleji


Ano, je tomu skutečně tak. Do vzdálenosti 5 km je kolo jedním z nejrychlejších dopravních prostředků ve městě. Autobusy, trolejbusy i tramvaje mohou ráno uvíznout v hutné zácpě stejně jako auto. Naprostá většina měst má dnes vybudovanou skvělou síť cyklostezek, po kterých se pohodlně dostanete kamkoliv. Nejen v rámci města, ale i při dojíždění v blízkém okolí. A upřímně – přidá vám víc rozespalé cestování veřejnou dopravou či nekonečné popojíždění autem, nebo sednout na kolo a hned po ránu se probrat při dýchání čerstvého vzduchu?

 

 

Lepší nálada i výkony


Nejspíše není nutné zdůrazňovat, že pohyb a čerstvý vzduch prospívají nejen tělu, ale i duši. Ranní půlhodinka na kole vás dokonale probere a naladí. Roli nebude hrát pouze jízda na kole, ale také scenérie, které vás budou provázet. Váš mozek vlivem pohybu a krásného okolí vyloučí spoustu endorfinů – hormonu štěstí. Díky nim přejedete do školy i do práce příjemně nabuzení a nalazení. Žádná písemka či pracovní úkol vás jen tak nerozhází. Teď trochu psychologie: překonání se a splnění nepříjemného úkolu hned po ránu, a co si budeme, sednout na kolo hned z rána za sychravého počasí zpočátku příjemné není, nastaví mozek na překonávání překážek. Zkoušení u tabule či zvládnutí náročného úkolu v práci pak pro vás bude znatelně lehčí. 

 

Sport a lepší zdraví


Zde asi není nutné příliš rozepisovat dobře známé benefity aktivního sportování. Kromě nich získáte podzimní jízdou na kole také lepší imunitu – vlivem otužování. Žádná rýma či nachlazení vás proto neskolí jen tak. V neposlední řadě je nutné zmínit zajímavý fakt: cyklisté se v porovnání s řidiči automobilů nadýchají méně zplodin z výfukových plynů. To už stojí za zvážení dojíždění na kole. Nemyslíte?

 

Šetříte peníze i přírodu


Jistě, pokud kolo nemáte, budete si jej muset pořídit a dále servisovat. Ale to samé vás čeká i s automobilem. V porovnání s ním se však jedná o opravdu nízkonákladovou investici s nevyčíslitelnými výhodami. Kromě toho nebudete řešit problémy s benzinkami ani parkovacími místy, kterých ve městě není nikdy dost. Na druhou stranu většina škol i firem má dnes zřízeny kolárny nebo alespoň disponuje prostory, kde je možné kolo bezpečně uložit. A vy můžete mít dobrý pocit, že se chováte nejen šetrně ke svým financím, ale v době globálního oteplování se chováte dokonale ekologicky.

 

 

Připravujete se na letní sezonu


Pamatujete si na letošní cyklodovolenou? Užili jste si ji, to jo, ale pořád vás trápilo, jak jste pozadu za ostatními? Řešení je jednoduché – pravidelný trénink. Pro většinu cyklistů sezona s podzimem končí a do sedla nasedají pouze opraví nadšenci. Zařaďte se mezi ně a na jaře vás nic nepřekvapí, protože budete mít měsíce natrénováno. Letní cyklodovolenou si tak užijete o to více, když se nezadýcháte v každém kopci a nezačnou vám tuhnout lýtka po 20 kilometrech.

 

Co na sebe?


Není žádným překvapením, že počasí na podzim není pro venkovní sportování příznivé. Letošní podzim je opravdu sychravý a deštivý. Kdo ale opravdu chce, cestu si vždy najde. Stejně tak je to i s dojížděním na kole do školy i do práce. Stačí si pořídit správnou výbavu a budete vodě, větru i zimě odolní. Pořiďte si funkční prádlo, návleky na ruce i nepromokavou větrovku a žádný nezmar počasí vás nezastaví. Co si na sebe obléct na kolo na podzim jsme detailně probrali v posledním článku na našem blogu.

 

 

Nezapomeňte na povinnou výbavu


Vaši vlastní bezpečnost ani peněženku před pokutou nezachrání chvályhodný záměr dělat něco pro své tělo, hlavu i přírodu. Proto nikdy nezapomeňte na povinnou výbavu cyklisty: pokud jste školáci, tak zde jistě patří helma (důrazně doporučujeme všem cyklistům, nejen nezletilým), dvě na sobě nezávislé brzdy, zabezpečení ostrých hran kola, odrazky a světla (Na podzim je snížená viditelnost evergreen. Proč svítit i za dne si můžete přečíst v našem článku věnovaném bezpečnosti na kole z hlediska viditelnosti). Povinnou výbavu je dobré doplnit také o zvonek – nenahraditelného společníka při jízdě ve městě, blatníky – nepotřebujete dorazit do školy a ani do práce v mokrých kalhotách, kryt řetězu – tak, jako vám blatníky pomohou být více v suchu, tak vám kryt řetězu zajistí, aby se vám oblečení nezapletlo do řetězu, a v lepším případě se neroztrhlo, v tom horším abyste neupadli, lékárničku a cyklonářadí – základní opravu malého defektu zvládne každý a pořád budete mít šanci dorazit včas.

 

 

Způsobů, jak si ulehčit návrat do školy i do práce po skvělých prázdninách je jistě spoustu. My ale jako zarytí cyklisté používáme nám přirozený – jízdu na kole. Argumentů, proč na něj sednou hned ráno, a nejen o víkendu, je spoustu. My na kole do práce jezdíme. A co vy, zkusíte to taky?
 

 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.