12. 8. 2021

Jak nastavit správný posed na kole

Velikost rámu

Správný posed začíná v podstatě už výběrem kola. Je velice důležité zvolit správnou velikost rámu, případně geometrii, která nám bude vyhovovat. Velikosti rámů se mohou u různých výrobců poměrně výrazně lišit, a tak doporučujeme si kolo před koupí vyzkoušet nebo se alespoň držet doporučení výrobce.

Výška sedla

Jedná se bezpochyby o jeden ze základních faktorů, ovlivňujících, jak se nám na kole pojede. Správná výška má největší vliv na efektivitu šlapání a často řeší bolesti kolen. Pro nastavení existuje jednoduchý postup, kdy položíme patu chodidla na pedál v jeho nejnižší úvrati. Sedlo by mělo být v takové úrovni, aby noha byla natažená, nikoliv však úplně propnutá. Je důležité, abychom seděli na sedle rovně a měli obě nohy na pedálech. Proto doporučujeme nastavení provádět poblíž zdi, o kterou se můžeme opřít. Takto nastavená výška sedla by potom při šlapání měla poskytovat nejefektivnější záběr svalů.

Sklon sedla

Sklon sedla můžeme brát jako mírně pokročilejší nastavení, které však může mít také velký vliv na naše pohodlí při jízdě. Běžně by sedlo mělo být ve vodorovné poloze, nicméně dle potřeb jezdce je možnost špičku naklonit nahoru nebo dolů. Příliš velký úhel naklonění pak může vyvolat bolesti zad, rukou či sedacích partií.

Poloha nohy na pedálu

Často můžeme vidět sváteční cyklisty šlapat patami, středem chodila, nebo špičkami. Jak je to tedy správně? V podstatě ani jedna z možností není tak úplně správná. Pro optimální pozici by mělo chodidlo ležet svou nejširší částí (špička před prsty) v úrovni čepu pedálu. Tím docílíme největší plochy pro rozložení tlaku při šlapání, a navíc v této pozici vhodně zapojíme všechny svaly.

Poloha řídítek

Některým jezdcům může vyhovovat spíše vzpřímenější posed, jiným zase více položený. Pro úpravu předklonu volíme různé délky představců řídítek. V případě delšího představce budeme na kole více natažení a naopak. Příliš dlouhý představec vystavuje ramena a záda vyššímu zatížení, což může vést k nepříjemným bolestem. Obecně se vzpřímenější posed hodí spíše pro enduro a All-Mountain kola, zatímco u silničních kol je jezdec více položený.

Je poměrně běžné, že při přesedlání na nové kolo si tělo bude chvíli zvykat na jinou geometrii a můžeme tak pociťovat mírné bolesti partií, které jsou nyní trochu jinak namáhané.

Nevíte si rady? Navštivte některou z našich prodejen a naši odborníci vám rádi pomohou.


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.