16. 9. 2022

Jak vybrat dětské či juniorské kolo?

Každý rodič – cyklista čeká na chvíli, kdy svou ratolest bude moci brát s sebou na vyjížďky – ne jako spolupasažéra v sedačce či vozíku, ale jako parťáka, který už do pedálů šlape sám. S tím se pojí ožehavé téma výběru dětského kola. Pojďme se společně podívat, na co si při jeho výběru dát pozor a jaký typ kola pořídit dítěti v konkrétním věku.

 

 

Při výběru nedbejte pouze na velikost


Velikost kola je jistě první věc, na kterou se při výběru dětského bicyklu zaměříte - děti v různém věku a tedy i vzrůstu samozřejmě potřebují rozdílnou velikost kola - ta nespočívá pouze v rozměrech ráfků či rámu (u kterého je důležité sledovat také geometrii, která by měla poskytovat co největší stabilitu) ale také možnosti nastavení výšky sedátka či rozpětí řídítek.
Zvýšenou pozornost věnujte váze kola – těžký ocelový Hi-ten rám není vhodnou volbou pro 5letého prcka, který jej sám prostě neutáhne. Malé dítě váží kolikrát méně než 20 kg, zatímco bezpočet běžně dostupných dětských kol váží okolo 11 kg – představte si, že dospělý člověk o váze 80 kg se tahá s kolem, které váží téměř 50 kg. Nejspíš by se nejednalo o zábavnou jízdu. Soustřeďte se proto spíše na kola s hliníkovým, nikoliv ocelovým rámem.

 

     

 

Typy kol vhodné pro děti v různém věku


Vybrat vozítko či kolo, které bude vhodné pro vaši ratolest, není taková věda, jak se může na začátku zdát. Stačí se držet pomyslných kategorií tvořených věkem a výškou dítěte. Každý člověk je jiný a každé dítě se vyvíjí jinak, následující rozdělení však výběr značně usnadňuje.
Základním pravidlem při výběru je, aby váš potomek pohodlně dosáhl nohama na zem z horní rámové trubky. Nespoléhejte se na to, že doroste a nekupujte mu větší kolo. Nešetříte tím peníze, ale riskujete jeho zdraví. Takové kolo se mu nebude dobře ovládat a podstatně se zvyšuje riziko pádu.

 

2-3 let / 90–110 cm


Pro děti ve věku 2-3 let, mnohdy až do 5 let, jsou vhodná zejména odrážedla. Kola mívají velikost 12´ a jsou konstruovaná s ohledem na nízkou váhu (která v případě odrážedel není podstatná jen pro dítě, ale také pro vás - pokud tedy při jejich přenášení nechcete posilovat) a geometrii zaměřenou na maximální stabilitu. Význam odrážedel tkví především v budování rovnováhy, čímž se váš prcek dokonale připraví na svou první jízdu na opravdovém kole.

4-5 let / 100–125 cm


V tomto věku už řada dětí zvládne i krátkou vyjížďku za vašeho bedlivého, pravděpodobně zatím ještě pěšího, dohledu. K tomuto účelu jsou vhodná jízdní kola s velikostí ráfků o 16´. Stavěna jsou především s ohledem na nízké těžiště, a tedy i vyšší stabilitu.

 

6-8 let / 105–135 cm 


Tady se už s dítětem můžete vydat na kolo i vy, třeba i na nenáročnou projížďku do lesa. V tomto věku jsou ideální kola s ráfky o velikosti 20´. V této kategorii kol už naleznete více variant převodů i materiálů a výběr začíná být zajímavější. Objevují se i odpružené vidlice (zde je ale nutné počítat s vyšší váhou kola – jak jsme uváděli výše, nižší váha kola je pro dítě vždy lepší, s tím je potřeba počítat) a více převodů.

 

8-14 let / 115–155 cm


V tomto věku už pro dítě není problém ani delší rodinný výlet, a tomu je třeba přizpůsobit i dětské kolo, které se zde již blíží kolu dospělému. Standardem bývají kola s ráfky o velikosti 24´ a docela slušná výbava, často v nižší či střední třídě.

 

15 let a výše


Pro tuto věkovou kategorii jsou určená tzv. juniorská kola o velikost 26´– 27,5´. Jedná se už o standardní kolo, ale na menším rámu, který je přizpůsoben dětským proporcím. V této kategorii kol lze najít v podstatě vše, co u kol pro dospělé – od hardtailů po celoodpružené stroje. Záleží už jen na ambicích vašeho potomka.

 

     

 

Nepodceňujte bezpečnost


S výběrem nového kola se nebojte investovat také do bezpečnosti – není překvapením, že děti padají z kola častěji než dospělí. Kvalitní helma je proto vždy na místě. Stejně tak je dobré vybavit kolo světly, aby byl váš potomek dobře viditelný – a to i přes den.
Teď už víte, jaké kolo vaší ratolesti pořídit i jak jej chránit před případným nebezpečím. Tak na co ještě čekáte – jeďte si užít rodinný cyklovýlet už tento víkend!

 


 


Každým šlápnutím se dostáváme dál, překonáváme nové překážky, posouváme své hranice, objevujeme nové možnosti a poznáváme dosud skrytá místa.